in

Creatief vervagen in Photoshop

Soms heb je van die foto’s waarbij de achtergrond al behoorlijk vaag is, maar desondanks nog steeds ‘stoort’. Nóg verder vervagen wordt dan meestal niet mooi. Geen nood: met Pad vervagen kun je hele fraaie resultaten bereiken.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Galerie Vervagen

De bekende vervagingsfilters, zoals Gaussiaans vervagen, werken soms niet echt mooi. Dat geldt bijvoorbeeld als je een vervaagde achtergrond hebt die toch nog steeds storend is. In zo’n geval wil je niet klakkeloos nóg verder vervagen, maar ook vervormen. Dat kan op verrassend creatieve wijze met Galerie Vervagen. Maak een kopie van de foto in een nieuwe laag, zet die om naar een slim object met Filter / Omzetten voor slimme filters en kies dan voor Filter / Galerie Vervagen / Pad vervagen. Vink Gecentreerd vervagen en Vorm vervagen bewerken aan, zodat je de maximale mogelijkheden van dit filter benut. 

Met Filter / Galerie Vervagen / Pad vervagen kun je tegelijkertijd vervagen en vervormen, waardoor je een veel creatievere achtergrondvervaging bereikt.

Vervagen door vervormen

Het idee achter Pad vervagen is dat je niet alleen vervaagt, maar ook vervormt. Dat vervormen gaat langs een pad, waarbij je de uiteinden ook nog eens kunt veranderen. Dat geeft hele bijzondere mogelijkheden. Wij beginnen met op de Delete-toets te drukken, zodat het horizontale (standaard)pad verwijderd wordt. Dan trekken we een verticaal pad, dat we in het midden naar binnen buigen. De rode pijlen aan beide uiteinden kunnen we nu weer apart veranderen. Met de Snelheid stel je de totale vervaging in. In dit voorbeeld maakten we zo twee paden aan, aan weerszijden van het model. Op de screenshot zie je ze allebei geactiveerd voor de duidelijkheid, maar in de praktijk is er natuurlijk altijd maar één tegelijk actief.

Je kunt meerdere paden gebruiken om zo de vervaging letterlijk en figuurlijk alle kanten op te laten gaan.

Bewegingseffecten en ruis

Onder Ruis kun je een beetje ruis aan het vervaagde deel toevoegen. Dat is vaak mooi en zorgt er ook voor dat we de ruis kunnen aanpassen aan het model, dat we zo via een masker weer naar de onvervaagde staat terugbrengen. Met Bewegingseffecten kun je eventueel nog een stroboscopisch effect toevoegen, alsof je met een stroboscoopflitser hebt gewerkt. Bij deze foto is dat niet zinvol. Druk nu op OK midden bovenaan om het filter toe te passen. Daarna neem je een groot en zacht Penseel, zet je de Voorgrondkleur op zwart en schilder je het model terug in het masker van het slimme filter.

In het masker van het slimme filter schilder je het model tot slot weer terug.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 04 2024 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we de huid van het model retoucheren in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop Elements – Deel 2

Haal het maximale uit slechte weersomstandigheden