in

Canon EOS R8 en RF 24-50mm

Canon presenteert de lichtste fullframe EOS R tot nu toe: de EOS R8.
Samen met deze nieuwe camera komt ook de RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM op de markt.

De EOS R8 is voorzien van een 24,2 megapixel fullframe CMOS-sensor, kan hoge ISO-waarden aan en heeft en verbeterd dynamisch bereik. Daarmee noemt Canon de EOS R8 ideaal voor portret-, evenement- en landschapsfotografie.

Hoge resolutie

De 24,2 megapixel full frame CMOS-sensor in de EOS R8 heeft dezelfde hoge resolutie als de EOS R6 Mark II. De hoge uitleessnelheid maakt een aantal geavanceerde functies mogelijk, zoals een verminderde rolling shutter voor 40 fps continu-opnamen en een hoge ISO-waarde met weinig ruis tot 102.400. Hierdoor kun je werken in een omgeving met weinig licht en bewegende objecten. De Dual Pixel CMOS AF II-functie is hetzelfde als in de EOS R5 en EOS R6 Mark II. Dit intelligente systeem detecteert en volgt onderwerpen zoals dieren, voertuigen en mensen. Ook biedt het hoofd-, gezichts- en oogdetectie voor een nauwkeurige scherpstelling. Voor meer controle is het ook mogelijk om te selecteren welk oog prioriteit moet krijgen. 

Lichtgewicht

Met een gewicht van circa 461 gram (incl. geheugenkaart en accu) is de EOS R8 tot nu toe de lichtste fullframe EOS R. De afmetingen zijn 132,5 x 86,1 x 70mm en daarmee is het formaat identiek aan de EOS RP. De EOS R8 heeft echter een aantal extra functies. De camera heeft een aanraakscherm met een hogere resolutie, het zoekerbeeld maximaal 120 keer per seconde ververst en de kaartsleuf ondersteunt UHS-II SD-kaarten. Dankzij de intuïtieve interface is de camera onderweg gemakkelijk te bedienen met een handig programmawiel met 12 modi voor foto- en video-opnamen en een speciale schakelaar om te wisselen tussen fotografie en video.

Video

Die video’s worden vastgelegd op 4K 60p beelden die zijn oversampled van 6K-sensorgegevens, Ook zijn 180 fps Full HD-opnamen voor slow motion video’s mogelijk. Ter ondersteuning van gebruikers die zich verder willen ontwikkelen, biedt de camera Canon Log 3 bij 10-bits YCbCr 4:2:2 H.265 interne opnamen die een groter dynamisch bereik en hogere flexibiliteit na de productie geven. Als alternatief kunnen de HDR PQ en HDR Movie modi worden geselecteerd door gebruikers met een HDR-workflow en een clean HDMI-uitvoer naar compatibel apparaten.

Om focus breathing tegen te gaan, heeft de EOS R8 een functie die veranderingen in de beeldhoek compenseert bij het aanpassen van de scherpstelafstand. 

RF 24-50mm

De nieuwe RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM is een kleine, lichtgewicht standaardzoom. De 24-50mm heeft beeldstabilisatie tot 4,5-stops en als je IBIS gebruikt met de juiste camera is het zelfs tot 7-stops. De STM-AF-motor is snel en stil, en met de aanpasbare scherpstelring kun je schakelen tussen verschillende modi. De dichtsbijzijnde instelafstand is 30 centimeter op de 24mm stand. De RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM heeft een RF-vatting en past op alle camera’s uit de EOS R-serie.

Prijzen en beschikbaarheid

De Canon EOS R8 kost € 1819,- en de RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM kost € 409,-. Ze zijn vanaf maart verkrijgbaar.

www.canon.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De geheimen van Photoshop: deze sneltoetsen en gereedschappen moet je kennen!

Canon EOS R50 en RF-S 55-210mm