in

Capture the love – Tips voor een spontane en ontspannen loveshoot9 december 2017, 09:30

In deze blog geeft Linda Hemmes je een aantal tips die zij gebruikt tijdens haar loveshoots voor een ontspannen en spontane fotoreportage.

Wat is een loveshoot?

Allereerst, wat is nou eigenlijk een loveshoot of ook wel een pre-weddingshoot genoemd? Een loveshoot is een fotosessie met 2 geliefden. Dit kan een koppel zijn die graag hun liefde wil laten vastleggen. Ook kan dit een stel zijn dat binnenkort gaat trouwen en een fotosessie boekt om alvast met de fotograaf samen te werken om te wennen aan elkaar of om de locatie van tevoren te ontdekken. Heel vaak gebruikt het aanstaande bruidspaar deze foto voor de aankondiging van hun huwelijk of voor de trouwkaart. Waar het vooral om gaat is… de liefde vastleggen!

Kledingkeuze

Deze tips beginnen al voordat je het stel gefotografeerd hebt. Geef van tevoren al wat tips wat betreft kledingkeuze. De kleding kan het stel op elkaar afstemmen, dat geeft al wat rust in je foto’s. De stijl van de kleding kunnen ze ook alvast met elkaar afspreken, dus bijvoorbeeld allebei casual of allebei netjes. De keuze van de kledingstijl hoort natuurlijk ook bij de keuze van de locatie waar je gaat fotograferen. Hoge hakken en nette schoenen zijn bijvoorbeeld niet heel erg makkelijk bij een strandfotoreportage.

Locatie

Bespreek met je paar welke locatie geschikt is voor de fotoshoot. Is er een locatie die heel erg speciaal is voor ze, bijvoorbeeld waar ze graag naar toe gaan of waar ze hun allereerste date hadden. Hier zijn de stellen dan ook vaker meer op hun gemak. Je kan ook voorstellen om een locatie uit te kiezen met zo min mogelijk mensen of een tijdstip uitzoeken dat er minder mensen zijn, mochten ze het heel erg spannend vinden om gefotografeerd te worden.

Tijdens de fotoshoot, als je op de locatie bent, heb je meerdere opties om deze goed te benutten.

• Neem een foto van veraf, zodat je het duo en de locatie fotografeert. Zeker als het een plek is welke dierbaar is voor het koppel.
• Maak gebruik van lagen in je foto. Kan je ergens doorheen fotograferen, bijvoorbeeld door de bladeren van een boom of struik, zodat deze onscherp worden in je beeld. Maak gebruik van een doorkijkje.
• Kan je ergens op klimmen (bijvoorbeeld een boom of een tak van een boom)
om een foto van bovenaf te maken. Dit geeft weer een heel ander perspectief.

Bij deze drie opties ben je zelf wat verder weg van je koppel, dus het is voor hen ook veel makkelijker om op elkaar te focussen dan dat ze bewust zijn van jouw camera.

Een stukje lopen of samen dansen

Dit is meestal één van de eerste foto’s waar ik mee begin, ook weer de mogelijkheid om aan elkaar te wennen en je hebt beweging in je foto. Laat ze tijdens het lopen naar elkaar kijken of met elkaar kletsen. Herhaal dit 2 of 3 keer, je zal zien dat ze steeds meer gaan ontspannen. Ook bij deze foto’s kun je weer de omgeving meepakken.

Andere actiefoto’s als dansen met elkaar, precies afdrukken als ze naar elkaar kijken doet het ook altijd goed, dan heb je die interactie. Let bij deze foto’s wel goed op je sluitertijd in verband met de beweging!

Portretten

Portretten doen het altijd goed! Laat ze naar elkaar kijken, in plaats van in de camera. Het belangrijkste tijdens de fotosessie is dat ze interactie hebben met elkaar en niet met jou als fotograaf. Maak uiteraard wel een aantal foto’s dat ze in de lens kijken. Stellen vinden dit vaak leuk, maar probeer ze zo veel mogelijk naar elkaar te laten kijken en lachen. Eventueel fluistert hij wat in haar oor, kusje op haar voorhoofd, haar hoofd op zijn schouder en ga zo maar door.

Tijdens het maken van de portretten of het veranderen van de locatie kan je ondertussen met je stel praten over hoe ze elkaar ontmoet hebben of maak een grapje zodat ze allebei moeten lachen.

Gedurende de fotosessie gebeuren er ook weleens spontane dingen die je net mist, vraag hem/haar het nogmaals te doen en leg het dan vast!

Wanneer plan je de loveshoot?

Je locatie is top, de poses en de interactie van je stel is tof, dan kan je ook nog variëren in je foto’s met lichtgebruik. De ideale tijd voor een loveshoot is een uur voor zonsondergang (het gouden uur). De zon staat laag, kleuren zijn prachtig en het licht is iets zachter. Uiteraard hoop je op een prachtige zonsondergang tijdens je shoot. Dan heb je gelijk weer twee opties.

• Je kan je stel met de zon op de achtergrond fotograferen
• Daarna kun je gelijk een silhouet maken van het koppel als ze voor het licht staan.

Met deze tips heb je meer variatie in je foto’s en heel veel plezier met het fotograferen van verliefde koppels.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Panorama’s om mee te pronken!

De leukste onderwerpen om ook met deze donkere dagen te fotograferen!