
Het doel van deze neurale filters is om bewerkingen waarin Photoshop uitblinkt, maar die wel om een complexe workflow vragen, zo te vereenvoudigen dat je ze voortaan met één muisklik kunt uitvoeren.
Ondanks die zogenaamde ene muisklik zijn er in de praktijk gelukkig altijd nog wel een paar schuifregelaars en andere instellingen waarmee je het eindresultaat helemaal naar jouw hand kunt zetten. Zelfs als het resultaat niet helemaal is wat je voor ogen hebt, vormt een neuraal filter vaak een mooi startpunt om daarna de bewerking zelf op te pakken en af te ronden. Je bespaart dan alsnog enorm veel tijd en je hoeft van een heleboel complexe bewerkingen niet per se meer het fijne te weten.
Allereerst zijn er drie volledig nieuwe filters bij gekomen. Die bevinden zich echter nog wel in het bètastadium. Je kunt ze dus prima gebruiken, mits je weet dat ze nog niet helemaal volwassen zijn en soms een onvoorspelbaar resultaat kunnen geven. Deze drie filters zijn Harmonisatie, Landschapsmixer en Kleuroverdracht. We lopen ze stuk voor stuk langs, en daarna kijken we ook nog even naar de bestaande neurale filters die in Photoshop 2022 zijn verbeterd.
Harmonisatie
Wil je een aantal foto’s met elkaar combineren? Zoals een persoon of voorwerp uit de ene foto gebruiken in een andere foto die als achtergrondbeeld dienstdoet? Zodra je een samengestelde foto maakt, loop je er vaak tegenaan dat het licht en de kleurweergave van de beelden onderling sterk verschillen. Een portret- of productfoto is bijvoorbeeld met studioverlichting of een reportageflitser gemaakt, terwijl je een fraai landschap of spannende urban-omgeving juist in het gouden uur of tijdens zonsondergang hebt gefotografeerd. Dat past van geen kanten, en je ziet meteen dat het nep met behulp van het nodige knip-en-plakwerk is.
Met het nieuwe neurale filter Harmonisatie stem je een object of persoon en de omgeving volledig op elkaar af, waardoor het eindresultaat er ditmaal wél natuurgetrouw en geloofwaardig uitziet. Eerst maak je het samengestelde beeld, dus een foto waarin je een of meer personen of objecten in aparte lagen plaatst boven de achtergrondlaag waarop de omgeving of een illustratie is te zien. Kies vervolgens Filter / Neural Filters en selecteer Harmonisatie (onder het kopje Bèta). Heb je dit filter nog niet eerder gebruik, klik dan op Downloaden om het op te halen en aan Photoshop 2022 toe te voegen.
In het deelvenster Harmonisatie wijs je bij Referentie-afbeelding via Een laag selecteren de fotolaag aan waarin het licht en de kleuren zitten zoals je die in het eindresultaat wilt hebben: de omgevings- of achtergrondfoto dus. Daarna hoef je een en ander alleen nog maar te finetunen via het rijtje schuifregelaars eronder. Regel de Sterkte van het fiter, oftewel de mate waarin de lagen in elkaar overvloeien. Kies ook een passende Verzadiging en Helderheid waarbij het object of de persoon mooi in de omgeving opgaat. De kleurweergave stel je bij via Cyaan, Magenta en Geel. Speel even met alle schuifjes totdat je het optimale resultaat hebt.
Landschapsmixer
Landschapsmixer gebruik je om de helderheid en kleurweergave van een landschapsfoto volledig om te gooien. Het lijkt een beetje op het neurale filter Harmonisatie, behalve dat je ditmaal het volledige beeld aanpast, in plaats van dat je alleen een object of persoon in een losse laag afstemt op een andere fotolaag.
Open dus snel een mooie landschapsfoto in Photoshop en ga naar Filter / Neural Filters / Landschapsmixer. In het gelijknamige deelvenste vind je bij Voorinstellingen al meteen een aantal prachtige presets waarmee je direct een totaal andere sfeer aan je foto geeft. Hiermee tover je een zomerse foto om in een besneeuwd winterlandschap, terwijl een foto die midden op de dag bij hard licht is geschoten, het zachte en kleurrijke licht van een prachtige zonsondergang toont. Of je springt zomaar ineens van zomerkleuren naar herfstkleuren.
