in

Creatief met weinig middelen

Misschien denk je ‘dat kan ik nooit’ bij het zien van beelden van een professional. Toch hoeft dat helemaal niet waar te zijn. Een professional heeft waarschijnlijk meer mogelijkheden en betere apparatuur, maar het oog blijft toch het belangrijkste gereedschap van de fotograaf. We lopen een paar creatieve technieken langs die geen of weinig investering vragen, maar desondanks toch vaak prachtig resultaat geven.

Het belangrijkste ingrediënt van een goed beeld – het oog – dat heeft iedere fotograaf. Bedenk ook dat een professional altijd het hoge niveau moet behouden en dat jij ook weleens het geluk van een toevalstreffer mag benutten. Met weinig middelen en een goed oog kom je vaak toch een heel eind. Met fantasie en een beetje experiment misschien nog wel verder. 

Studio in deuropening

Een mooi portret maken met een donkere achtergrond? Daar heb je helemaal geen studio voor nodig. Een donkere hal of een duister schuurtje is al genoeg. Gebruik de deuropening als studio door de geportretteerde net achter de drempel te plaatsen. Zorg ervoor dat je op de juiste plek je licht meet en dat je belichting helemaal klopt. Kies een mooi groot diafragma en afhankelijk van de hoeveelheid licht die naar binnen valt zul je misschien wat moeten schakelen tussen sluitertijden. Experimenteer en kijk wat goed werkt. Door het contrast tussen het binnenvallende licht en de donkere achtergrond komt je geportretteerde prachtig in het licht te staan met een donkere omgeving als achtergrond. 

Gebruik een zonnestraal als spot

Soms valt een felle en krachtige zonnestraal naar binnen als je bij een raam zit. Deze zonnestraal kun je dan gebruiken voor het maken van een mooie foto waarbij je de zon als ‘spot’ gebruikt. Net zoals we bij de deuropening-studio gezien hebben profiteer je van de werking van de grote contrasten in het beeld door op de juiste plek je licht te meten en scherp te stellen. Zet een onderwerp precies op de plek waar de zonnestraal naar binnen valt en zorg dat je belichting voor die plek klopt. Zo maak je een prachtige ‘studiofoto’ van dat onderwerp. Wees wel snel, want een zonnestraal kan natuurlijk ook zo weer verdwenen zijn. 

Ministudio met karton

Een close-up of een macrofoto van een plant of bloem heeft vaak een onscherpe achtergrond. Daarnaast is die achtergrond vaak relatief klein, omdat je dicht bij je onderwerp aan het werk bent. Dat biedt mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld een gekleurd stuk karton om de achtergrond van je beeld helemaal te veranderen. Een stuk karton van een halve vierkante meter is vaak al voldoende om de hele achtergrond in een close-up of macrobeeld af te dekken. Kies voor een stemmige tint als grijs, bruin of beige voor een rustige uitstraling, of voor felrood, knallend groen of vrolijk geel als je een leuke zomerfoto wilt maken. Heel eenvoudig verander je zo de hele sfeer van je beeld. Het enige dat je nodig hebt is dus een stuk al dan niet gekleurd karton en wat fantasie. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dé compositietip voor fotografen die iedereen moet kennen

Ik ga de natuur in en neem mee…