in

Cameraverzekeringen30 juni 2015, 13:00

Je hebt je lenzen gepoetst, je body zorgvuldig ingepakt en je geheugenkaartjes opgeschoond. Klaar om op vakantie te gaan? Wellicht niet. Is al dat moois dat je meeneemt naar het buitenland nu eigenlijk wel verzekerd? Wat houdt zo’n verzekering precies in en waar moet je bij het afsluiten op letten?

Wanneer moet ik mijn camera verzekeren?

De kans is groot dat je camera al gedeeltelijk verzekerd is. Met je gewone inboedelverzekering is je apparatuur gedekt voor gevaren binnenshuis, zoals brand en inbraak. Hier geldt echter in de meeste gevallen een plafond voor de geleden schade. Het bedrag dat je in dat geval terugkrijgt is dan vaak niet toereikend voor het vervangen van een dure body met een flink aantal lenzen. Hetzelfde geldt voor een reisverzekering. Tijdens een vakantie zijn je camera en toebehoren slechts tot een bepaald bedrag meeverzekerd.
Tussen binnenshuis (inboedel) en buitenland (reisverzekering) bevindt zich echter nog een gebied van 41.543 km² dat men Nederland noemt. Wanneer je een dagje gaat fotograferen in eigen land is je camera dus niet verzekerd. Ga je vaak op pad in Nederland, komt je camera veel in aanraking met zand of water of heb je gewoon flink geïnvesteerd in je apparatuur? Overweeg dan om een camera- of een aanvullende inboedelverzekering af te sluiten.

Type verzekeringen

Bij de verzekeringsmaatschappij waar je jouw inboedelverzekering hebt lopen, kan je informeren naar de mogelijkheid voor een aanvullende inboedelverzekering. Voor bestaande klanten is het vaak mogelijk om hier korting op te krijgen. Als nieuwe klant zal je waarschijnlijk eerst verzocht worden om een inboedelverzekering af te sluiten.
Verzekeringsmaatschappijen houden in dit geval echter vaak geen rekening met (semi-) professioneel gebruik. Gebeurt er dus iets met je camera tijdens een betaalde opdracht, dan is de kans groot dat de maatschappij niks voor je kan betekenen. Houd hier dus rekening mee, want anders kan zo’n betaalde klus helemaal verkeerd uitpakken. Als je expliciet aangeeft dat fotografie een bron van inkomsten is, dan is er vaak nog vanalles mogelijk. In dat geval betaal je natuurlijk wel een hogere premie
Naast de aanvullende inboedelverzekering zijn er ook specifieke verzekeringen voor je fotoapparatuur. Deze worden je vaak bij aankoop van de camera al aangeboden, maar afsluiten kan ook nog als de camera al wat langer in je bezit is.

Belangrijke vragen aan je verzekeringsmaatschappij:

– In welk gebied worden mijn kosten gedekt? (Nederland, Europa of werelddekking?)
De meeste verzekeringsmaatschappijen gaan uit van gebruik binnen Europa. Controleer dit dus voordat je vertrekt om een verre reis te maken.
– Wordt de dagwaarde of de nieuwwaarde vergoed?
In het geval van een nieuwwaarde betaal je meer premie maar krijg je wel (maximaal) de aanschafprijs van de camera vergoed.
– Dekt de verzekering ook schade door eigen schuld?
Er zijn verzekeringsmaatschappijen die niet uitkeren als jij als fotograaf bewust risico’s hebt opgezocht.
– Is (semi-) professioneel gebruik ook verzekerd?
Soms worden betaalde opdrachten niet door de verzekering gedekt.
– Wordt diefstal uit een auto of uit een hotelkamer (buiten de kluis) ook gedekt?
In de meeste gevallen ben je namelijk niet verzekerd als je jouw apparatuur hebt laten liggen in een auto zonder alarminstallatie, of buiten de kluis van je hotelkamer.
– Kan tweedehands apparatuur ook verzekerd worden?
Wellicht is het mogelijk dat je zelf de dagwaarde van de camera kan bepalen (vaak gelijk aan het aankoopbedrag). In andere gevallen vraagt de verzekeringsmaatschappij expliciet om een taxatie.
Wat moet je doen om aanspraak te maken op je verzekering?
In het geval van diefstal zal de verzekeringsmaatschappij vrijwel altijd vragen om aangifte te doen bij de politie. Gebeurt het tijdens je vakantie? Ook dan zal je ter plaatse een bezoekje aan het politiebureau moeten brengen.
In het geval van schade aan de camera kan je het beste, voordat je zelf stappen gaat ondernemen, eerst contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij. Stuur dus niet alvast je gevallen camera op naar een reparateur, maar wacht tot de verzekeringsmaatschappij heeft laten weten wat er moet gebeuren.
Om de waarde te bepalen wordt er in 99% van de gevallen een bonnetje gevraagd. Daarop staat immers de aanschafprijs die als uitgangspunt voor de waarde dient. Het is daarom dus belangrijk om je facturen altijd goed te bewaren. Maak voor de zekerheid ook een map aan op je computer, met je ingescande facturen.
In het geval van tweedehands apparatuur zal je zelf een lijstje op moeten stellen met het merk, type, serienummer en de geschatte waarde.

Voorbeelden


– Prijs is per jaar.
– Professioneel gebruik wordt niet verzekerd
– Eigen risico €20,-
– Wereldwijde dekking
– Nieuwwaarde wordt uitbetaald indien de dagwaarde hoger dan is dan 50%.
– Indien lager dan 50% wordt de daadwerkelijke dagwaarde uitbetaald.

– Prijs is per jaar.
– Professioneel gebruik wordt niet verzekerd
– Eigen risico €20,-
– Wereldwijde dekking
– Nieuwwaarde wordt uitbetaald indien de dagwaarde hoger dan is dan 50%.
– Indien lager dan 50% wordt de daadwerkelijke dagwaarde uitbetaald.

– Aanvullende inboedelverzekering
– Prijs is per jaar, maar maandelijks betalen is ook mogelijk
– Professioneel gebruik wordt niet verzekerd
– Geen eigen risico
– Wereldwijde dekking
– Niet verzekerd voor eigen schuld

Verzekering 1 = Aanvullende garantie + beschadiging
Verzekering 2 = Aanvullende garantie + beschadiging + verlies + inbraak + diefstal
– *kosten zijn inclusief assurantiebelasting en exclusief €5,- certificaatkosten
– Prijs is per drie jaar
– Eigen risico €12,50
– Wereldwijde dekking
– Nieuwwaarde wordt uitbetaald
– Professioneel gebruik wordt niet verzekerd

– * kosten zijn inclusief assurantiebelasting
– Meer mogelijkheden indien aangesloten bij DuPho of Nikon Professional Services
– Prijs is per jaar
– Eigen risico €50,- bij eerste schade
– Eigen risico €100,- bij tweede keer schade op hetzelfde dekkingsonderdeel
– Nieuwwaarde wordt uitbetaald

Conclusie

Met een goede cameraverzekering kan je voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Houd er echter wel rekening mee dat er altijd situaties zullen zijn waarin je niet verzekerd bent. Ben je van plan een vulkaanuitbarsting, atoomaanval of een gewapend conflict te bezoeken? Helaas. In dat geval is geen enkele verzekering volledig toereikend.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak een collage met de app Diptic

Een blauwe lucht met Photoshop Elements