in

Binnen fotograferen met een macrolens


26 maart 2020, 10:01

Bij macro denken mensen vaak aan insecten of bloemen, maar dat hoeft echt niet altijd het geval te zijn. Ook binnenshuis zijn tal van onderwerpen om op de foto te zetten.

Je hoeft je met een macrolens nooit te vervelen. Dagelijkse voorwerpen kun je op een interessante manier op de foto zetten met een macrolens. Zet die voorwerpen op zo’n manier op de foto dat het een ‘raadplaatje’ wordt.


Foto: jp-pictures

Maak een serie

Zulke ‘raadplaatjes’ werken goed in een serie. Maak bijvoorbeeld een serie van verschillende voorwerpen met dezelfde bolling of kleur. Of zet hetzelfde onderwerp met steeds een ander licht of op een andere locatie op de foto.


Foto: maaikezaal

Geen macrolens

Heb je geen macrolens, maar wil je wel graag aan de slag met macrofotografie binnenshuis? Er zijn verschillende manieren om toch een macrofoto te kunnen maken. Zo kun je een tussenring kopen, die je tussen je lens en je camera plaatst. Deze tussenringen bootsen het effect van een macrolens na, maar zijn wel een stuk goedkoper dan een echte macrolens.

Je kunt ook een lens pakken met een brandpuntsafstand van minimaal 50 mm (hoe groter hoe beter). deze plaats je niet op de camera, maar houd je omgedraaid voor de sensor. Met de ene hand houd je dus het objectief vast en met de andere de body van je camera. Zorg ervoor dat je beide zo stil mogelijk houd. Je moet de camera op handmatig zetten en ook de autofocus moet je uitzetten. Let er wel op dat je deze foto’s alleen maakt in een schone omgeving. Omdat er geen bescherming van een objectief op je camera zit, kan er heel gemakkelijk stof op je sensor komen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Altijd up-to-date: de firmware van je camera bijwerken

Deze 5 fotografie onderwerpen vind je in jouw tuin