in

Black Friday 2021 komt er wederom aan met flinke kortingen voor spiegelreflexcamera’s

Op vrijdag 26 november 2021 is het weer Black Friday. Dé dag van het jaar dat je de kans hebt een nieuwe spiegelreflexcamera te kopen met flinke korting. We geven je hier een aantal tips waar je op moet letten.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een cameramodel waarbij het beeld direct vanuit het objectief via een spiegel in de zoeker terecht komt. Vandaar ook de naam spiegelreflex. De spiegelreflexcamera is de meest gebruikte camera onder fotografen hoewel de systeemcamera steeds meer terrein wint. Het grote verschil met een systeemcamera is dat bij een systeemcamera het beeld eerst op een sensor valt en daarna digitaal in de elektronische zoeker getoond wordt.
Met een spiegelreflexcamera werk je hierdoor een fractie sneller dan met de meeste systeemcamera’s doordat er nagenoeg geen blackout is. Bij een blackout wordt de zoeker of het lcd-scherm heel even zwart bij het maken van de foto. Vooral voor sportfotografen en bijvoorbeeld vogelfotografen is het belangrijk dat de blackout-tijd zo kort mogelijk is. Een extra voordeel van een spiegelhuis in de camera is dat deze de sensor beter beschermt tegen stof doordat bij het wisselen van een objectief de spiegel voor de sensor zit.

Grootte

Hoewel systeemcamera’s over het algemeen compacter en lichter zijn, kan de grootte van een spiegelreflexcamera ook voordelen bieden. Zo liggen deze vaak beter en steviger in de hand en dat kan ook stabielere foto’s opleveren. Dit gaat zeker op wanneer je wat grotere handen hebt.

Accuduur

Het gebruik van de optische zoeker heeft als bijkomend voordeel dat de camera minder stroom verbruikt en zo gaat de accu van een spiegelreflexcamera gemiddeld langer mee dan die van een systeemcamera. Door het formaat van de camera is er vaak ook plaats voor grotere accu’s wat ook nog eens zorgt voor extra capaciteit.

Objectieven

Spiegelreflexcamera’s bestaan al zo’n 20 jaar, daardoor is er een enorm assortiment aan objectieven opgebouwd. Dit is een voordeel ten opzicht van systeemcamera’s waar ook wel steeds meer objectieven bijkomen, maar het aanbod nog niet vergelijkbaar is. Ook zijn objectieven voor spiegelreflexcamera’s gemiddeld betaalbaarder.

Accessoires

Een bijkomend voordeel van het lange bestaan van spiegelreflexcamera’s is dat er ook veel accessoires op de markt zijn. Denk aan flitsers, triggers, filters en meer. Voor zowel objectieven als accessoires geldt dat ook op de tweedehands markt het aanbod van producten groot is.

Op zoek naar de beste cameradeals

Op Kieskeurig.nl kun je heel makkelijk filteren, zodat je een selectie van spiegelreflexcamera’s overhoudt die aan je wensen voldoen. Zo kun je aangeven hoeveel megapixel je wilt, welke sensor je kiest, welke merk de camera moet zijn, of de camera over beeldstabilisatie moet beschikken, enzovoorts.
Tijdens en vòòr Black Friday is het ook aan te raden het overzicht met spiegelreflexcamera’s gesorteerd op prijsdaling te bekijken. Zo zie je direct wat de beste deals van het moment zijn.

Of kijk in het overzicht van Beste Black Friday Camera Deals samengesteld door de redactie van Zoom.nl.

Waar moet je op letten bij aankoop van een spiegelreflexcamera?

Sensorgrootte

Wanneer je je eerste spiegelreflexcamera gaat kopen, krijg je al snel te maken met de termen fullframe sensor en aps-c sensor. Het verschil tussen deze twee is het formaat. Een fullframe sensor is groter dan een aps-c sensor en dat heeft een aantal voordelen. Zo maakt een fullframe sensor betere foto’s in het donker omdat hij gevoeliger is voor licht. Ook kun je met een fullframe sensor eerder een mooie onscherpe achtergrond creëren. Ook hebben deze sensoren over het algemeen een groter dynamisch bereik, wat wil zeggen dat ze meer details in lichtere- donkere delen kunnen opslaan. Voor beginnende fotografen is een aps-c sensor prima, maar ben je meer gevorderd of kritischer dan zul je snel een fullframe sensor willen.

