Het fotograferen van je familieleden vormt de basis. En hoe beter je deze basis legt, hoe overweldigender je eindresultaat zal zijn. Je fotografeert je portretten één voor één, maar wel elke keer op dezelfde manier. Je laat dus de compositie bij elke foto exact gelijk, waarbij je ook zorgt dat de lichtval telkens onveranderd blijft.
Let ook op dat de belichting niet wijzigt. Je werkt dus in de M-stand, stelt je sluitertijd, diafragma en iso in en laat deze de hele serie ongemoeid. Wil je zeker weten dat je compositie niet verandert tijdens het fotograferen, gebruik dan voor de zekerheid een statief.
Beelden samenvoegen
Als het fotograferen goed is gegaan, heb je een toffe serie aan familiefoto’s. Nu is het tijd om je samengestelde portret in Photoshop te vervaardigen. We laten je het stap voor stap zien.
Start Photoshop en kies in het menu Bestand voor Nieuw. Er opent een venster waarin we de afmetingen voor het samengestelde portret kunnen opgeven. Wij kiezen in dit geval voor een grootte van 6000 x 4000 pixels. Deze waarden voeren we in aan de rechterzijde van het scherm. Je kunt aan diezelfde zijde ook een achtergrondkleur kiezen. Wij kiezen voor zwart. Geef ook eventueel bovenaan een naam op voor je nieuwe document.
Nadat je de parameters hebt ingevoerd, klik je op Maken. Je komt nu in het hoofdscherm van Photoshop. Daarin zie je je aangemaakte bestand met een zwart vlak: dat is immers de achtergrondkleur die je hebt gekozen.
Kies nu bij Bestand voor Openen en open het eerste portret dat je wilt gebruiken.
Dat portret wordt als afbeelding geopend en zal tegelijk geopend zijn met je zwarte achtergrond, die je zojuist hebt aangemaakt. Dit kun je zien aan de tabbladen boven in je venster.
Nu komt het lastigste van de klus. De persoon op de foto moet worden uitgeknipt en vrijstaand worden gemaakt, zodat we die straks op onze zwarte achtergrond kunnen plaatsen. Kies hiertoe in het instrumentenpaneel aan de linkerzijde van je scherm voor het vierde icoon van boven. Klik daarop met je rechtermuisknop en kies voor de tool Object selecteren. Trek vervolgen in je afbeelding een kader om de persoon. Daarna zal Photoshop automatisch de persoon selecteren.
Nu kan het zijn dat het selecteren niet helemaal goed is gegaan. Met name rondom haren en fijne structuren wil het nog weleens mis gaan. Om de selectie te verbeteren, kies je boven in je scherm voor de knop Selecteren en maskeren. Er wordt een nieuw venster geopend.
Om je selectie goed te kunnen zien, kies je in dit scherm bij Weergave-modus voor Bedekken. Je ziet nu met een rode overlay wat er niet geselecteerd is. Aan de linkerzijde zie je drie penselen onder elkaar staan. Kies het tweede penseel en pas de grootte eventueel aan.
Ga nu met ingedrukte muisknop langs haren en verfijnde randen. De selectie wordt op deze manier nóg beter! Klaar? Scrol dan aan de rechterzijde van je scherm naar beneden en zoek naar de functie Uitvoeren naar. Kies daar voor Nieuwe laag met laagmasker. Klik vervolgens op OK.
Je komt terug in je normale scherm en je zult zien dat je model vrijgemaakt is. De achtergrond is verdwenen en vervangen door een transparant geheel, dat aangeduid wordt met een blokjespatroon. Als je in je lagen-paneel kijkt rechts onderin je scherm, dan zie je dat er een tweede laag is ontstaan. Deze heb je net zelf aangemaakt.
Ga nu in die actieve laag op de miniatuurafbeelding staan. Je muisaanwijzer verandert in een handje. Pak de laag op door de linkermuisknop in te drukken en ingedrukt te houden. Versleep die laag boven in je scherm naar het tabblad van de zwarte achtergrond die we als eerste hadden aangemaakt. Ga boven dat tabblad hangen, maar laat je muis niet los. Het tabblad met de zwarte afbeelding wordt geopend. Verplaats je muis tot in het zwarte gedeelte en laat los. Voilà. Je model is nu aangebracht op de zwarte achtergrond.
Wellicht staat je model nog niet helemaal zo in het kader als je voor ogen had. Klik daarom op het bovenste icoon van je instrumentenpaneel, de Verplaatsingstool. Je kunt nu je model vrij over je vlak verplaatsen. Als je boven in je scherm vinkjes zet bij Transform. gereeds., dan kun je ook nog eens je model vergroten en verkleinen. Dit schalen doe je door de vierkantjes op de hoeken te verslepen.
Gelukt? Volgende stap! En die is hetzelfde als de vorige stappen. Open je tweede model en ga dezelfde werkwijze af. Plaats ook deze in je hoofdafbeelding.
Als je goed kijkt, zal het je opvallen dat het tweede model voor het eerste model komt te staan. Vaak is het mooier om juist het tweede model achter het eerste model te plaatsen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is in je lagenpaneel de volgorde van de lagen veranderen. Pak een laag op door op de miniatuurfoto in die laag te gaan staan. Versleep vervolgens die laag naar de gewenste positie.
Plaats op deze manier al je modellen in je afbeelding. Klaar? Voeg als laatste alle afbeeldingen samen via het menu Laag. Kies in dat menu voor Eén laag maken.
De laag die nu ontstaat, kun je verder als een normale afbeelding bewerken.
Lia Lo, lielo73.zoom.nl
Canon 1DX III · ISO 500 · F 6,3 · 1/160 SEC · 35 MM