in

Compositietips voor architectuurfotografie!

De compositie van je foto bestaat uit meer dan alleen het eventueel werken met één van de compositieregels. Je kunt namelijk nog een hele hoop andere keuzes maken en op andere dingen letten.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Formaat

Eigenlijk maak je deze beslissing nog vóór je compositie: je beslist of je een staande of liggende foto maakt. Bij architectuurfotografie is het formaat van je gebouw soms leidend (dat past bijvoorbeeld niet altijd in beeld bij een liggende foto en wel bij portretstand), maar dit is niet altijd het geval. Kijk en test bij welke stand je onderwerp het beste tot zijn recht komt.

Dan heb je ook nog de keuze voor je beeldverhouding. Ga je voor de portretstand, dan zul je al snel merken dat de verhouding 3:2 doorgaans een vrij ‘hoog’ beeld oplevert. Het beeld bijsnijden tot circa 4:3 doet het bij verticale opnamen vaak veel beter. Maar zo’n hoog beeld kan bij een lang gebouw ook weer meewerken in je compositie.

In de nabewerking kun je er ook voor kiezen om een heel ander formaat te maken, bijvoorbeeld een vierkante uitsnede. Het kan heel verfrissend zijn om met een vierkant kader te werken; het is een goede compositietraining voor je oog. Een vierkant formaat straalt rust en evenwicht uit. Inmiddels raakt een vierkant formaat op sociale media redelijk ‘ingeburgerd’, voornamelijk omdat Instagram dat lange tijd als standaard had.

Een staand formaat kan heel goed werken, hier is voor een 3:4-verhouding gekozen.
Meer over deze foto in het onderdeel Binnensteden.

George Kossieris (gkossieris)
Nikon D750 · ISO 100 · F 11 · 1/60 SEC · 15MM

Rechte horizon

Let erop dat je horizon recht staat! Een gebouw dat om lijkt te vallen, doet meestal weinig goed aan je architectuurfoto (een opname van de Toren van Pisa uitgezonderd). Je kunt in de nabewerking de foto nog rechtzetten, maar dat kost tijd en pixels. Zorg liever tijdens het fotograferen al voor een rechte horizon. Dat kan onder andere met de veelal ingebouwde elektronische waterpas.

Tegenwoordig hebben camera’s vaak een elektronische waterpas ingebouwd.

Diepte creëren met lagen

Wil je diepte in je foto creëren, dan kun je werken met meerdere lagen. En dan bedoelen we die niet in de nabewerking in Photoshop, maar daadwerkelijk een gelaagd beeld opbouwen.

Dit kun je doen door te zorgen voor een duidelijke voorgrond én achtergrond. Op locatie vind je doorgaans genoeg dingen die je als voorgrond kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hekjes, muurtjes of bomen. 

Een doorkijkje zorgt voor een interessante kijk op de Martinitoren.
Meer over deze foto in het onderdeel Kerken en kathedralen.

Max ter Burg (maxterburg)
Nikon D7200 · ISO 100 · F 13 · 1/5 SEC · 12 MM

Een kleiner object dat niet de hele voorgrond vult, kun je beter uit het midden plaatsen. Denk hierbij aan de regel van derden. Kun je helemaal niets vinden, neem dan de grond als voorgrond. Je kunt elke bodem gebruiken, of het nu gras, grind of rotsen betreft. Een extra dimensie voeg je toe als je mooie patronen of voetstappen vindt. Fotografeer met de camera bijna op de grond.

Behalve in de voorgrond kunnen objecten ook ‘ergens in het midden’ staan om diepte in je beeld te brengen. Het oog van de kijker wordt via het object in de voorgrond langs het object in het midden naar de horizon geleid.

Lijnen gebruiken

Het oog van de kijker leiden doe je ook met lijnen in je beeld. Het is de kunst om hiervoor bestaande beeldelementen te gebruiken. Wegen, rivieren, bergruggen, houtwallen en stapelwolken kunnen op een natuurlijke manier de aandacht geleidelijk op het eigenlijke onderwerp van je foto vestigen. Dit zorgt voor een fijn kijkgemak!

Er zijn verschillende soorten lijnen, elk met hun eigen effect op je foto’s. Zo versterken convergerende lijnen (twee of meer lijnen uit verschillende gedeelten van je foto die op één punt bij elkaar komen) het ruimtelijk effect. Ze verlenen een beeld diepte.

Met invoerende lijnen leid je de blik van de kijker naar een bepaalde plek in beeld. Zo’n invoerende lijn is vaak het mooist vanaf de benedenhoek naar boven. Liefst de linkerhoek, want je hebt geleerd om van links naar rechts te lezen. Zo’n lijn hoeft niet recht te zijn.

Als je invoerende lijn wordt gevormd door mensen, dieren of bijvoorbeeld een rij bomen, dan mag die best onderbroken worden; het brein van de kijker vult dit wel aan. De lijn dient naar het hoofdonderwerp of de horizon te lopen, maar mag niet uit beeld lopen.

Met diagonale lijnen maak je je beelden sterker door de grafische werking. Die zijn zeer geschikt voor onderwerpen met veel horizontale en verticale lijnen, zoals details van gebouwen.

Je ziet hier sterk convergerende lijnen, waardoor de foto veel diepte krijgt.

P Schulten (pschulten)
Nikon D3300 · ISO 100 · F 22 · 30 SEC · 18 MM

Driehoekscompositie

Over het algemeen is een foto waarin een oneven aantal objecten te zien is spannender om naar te kijken dan eentje met een even aantal. Denk aan vijf huisjes, zeven bomen op een rijtje, of drie fietsers ploeterend in een storm. Zodra je drie onderwerpen in beeld neemt, kun je vaak een mooie driehoekscompositie maken. Want tenzij ze allemaal op één lijn staan, kun je er een denkbeeldige driehoek overheen tekenen. Het hoeven echt niet drie dezelfde objecten te zijn. Dus behalve drie voetgangers of drie rotsblokken of drie bootjes, mag het ook best om een wandelaar, een boom en een wegwijzer gaan.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur
  • Veel tips uit de praktijk
  • Kijken naar voorbeelden van anderen
  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bijzondere techniek: fotograferen met een telescoop

Zoom.nl magazine editie 6/7 2023 is uit!