Aantal megapixels

Een foto met een hogere resolutie heeft meer details en het is handig als je foto’s laat printen. Voor een goed gedetailleerde print van A4 formaat heb je ongeveer 9 megapixels nodig. Voor A3 ongeveer 18 megapixel. Het is dus niet zo dat hoe meer megapixel hoe beter de kwaliteit, maar je kunt de foto wel groter afdrukken. Wat voor de kwaliteit wel uitmaakt is hoeveel ruimte de pixels hebben. Een sensor van 18 megapixel kan mooiere beelden leveren dan een sensor van 50 megapixel omdat de pixels dichter op elkaar staan. Neem dus vooral niet meer pixels dan je denkt nodig te hebben. Wat wel een voordeel is van veel pixels is de mogelijkheid om de foto achteraf te ‘croppen’, ofwel uit te snijden zonder teveel kwaliteitsverlies.

Kantelbaar scherm

Let bij je aankoop ook op het lcd-scherm. Deze kan vast zitten, deels kantelbaar of volledig kantelbaar. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld in moeilijke situaties toch goed het beeld wilt kunnen beoordelen zoals laag bij de grond bij macrofotografie of hoog boven je hoofd bij concertfotografie. Een bijkomend voordeel van volledig kantelbare schermen is ook dat je deze vaak dicht kunt klappen tegen de camera aan, waardoor het scherm extra beschermd is.

Objectief

Vaak zit er bij een nieuwe spiegelreflexcamera een standaard ‘kitlens’. Deze kitlens is in de meeste gevallen niet duur en is meer leuk om direct aan de slag te gaan. Vergelijk vooral even de prijs van de camerabody mét en camerabody zonder kitlens. Dan weet je wat deze moet kosten. Is deze goedkoop, dan kun je ervanuit gaan dat deze niet alles uit je camera haalt. Het is dan ook aan te raden om te investeren in een beter standaard objectief voor je camera.
Een goed objectief is een veel betere investering dan een dure ‘body’. De body wordt tegenwoordig soms al na drie of vier jaar vervangen, terwijl een goed objectief wel een leven lang mee kan gaan. Je kunt kiezen voor een objectief met een vast brandpunt (bv 50mm) of voor een zoom (bv 24-70mm).
Als je niet zo’n fan bent van het wisselen van objectieven, dan klinkt een zoomlens van 18-200mm aantrekkelijk. Dit kan prima werken, maar houd er rekening mee dat deze lenzen vaak minder lichtgevoelig zijn en daarbij de beeldkwaliteit ook vaak iets minder is. Kijk bij de aanschaf van het objectief ook naar de lichtsterkte. Hoe lager het getal (bv F2,8) des te lichtsterker de lens. Dit betekent niet alleen dat je in slechte lichtomstandigheden betere foto’s kunt maken, maar je hebt ook meer creatieve mogelijkheden met de scherptediepte van je foto. Een lichtsterk objectief is wel duurder dan een minder lichtsterke.

Snelheid

Ben je van plan om sportfotografie of vogelfotografie te gaan doen met je nieuwe camera? Bedenk dan dat het aantal beelden per seconde dat je kunt maken erg belangrijk is. Wanneer je per seconde maar 4 beelden kunt maken, kun je net dat ene moment missen. Hoe meer beelden per seconde hoe meer kans op die ene goede foto. Let er hierbij wel op of ieder beeld ook de autofocus en lichtmeting blijft werken, dit kan nogal eens verschillen per camera.

Filmen

Wil je ook filmen met je spiegelreflexcamera? Filmen in 4K is bij nieuwe camera’s bijna standaard. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal Full HD (1080) kunt opnemen. Let ook op de verschillende opnamesnelheden. Vaak is een leuke, creatieve bijkomstigheid de mogelijkheid om extreem slow motion op te nemen. Standaard is 30p, bij 60p kun je al een video halveren in afspeelsnelheid en bij 120p kun je echt slow-motion beelden maken. Bedenk dat filmen met een spiegelreflex lastig kan zijn. Je stelt meestal met de hand scherp. Dit vergt tijd en geduld om dit je eigen te maken. Je kunt wel een mooie scherptediepte creëren en goed zelf bepalen wat je scherp wilt hebben.

Op zoek naar de beste cameradeals

Op Kieskeurig.nl kun je heel makkelijk filteren, zodat je een selectie van spiegelreflexcamera’s overhoudt die aan je wensen voldoen. Zo kun je aangeven hoeveel megapixel je wilt, welke sensor je kiest, welke merk de camera moet zijn, of de camera over beeldstabilisatie moet beschikken, enzovoorts.
Tijdens en vòòr Black Friday is het ook aan te raden het overzicht met spiegelreflexcamera’s gesorteerd op prijsdaling te bekijken. Zo zie je direct wat de beste deals van het moment zijn.

Of kijk in het overzicht van Beste Black Friday Camera Deals samengesteld door de redactie van Zoom.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Black Friday deals 2021 : Zo koop je de beste compactcamera

Architectuurfotografie: zo fotografeer je een gebouw