Onder de Voorinstellingen vind je een rij schuifregelaars waarmee je niet alleen de sterkte van het filter afstelt, maar ook de individuele seizoenskleuren of die van een zonsondergang naar smaak versterkt of afzwakt. Zelfs zonder dat je een kant-en-klare preset kiest, kun je hier al meteen je eigen sfeer creëren.
Personen of andere hoofdonderwerpen die in beeld zijn te zien, kun je automatisch laten maskeren, waardoor je ze op de door jou gewenste wijze in de bewerking kunt laten meenemen. Daar gebruik je de opties Onderwerp behouden en Onderwerp harmoniseren voor, die je onder de schuifregelaars vindt.
Wat ook nog kan, is een eigen foto aanwijzen als referentiebeeld door van Voorinstellingen naar Aangepast te gaan. Kies een jpeg- of png-foto en gebruik ook nu weer de seizoenschuifjes en onderwerp-opties om de foto af te maken.
Kleuroverdracht
Het derde en laatste neurale filter dat erbij is gekomen, Kleuroverdracht, is vooral ideaal als je een foto met prachtig licht en schitterende kleuren hebt, en deze uitstraling ook graag in een andere foto wilt terugzien. Kortom: als je de ene foto er snel en eenvoudig wilt laten uitzien als een andere foto. Zonder dat het je enige inspanning kost, kom je met dit neurale filter al heel dicht in de buurt. Daarna hoef je hooguit de puntjes even op de i te zetten.
Dit filter lijkt hiermee verdacht veel op Landschapsmixer, met als grote verschil dat je nu niet tussen seizoen of dagdeel wisselt, maar puur naar kleur en helderheid kijkt. Opnieuw kies je een van de Voorinstellingen of wijs je via Aangepast een eigen foto aan, en daarna stel je een en ander naar smaak bij met de schuifjes. Aanvullend kun je met een vinkje bij Luminantie behouden aangeven dat je de helderheid van de originele foto intact wilt laten voor een minder dramatische aanpassing.
Verbeterde neurale filters
Ook aan de bestaande neurale filters is flink gesleuteld. Zo werkt het filter Diepte vervagen met een nieuw algoritme, waardoor de vervaging een stuk natuurlijker oogt en geleidelijk toeneemt vanaf het scherpstelpunt. Daarnaast is een subtiele korrel toegevoegd om de vervaging extra realistisch te maken.
Ook Superzoom is verbeterd. Allereerst wordt een voortgangsindicator samen met de geschatte verwerkingstijd getoond als een bewerking tijdrovend is, wat al snel het geval is bij deze zeer rekenintensieve bewerking. Bovendien kun je nu ook de volledige foto laten uitvergroten, waarmee je een soort superresolutie-optie erbij hebt gekregen. Kies in dat geval bij Uitvoer voor Nieuw document in plaats van Nieuwe laag, en kies pas daarna de gewenste zoomfactor. De voorvertoning blijft ditmaal het volledige beeld tonen zonder in te zoomen. En zodra al het zware rekenwerk klaar is, heb je ineens een foto die evenredig met de zoomfactor qua resolutie is aangepast. Daardoor kun je op je gemak het gewone Uitsnijden-gereedschap gebruiken om een nauwkeurige beelduitsnede te maken. Dat werkt veel makkelijker en nauwkeuriger dan de kleine voorvertoning bij het filter zelf.
Het algoritme van het filter Stijloverdracht is ook opnieuw getraind en geeft een meer schilderachtig, artistiek effect. Herbij is goed gekeken naar de stijl van de oude meesters zoals Picasso, Van Gogh en vele anderen. Het effect dat je hiermee toevoegt, is daardoor sterk verbeterd. Net als bij de andere neurale filters van Photoshop waarbij je met licht en kleur speelt, mag je ook hier weer een eigen afbeelding gebruiken als referentiefoto.
