in

Creatief standpunt voor landschapsfotografie: het kikkerperspectief


7 juli 2020, 09:40

Het veranderen van het standpunt bepaalt heel erg het gevoel dat een foto bij de kijker oproept. Zo ook bij Landschapsfotografie! Je zult zien dat een paar stappen naar links of door je knieën een wereld van verschil maken voor je compositie. We leggen je deze keer het kikkerperspectief uit!

Objecten van onderaf gezien fotograferen, heet kikkerperspectief; het geeft weer hoe een kikker de wereld bekijkt. Dit lage standpunt versterkt het gevoel van kracht, grootte en indrukwekkendheid van je onderwerp. Je kunt het heel extreem doorvoeren door lange, verticale objecten als bomen, torenflats, hijskranen en fabrieksschoorstenen van heel dichtbij, van onderen te fotograferen. Ook minder lange onderwerpen zien er totaal anders uit vanuit een laag standpunt.

Je hoeft echt niet altijd op de grond te gaan liggen of een statief te gebruiken voor een geslaagd kikkerperspectief. Je kunt je camera ook op straat zetten en fotograferen zonder door je zoeker of op je lcd-scherm te kijken. Richt je lens gewoon op gevoel op je onderwerp en druk af. Niet tevreden? Kantel je camera iets en probeer het opnieuw. Gaandeweg zullen je foto’s verbeteren. Het kan ook subtieler. Zak iets door je knieën en fotografeer eens mensen vanaf een íets lager standpunt. Hiermee geef je hen een air van gezag, overwicht en leiderschap. Tien centimeter onder ooghoogte geeft al een grote impact. Niet voor niets worden veel captains of industry, staatshoofden en militaire leiders graag op deze manier geportretteerd.

Tip: Hanteer je dit perspectief met een model? Vraag je model in dit geval wel om het hoofd een klein beetje in de richting van je camera te buigen. Zo voorkom je ontsierende onderkinnen.


Door iets lager te gaan zitten, kun je het onderwerp nog imposanter maken dan het mogelijk in werkelijkheid is.

Foto: Maurice Hoogeboom, mauricehoogeboom.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony 12-24mm f/2.8 GM

Fujifilm GF 30mm F3.5 R WR – Lekkere groothoek