in

Bossen fotograferen: de Utrechtse Heuvelrug


4 november 2020, 08:25

Bossen en heuvels: dat is samengevat de Utrechtse Heuvelrug. Het heuvelachtige gebied in het hart van ons land is na de Veluwe het meest bosrijke gebied van Nederland. Je kunt er urenlang struinen en genieten van al dat moois. Maar ook heidevelden en uiterwaarden zijn onderdeel van dit indrukwekkende gebied.

De Utrechtse Heuvelrug is een oase van rust, natuur en landschappen die tot de verbeelding spreken. Het is dan ook vanzelfsprekend dat in dit populaire natuurgebied vele soorten planten en dieren te vinden zijn. Wellicht zie je in de vroege ochtend groepen reeën langs de bosranden opduiken en hoor je spechten verderop timmeren in een boom.

Jaar in, jaar uit, komen velen naar het natuurgebied om te genieten. Ook in de vroegere tijden was de Heuvelrug al immens populair. De vele buitenhuizen en landgoederen die verscholen liggen in de bossen zijn hier getuige van.

Zandverstuivingen

De Utrechtse Heuvelrug loopt grofweg van Rhenen tot Zeist en is daarmee een uitgestrekt gebied. Daarmee is het lastig te bepalen waar je precies naartoe ‘moet’ gaan. Er is zo veel te zien! Een mooie afwisseling tussen alle bossen is het fotograferen van de verstuivingen van de Soesterduinen. De grote zandvlaktes zijn voor landschapsfotografen een geweldig onderwerp. Ook dienen de duinen dikwijls als decor voor portretfotografen of voor trouwerijen.

De Soesterduinen kennen een aantal interessante wandelroutes, die uiteraard alle de zandvlaktes aan doen, maar je ook meenemen door de bossen en over de heide. De routes variëren van vijf tot acht kilometer.

Uitgestrekte zandvlaktes bij de Soesterduinen (specifieker, hier: De Lange Duinen).

Yorick Oor, yoricko.zoom.nl

Woestijnlandschap

Wil je een echt woestijnlandschap neerzetten? Speel met de ruimte en kijk of je een leegte kunt creëren. Om een goede leegte te impliceren, neem je je opname wijds. Kies voor veel groothoek (een klein aantal millimeters), dus zoom flink uit. Door één enkele boom op te nemen in je compositie en die wat verderop in je beeld te plaatsen en daarmee niet op de voorgrond, ontstaat die gewenste leegte. Je schiet een plaat om stil van de worden.

Kijk wel uit bij het zand: dat kan funest zijn voor je camera. Wissel dan ook geen lenzen op de vlakte, ook niet als het windstil is. Maak vooraf een keuze of wissel je lenzen op een andere, veilige plek.

Vergezichten

Waar heuvels zijn, zijn vergezichten; zo ook op de Utrechtse Heuvelrug. Als je het gehele gebied doorkruist, zul je veel prachtige vergezichten tegenkomen. Een erg mooi uitzicht over de velden en door de bossen vind je op de Amerongse Berg, die met bijna zeventig meter het hoogste punt van de provincie vormt. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen. De bossen waar je doorheen loopt zijn één van de oudste in het gebied.

Een ander uitzicht dat je niet mag missen, vind je op uitkijktoren de Kaap. Je hebt hier een groots uitzicht over de Kaapse Bossen, die met name in de herfst een extra dimensie tonen. Schitterende kleuren lopen door tot aan de horizon, in hartje herfst zie je zelden zoveel kleurentinten groen, rood en bruin.

Kun je maar geen genoeg krijgen van vergezichten en panorama’s? Bezoek dan ook het recreatieterrein Kwintelooijen bij Rhenen. Hier heb je een geweldig uitzicht over de uitgestrekte vlakten.

Herfst vanaf de Kaapse toren. Dit is een bijgesneden panorama van 7 beelden, waarbij telkens twee belichtingen zijn gemaakt: voor de lucht en de bomen.