Tot slot kan Vullen met kleur nu ook huidtinten herkennen en inkleuren. Met dit neurale filter breng je zwart-witafbeeldingen tot leven door er levendige en natuurlijke kleuren aan toe te voegen. Mocht dat toch een keertje wat minder goed lukken, klik dan op het gebied in de voorvertoning waar het niet helemaal lekker gaat, en verbeter zelf de kleur via de Kleurkiezer.
Andere verbeteringen
Er zijn ook nog diverse kleinere, maar zeker niet minder welkome verbeteringen geïntroduceerd. Zo zijn er bij het aloude gereedschap Verloop nieuwe interpolatie-opties bij gekomen, waarmee je nu nog mooiere verlopen maakt, die meer lijken op wat je in het dagelijks leven gewend bent. Zoals het kleurverloop dat je in de lucht ziet tijdens een zonsopkomst of -ondergang. De traditionele manier waarop de verlopen tot nu toe werden gemaakt, zit er gelukkig ook nog steeds in, mocht die je voorkeur hebben.
Je maakt je keuze via Methode in de optiebalk van dit gereedschap. In totaal zijn er nu drie varianten waaruit je kunt kiezen. Klassiek is de traditionele manier. Perceptueel is hoe wij het kleurverloop met onze ogen ervaren, en vanaf nu dan ook de standaard, terwijl Lineair een methode is die vaak wordt gebruikt in programma’s zoals Adobe Illustrator.
Ondersteuning voor Apple Pro Display XDR is ook nog eens toegevoegd, zodat je het volledige dynamische bereik van deze schermen kunt benutten. Ook bij allerlei andere voor HDR geschikte beeldschermen moet je in Photoshop 2022 van het volledige kleurenspectrum kunnen genieten zolang je ze op de juiste wijze aansluit.
Gebruik je de functie Bestand / Exporteren / Exporteren als weleens? Het opslaan moet vanaf nu een stuk sneller gaan, de ondersteuning voor kleurprofielen is verbeterd en je kunt meerdere varianten van exportinstellingen met elkaar vergelijken. Verder zijn er extra plug-ins voor Photoshop beschikbaar gekomen, moet het scherm sneller ververst worden zodra je lagen verplaatst of uit- en weer inschakelt, en is het Olieverf-filter herschreven om gebruik te maken van de GPU, waardoor de beeldverwerking aanzienlijk is versneld. Ook erg prettig: Photoshop moet vanaf nu stabieler draaien en niet meer (of in ieder geval een stuk minder vaak) crashen.
Verzoek om feedback
Een leuke en zeer nuttige optie om mee dit hoofdstuk af te sluiten is dat je jouw werk kunt delen om door iemand te laten beoordelen. Denk aan een klant als je in opdracht werkt, of een medefotograaf met wie je regelmatig optrekt. Alle feedback die je krijgt, komt op een nieuw reactiepaneel te staan, zodat je alle suggesties op je gemak op je kunt laten inwerken en die eventueel als verbeterpunten kunt meenemen in de bewerking van deze foto.
Belangrijk om te weten is dat deze functie zowel in de desktopversie als Photoshop voor de iPad zit. Daarnaast kan het gloednieuwe Photoshop op het web gebruikt worden om feedback te geven en zelfs alvast wat basisbewerkingen uit te voeren. Ideaal voor beoordelaars zonder Photoshop, of die daar onbekend mee zijn.
Je maakt dit reactiepaneel zichtbaar via Venster / Opmerkingen. Je krijgt dan vanzelf de vraag of je het huidige fotodocument online wilt opslaan in jouw opslagruimte in Adobe Creative Cloud. Dat is nu eenmaal nodig als iemand anders bij jouw foto moet kunnen. Daarna geef je aan wie de foto mag ontvangen door een e-mailadres en een berichtje in te tikken. Je kunt ook zelf een koppeling naar deze foto versturen via zoiets als e-mail of WhatsApp, en als jij dat wilt, kun je de foto zelfs volledig openbaar maken.