in

Canon RF 24-105mm F4L IS USM13 april 2019, 14:55

Voor de nieuwe EOS R-serie heeft Canon gelijk ook een aantal specifiek op die spiegelloze fullframe-systeemcamera gerichte lenzen uitgebracht. Zo zijn er lichtsterke vaste brandpunten en een kostbare 28-70 mm F 2. Een andere optie is deze 24-105 mm: een echte allrounder. We hebben hem voor je getest.

De nieuwe EOS R-reeks is het langverwachte antwoord op de voormalige alleenheerschappij van Sony in het fullframe-segment zonder spiegel. Het resultaat is een verrassend fijne camera geworden, aangevuld door een speciale serie objectieven. Zo’n assortiment is nooit compleet zonder de veelgebruikte standaardzoom. Canon bracht er meteen maar liefst twee op de markt. Ten eerste de kostbare RF 28-70mm F2L USM. De andere optie is een echte allrounder, minder lichtsterk maar met een wat groter zoombereik en ingebouwde beeldstabilisatie: de RF 24-105mm F4L IS USM.

Een bereik van 24 tot 105 mm is fijn en veelzijdig, want het verenigt zowel groothoek als een zogenaamde portrettele. Zo kun je met één objectief heel verschillende foto’s maken. Bij een 28-70 mm is het verschil tussen de uiterste brandpuntsafstanden een stuk minder ‘duidelijk’. Uiteraard is die 28-70 mm wel weer een stuk lichtsterker. De 24-105 mm beschikt echter over ingebouwde beeldstabilisatie, die vijf stops winst belooft en dit verschil in de praktijk grotendeels compenseert. Denk aan fotograferen uit de hand bij weinig licht. Uiteraard heeft deze techniek ook grote voordelen als je wilt gaan filmen. Let wel: het optische verschil in scherptediepte tussen F 2 en F 4 blijft natuurlijk van kracht!

Optisch dik in orde

De beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau. Scherpte, tekening en contrast zijn allemaal prima, al ontbreekt een heel erg herkenbaar karakter. Dat is natuurlijk inherent aan het veelzijdige bereik, want een groothoekbeeld vraagt vaak weer een ander karakter dan een portret gemaakt op 105 mm. Het objectief biedt in iedere situatie en bij iedere brandpuntsafstand een mooie neutrale basis die optisch dik in orde is.

De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je ook bij schemerlicht en ’s avonds nog scherpe foto’s uit de hand kunt schieten. In alle gevallen stelt dit objectief snel en accuraat scherp met de USM-motor, waardoor het geen probleem moet zijn om je onderwerp goed in beeld te krijgen. De uitvoering is prima en in lijn met de andere RF-objectieven. Handig is dat je de scherpstelring zelf een aantal functies kunt toewijzen als die niet in gebruik is bij fotograferen met autofocus.

Conclusie

In de praktijk is deze Canon RF 24-105mm F4L IS USM een fijn en breed inzetbaar objectief dat vertrouwen geeft, want er zijn maar weinig situaties waarin deze allrounder tekortschiet. De kwaliteit is prima en de balans in combinatie met de EOS R en RP is goed. De meeste EOS R-fotografen zijn met deze veelzijdige zoomlens uitstekend bediend.

Plus- en minpunten
Veelzijdig, van groothoek tot lichte tele
Fijne beeldstabilisatie
Neutraal, weinig uitgesproken beeldkarakter

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelCanon RF 24-105mm F4L IS USM
  Prijs€ 1.049,-
  LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
  Brandspuntafstand24-105 mm
  LichtsterkteF 4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie18 elementen in 14 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenCanon RF
  Gewicht/ Afmetingen objectief700 gram/83,5×107,3 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Haal meer uit je tele-objectief – Gebruik een extender

Leica D-Lux 7 – Veelzijdige compactcamera