in

Breed, breder, ultrabreed – Nikon groothoek objectieven


1 juni 2017, 13:35

Het 100-jarige Nikon presenteert dit jaar niet alleen limited editions van bestaand glas maar ook een serie splinternieuwe groothoekobjectieven. Daaronder het allereerste Nikkor fisheye-zoomobjectief voor FX-formaat.

Sommige zaken moet je ruim zien en daarom presenteert Nikon drie nieuwe groothoekobjectieven voor mensen die vooral de breedte in willen met hun fotowerk. Ideaal voor evenementen, bruiloften, portretten, reizen en landschappen volgens het persbericht. Serieus glas voor FX-werkers en een bijzonder aantrekkelijk geprijsde groothoekzoom voor DX. Jazeker, DX! Ondanks de trend naar fullframe laat Nikon zien dat ze de DX-gebruiker niet vergeten. Een goede zaak!

AF-P DX Nikkor 10-20mm F/4.5-5.6G VR

Nikon’s jongste telg aan de DX-stam heeft een variabel brandpunt van 10-20mm, wat overeen komt met een 15-30mm objectief in fullframe. De kortste scherpstelafstand is 22cm, wat volgens Nikon dramatische perspectieven mogelijk maakt. Interessanter om te weten is dat er VR aan boord is voor moeilijke lichtsituaties en dat er aandacht besteed is aan de maximale beeldkwaliteit en de AF. Dankzij de AF-P-stappenmotor heb je namelijk een bijna geluidloze autofocus, wat een extra voordeel is als je gaat filmen (D500!).

AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f/3.5-4.5E ED

De nieuwe fullframe fisheye is een uniek stukje glas omdat het Nikon’s eerste fisheye zoom is. Canon had er al langer eentje, maar nu kun je dus ook met een Nikon je perspectief overdrijven tot in het absurde. Opvallend: op 8mm is deze zoom een echte circulaire fisheye terwijl hij op 15mm een beeldvullende fisheye wordt. Alle optische zeilen zijn bijgezet voor een hoge resolutie van hoek tot hoek, zelfs bij volle opening. De kortste scherpstelafstand is 16cm en het objectief is stof- en spatwaterdicht.

AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED

De nieuwe 28mm f/1.4 tenslotte, is bedoeld voor de veeleisende pro die het beste groothoekobjectief wenst. Deze lichte groothoek combineert lichtsterkte voor creatieve mogelijkheden bij alle lichtomstandigheden met een brandpunt dat allround genoeg is voor dramatische perspectieven. De kortste scherpstelafstand is slechts 28cm en het objectief is stof- en spatwaterdicht. Een breed inzetbare reportagelens, maar wel stevig aan de prijs…

Prijs en beschikbaarheid

De AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f/3.5-4.5E ED is leverbaar vanaf midden juni voor € 1539,-. De AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED en de AF-D DX Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR volgen een paar weken later voor respectievelijk € 2469,- en € 399,-.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: fujinon X50mm F2 R WR

Review: Fujifilm GFX 50S