
We gaan in dit artikel niet uitgebreid in op het fotograferen met een telescoop, maar willen je wel in het kort vertellen hoe het in z’n werk gaat.
Leer alles over het maken van een prachtige sterrenfoto, stap voor stap! Bekijk hier onze allernieuwste online cursus Sterrenfotografie van de Zoom Academy!
Christian Guillonard (chrisjuh1)
Canon 700D · ISO 800 · F 4,13 · 300 SEC · 413 MM
Volgsysteem
Bij de zogeheten deep-sky-objecten, dus de kleinere nevels en sterrenstelsels, moet je heel lang belichten. Een telescoop heeft dan ook een volgsysteem nodig. Naast deze volgmontering zit er vaak een handset bij. Daarop kun je aangeven welk object je in beeld wilt hebben, waarna de kijker zich automatisch richt. Dit heet een ‘goto-systeem’. Jouw camera bevestig je met een zogeheten T2-adapter en een adapterring aan de telescoop. De sterrenkijker wordt zo jouw objectief.
Guide cam
Dankzij een volgmontering kun je foto’s maximaal ongeveer twee minuten lang belichten zonder dat je streepvorming krijgt. Voor langere sluitertijden heb je aanvullend een zogenaamde ‘guide cam’ nodig. Die plaats je met een tweede, kleinere telescoop boven op de primaire telescoop. Vervolgens wordt via software gecontroleerd of een bepaalde ster exact op dezelfde plek blijft staan, zodat het volgsysteem bijgestuurd kan worden.
Een guide cam koppel je rechtstreeks aan het volgsysteem. Of je gebruikt een Raspberry Pi (minicomputer) voor de benodigde correctieberekeningen, die je net als je camera en het volgsysteem bedient via een laptop. Je ziet het: dit genre astrofotografie is een wereld op zich!
Soorten telescopen
Net zoals er allerlei soorten camera’s en objectieven bestaan, is de ene telescoop geschikter voor het waarnemen van planeten en de maan, terwijl een andere vooral bedoeld is voor deep-sky-objecten. Prijs, kwaliteit en lichtsterkte, maar ook grootte en gewicht, spelen allemaal een rol bij de keuze.
Belangrijk is dat je voor jezelf bepaalt wat je met een telescoop wilt gaan doen, want die heeft een vaste brandpuntsafstand en een vast diafragma. Bezoek vooral eens een sterrenwacht om een idee te krijgen wat er boven ons hoofd te ontdekken valt en ervaring op te doen met diverse telescopen.
Kristof Piotrowski (kristof-piotrowski)
Exif zie bijschrift
Zoom Academy
Dit artikel komt uit de volledige online cursus Sterrenfotografie in Zoom Academy. Hierin leer stap voor stap een perfecte sterrenfoto te maken, ook met je eigen apparatuur!
Zo leer je onder andere:
- Hoe de maan beweegt en hoe je deze fotografeert
- Het maken van de bekende startrails foto
- De Melkweg vinden en vastleggen
- Alles over locaties en planning voor sterrenfotografie
Bekijk hier de volledige Cursus Sterrenfotografie.