in

Creatieve fotografie met lange sluitertijden: lightpainting


29 juli 2020, 08:36

Lightpainting is een techniek waarbij je werkt met een open sluiter en bewegende lichtbronnen. Je kan hiervoor je camera op statief gebruiken en een lange sluitertijd kiezen of werken op de Bulb-stand. Met verschillende lichtbronnen ga je creaties vormen. De resultaten zijn meestal erg bijzonder: je kan niet-bestaande werelden creëren.

Je camera gaat op het statief, je kiest een lange sluitertijd en alles blijft stil staan. De camera registreert alleen het bewegende licht. Kom maar op met die zaklantaarns en fietslampjes.

Lightpainting: maak je eigen creaties.

Foto: Mike Muizebelt (mikemuizebelt.zoom.nl)

Je kunt lightpainting in drie soorten verdelen: lightpainting (schilderen met licht), lightdrawing (tekenen met licht) en camerapainting (schilderen met je camera). Bij lightpainting ‘beschilder’ je een onderwerp met bijvoorbeeld een zaklantaarn. Lightdrawing lijkt erop, maar daar richt je de lichtbron naar de camera toe, zodat het onderwerp of de achtergrond minder belangrijk is. Je tekent patronen en woorden met licht of maakt geometrische figuren door het bevestigen van kleine lampjes aan draden die je dan laat slingeren. Je kunt, net als bij lightpainting, ook voorwerpen of personen met het lamplicht accentueren door de contouren te volgen met de lichtbron. De lichtintensiteit is hier veel hoger, omdat je de lamp naar de camera richt. Door variatie in kleur, formaat van de lichtbronnen en de afstand van de lichtbron tot het onderwerp kun je bij lightpainting en lightdrawing een dagelijks onderwerp transformeren in een sprookjesachtig of futuristisch beeld. Bij camerapainting beweeg je de camera, waardoor stationaire lichtpunten veranderen in strepen en patronen. Als je bijvoorbeeld het cameraplateau van je statief van horizontaal naar verticaal beweegt worden alle lichtpunten tijdens die beweging als 90° cirkels afgebeeld. In de praktijk gebruik je de verschillende soorten lightpainting vaak door elkaar.

Tip: ultiem zelfportret! Zet je camera op statief in een volstrekt donkere ruimte. Stel je camera in met een lange sluitertijd, maar zorg dat je testfoto donker blijft. Stel scherp op een plek waar jij straks gaat staan. Gebruik donkere kleding. Ready? Druk op je ontspanknop. De opname begint. Loop naar het plekje in het donker waar je net op had scherpgesteld. Schijn nu met een zaklantaarn in je eigen gezicht. Klik. Uit. Heb jij een ultiem zelfportret kunnen maken?

Nog zo’n waanzinnige lightpainting-foto. Allemaal mogelijk dankzij het leren kennen van je sluitertijd.

Foto: DeboraHusson (deborahusson.zoom.nl)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony A7S III

Voor deze soorten fotografie kun je een groothoek objectief gebruiken