in

Bliksem fotograferen – 10 tips voor onweer-fotografie

Vanwege de snelheid is bliksem heel lastig vast te leggen. Om een goede foto te kunnen maken van het onweer moet je wel weten hoe je dit aanpakt. Leer de bliksem fotograferen met deze 10 tips.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Bereid je goed voor op een bliksemfoto

Allereerst is de voorbereiding van belang. Leer het weer via de buienrader kennen. Hoe ontwikkelt de onweersbui zich en in welke richting trekt hij? Ter plekke is het verstandig om de onweersbui te observeren om de juiste fotoplek te zoeken. Let hierbij op vanuit welke de richting de buien komen aandrijven, de soort regenbui en de windrichting.

Je kunt onweer het beste in het donker fotograferen. Denk er wel om dat de plek waar je gaat fotograferen veilig is. Zoek een luwe plek op waar je wel zicht hebt op de lichtflitsen. Denk aan je auto, een portiek, bushokje of viaduct. Natuurlijk kun je ook vanuit je huis (het liefst een overdekt balkon) fotograferen, maar hier is het zicht vaak minder goed. Dit is wel een goede locatie om de techniek te oefenen.

peacefull

2. Bepaal sluitertijd, diafragma en ISO-waarde

Het geheim achter een geweldige bliksemfoto is een lange sluitertijdSluitertijd is de tijd dat de sluiter van de camera open staat, waardoor er licht op de sensor kan vallen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht de camera inkomt. Door de sluiter bijvoorbeeld gedurende zestig seconden open te zetten, worden alle bliksemflitsen die binnen dat tijdsbestek plaatsvinden vastgelegd. In de handmatige stand van de camera kun je de sluitertijd makkelijk zelf regelen. Zorg er wel voor dat je met een statief werkt, aangezien een lange sluitertijd ook veel bewegingsonscherpte met zich meebrengt als de camera niet perfect stil staat.

thijsdegroot

Daarnaast is het belangrijk om het diafragma (de lensopening) voldoende dicht te draaien, zodat er weinig licht in valt. Ook dit zorgt ervoor dat de foto uiteindelijk niet snel overbelicht raakt bij een lange sluitertijd. Het diafragma stel je in door het f-getal op de camera hoger of lager te zetten. Het hangt van de situatie af welk f-getal je nodig hebt: hoe donkerder de situatie, hoe lager het f-getal. Dit is vaak een kwestie van even experimenteren op locatie: begin bij nachtlicht bijvoorbeeld met f/8, en kijk of de foto over- of onderbelicht is. Tot slot is het belangrijk om een lage iso-waarde te gebruiken, om ruis te voorkomen. Een lage iso-waarde zorgt er ook voor dat je de sluitertijd langer kunt zetten, zonder dat de foto overbelicht raakt.

3. Kies het juiste bestandsformaat

Fotografeer het liefst in raw. Op deze manier kun je de foto achteraf nog bewerken. Denk hierbij aan de witbalans of kleuren aanpassen, een uitsnede maken of de algehele belichting verbeteren. Jpg heeft als voordeel dat je meer foto’s kunt schieten.

Esmeralda-Holman

4. Stel de correcte witbalans in

De witbalans kun je beter handmatig instellen, bijvoorbeeld op bewolkt weer. Met raw kun je achteraf nog altijd de juiste kleuren krijgen. De juiste kleuren zijn in dit geval de juiste sfeer van je foto. Dit hoeft dus niet volledig te voldoen aan de werkelijkheid. De witbalans ‘gloeilamp’ levert bijvoorbeeld prachtige blauwe of paarse luchten op.

BdeVPhotography

5. Gebruik een groothoeklens

Het is altijd een raadsel waar de bliksem precies inslaat. Om je kansen te vergroten is het handig om een groothoeklens te gebruiken, zodat je met een kleine brandpuntafstand kunt werken (liefst onder de 20mm). Hierdoor vang je een breed perspectief en weet je zeker dat de flits op je foto belandt. De Tokina 11-16mm f/2.8 is een veelgebruikte optie, maar denk ook aan de relatief goedkope Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. Uiteraard is het gebruik van een groothoek geen vereiste en ligt het er helemaal aan hoe ver de bliksem van je af staat.

Douwevdleij

6. Gebruik een grijsfilter

’s Nachts is het makkelijk om lange sluitertijden in te stellen, aangezien er niet veel natuurlijk licht aanwezig is; de foto zal niet makkelijk overbelicht zijn. Overdag is echter een ander geval. Door het al aanwezige daglicht zijn lange sluitertijden vaak onmogelijk. Om toch lange sluitertijden te bereiken kun je gebruikmaken van een grijsfilter (ook wel nd-filter genoemd). Zo’n filter werkt als een soort zonnebril voor de lens; alles wordt donkerder, waardoor je de sluitertijd langer kunt zetten. Een grijsfilter wordt ook vaak toegepast voor het zachter maken van wateroppervlakken of bijvoorbeeld de stroming van een waterval. Het hangt van de filtermaat van de lens af welke je precies nodig hebt.

Lees meer over grijsfilters in dit artikel.

7. Gebruik eventueel Lightning triggers

Een lightning trigger (of bliksemtrigger) reageert op snelle veranderingen van licht en is daarmee ideaal om bliksem te fotograferen. Bij iedere bliksemflits maakt de camera direct een foto. Zo’n trigger is vooral handig als je overdag wil fotograferen, want nu kun je de sluitertijd niet lang open laten staan als bij de nachtfoto’s.

Kompieter

8. Neem de tijd en improviseer

Uiteraard heb je een aantal pogingen nodig voordat je bij de perfecte foto uitkomt. Het is niet makkelijk; onweer verplaatst zich soms snel en het duurt even voordat je een mooie compositie inclusief alle instellingen hebt gevonden. Bedenk je dat dichterbij komend onweer steeds feller wordt. Beweegt het van je af dan wordt het steeds donkerder. Met dit in het achterhoofd moet je soms tijdens het fotograferen de instellingen snel aanpassen.

casperhanekamp

9. Bescherm je camera tegen regen

Wanneer je buiten de bliksem wilt fotograferen is het noodzakelijk je camera te beschermen tegen regen. Bescherm je camera met een goede regenhoes, die zowel de camera zelf als het objectief omvat. Een regenhoes is in iedere camerawinkel te koop, kost een stuk minder dan een reparatie aan je apparatuur en neemt ook nauwelijks ruimte in je cameratas in. Er is dus eigenlijk geen reden om hem niet altijd bij je te hebben! In geval van nood kan je ook een plastic zak kapot knippen en deze rond het objectief vastmaken met een stevig elastiek. Wees heel erg voorzichtig wanneer je de hoes eraf haalt, want er kan dan alsnog regenwater op de camera komen.

Photography-by-Karen

10. Een kwestie van geluk

Bij deze tak van fotografie speelt geluk uiteindelijk een grote rol, waarbij je natuurlijk wel heel wat kan doen om het geluk een handje te helpen. Neem een statief mee en meerdere lenzen.

gerhardvanderwiel


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s afdrukken: het belang van de juiste exportinstellingen

Composities voor landschapsfotografie: zo krijg je diepte in je foto