Dennis van de Water, dennisvdwater.zoom.nl

Grebbeberg

Helemaal zuidelijk op de Utrechtse Heuvelrug vind je nog de Grebbeberg, bekend van de slag om de Grebbeberg in 1940. Met een hoogte van net iets meer dan vijftig meter biedt de heuvel zicht op de Nederrijn en Betuwe. Een fantastisch punt om vanaf daar je skills in landschapsfotografie in te zetten.

De Grebbeberg biedt vele (ver)gezichten. Deze foto is gemaakt vanaf het uitzichtpunt Koningstafel.

Jeroen Linnenkamp, jlinnenkamp.zoom.nl

Polder

Wie aan de Utrechtse Heuvelrug denkt, denkt vanzelfsprekend aan bos en heuvels. Maar ook uiterwaarden horen bij dit indrukwekkende gebied. Bij Amerongen vind je de Amerongse Bovenpolder, die een abrupt einde maakt aan de bosrijke omgeving, maar die dankzij de uiterwaarden weer geheel nieuwe kansen biedt. Ook hier vind je vergezichten, maar dan met een ander karakter: de lucht speelt kinderlijk eenvoudig met en het riet en weerkaatst het daglicht als een ruwe spiegel.

Bossen

De hoofdmoot van de Heuvelrug blijven de bossen op de heuvels. Dankzij aanwezigheid van de loofbossen is het karakter anders dan in andere gebieden van het land, waar naaldbomen vaak de boventoon voeren. Mooie landschapsfoto’s zijn het hele jaar door te maken. In de herfst speel je met de intense kleuren van verval, terwijl je in de winter dromerige sferen kunt creëren. Speel met doorkijkjes, perspectief en lijnen die wandelpaden voor je uitgestippeld hebben. Maar maak ook gebruik van de kansen die het betreffende seizoen je bieden.

Winter

Wil je sneeuw tot in volle glorie fotograferen? Probeer dan je foto een klein beetje over te belichten. Door overbelichting blijft de sneeuw helder wit en verandert het niet in een grijze massa, wat anders vaak wel gebeurt.

Lente

De bossen krijgen in de lente weer wat kleur! Een eerste bladerdek begint zich te vormen. Ook bloemen laten voorzichtig hun mooiste kant weer zien. Zoek naar een kleur die een mooi contrast vormt met het alom aanwezige groen. Details; daar draait het om. Als je die weet te vinden, imponeer je iedereen met jouw verbluffende foto.


Door te fotograferen met een klein diafragma (hoog F-getal) zie je de zon mooi als een ster tussen de bloeiende bosomgeving door.

Nick Boerkamp, nboerkamp.zoom.nl

Zomer

De zomer is heet en droog. Veelal wordt het niet gezien als het mooiste seizoen voor fotografen. Met name is het licht door de hoge stand van de zon ontzettend hard. Maar dat licht geeft wel toffe schaduwen. En hoe later op de dag, hoe zachter het licht weer wordt doordat de hoek van de zon verandert. Met de ontstane schaduwen kun je in bosrijke omgevingen prachtige patronen vastleggen.

Herfst

In het najaar doen de prachtige herfstkleuren hun intrede. De zon staat niet heel hoog meer aan de hemel. In een vroege ochtendzon en bij een klein laagje mist, ontstaan in de bossen de mooiste zonneharpen. Kijk hoe het licht valt op de paden: er kunnen mooi dromerige sferen ontstaan!

Zonnewaaiers of zonneharpen: een prachtig fenomeen! Deze foto is gemaakt op Landgoed Groeneveld in Baarn.

Jannette van der Boon, jannetteb.zoom.nl

Lezerstip: Achter een boomstam

Als het in de herfst in de ochtend zonnig wordt en de luchtvochtigheid is hoog dan is het zeker de moeite om het bos op te zoeken als de zon opkomt. Je krijgt dan prachtige zonneharpen. Zorg dat de zon net door wat takken schijnt of achter een boomstam zit om te voorkomen dat je foto erg licht wordt, de stralen zijn dan mooi zichtbaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift – Zonder perspectief

Expertuitdaging: Sfeervolle stillevens fotograferen