in

Canon EOS Ra – Sterren kijken


24 november 2019, 17:25

Canon heeft een speciale versie van de EOS R uitgebracht voor astrofotografie: de EOS Ra. Dit is de eerste fullframe mirrorless systeemcamera voor sterrenfotografie.

De nieuwe EOS Ra heeft dezelfde basisspecificaties als de EOS R, zoals de snelle en lichtsterke AF, de rappe DIGIC 8 processor en de fulframe CMOS-sensor met ruim 30 effectieve megapixels. De EOS Ra heeft uiteraard ook de 4K-video en time-lapse mogelijkheden van de EOS R en daarmee is het de eerste camera voor astrofotografie op de markt met een 4K-videofunctie.

Nieuw infrarood filter

De EOS Ra is echter in details aangepast om tegemoet te komen aan de specifieke wensen van astrofotografen die de unieke kleur van deep space en van constellaties willen vastleggen. De EOS Ra heeft daartoe een nieuw infrarood-filter (IR-filter) dat vier keer zoveel zogeheten waterstofalfa-licht (Ha) bij de beeldsensor laat komen dan bij de EOS R. Dankzij deze eigenschap kun je als astrofotograaf moeiteloos de rode kleur van nevels – interstellaire stofwolken die voor het grootste deel uit waterstof en helium bestaan- vastleggen. Iets wat onmogelijk is met een gewone camera, waar UV/IR-cut-filters het IR-licht blokkeren dat deze nevels hun rode kleur geeft.

Licht en handig

Uiteraard is het ook wel prettig dat de EOS Ra geen spiegel heeft waardoor trillingen tot een minimum worden teruggebracht tijdens de opnames, en dat de camera compact en licht is. Bovendien is het lichtsterke en precieze Dual Pixel autofocus-systeem aantrekkelijk, zeker in combinatie met EOS RF-objectieven, omdat je bij -6EV (dus praktisch in totale duisternis) nog kunt scherpstellen met dit systeem. Bij gebruik in combinatie met een telescoop geven extra ondersteunende scherpstelfuncties zoals focus peaking en vergroting tot 30x de zekerheid dat je zeer exact scherpstelt.

Prijzen en beschikbaarheid

De EOS Ra is vanaf december beschikbaar voor €2.819,99.
www.canon.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Welk objectief heb je nodig voor portretfotografie?

Reserveer nu: cursusbundel Bewerken in Photoshop