in

Creatieve fotografie: timelapse


24 augustus 2020, 08:08

Timelapse, dat is toch geen fotografie? Toch wel, want je legt allemaal losse foto’s vast waarvan een film wordt gemaakt. Ook hierbij moet je gewoon rekening houden met wat je in beeld brengt en hoe je hier een mooie compositie van maakt.

Onderwerp

Bij een timelapse worden meerdere foto’s heel snel achter elkaar getoond als een film. Het resultaat is een bewegend beeld waarbij de tijd razendsnel voorbijgaat. Je hebt hier uiteraard een interessant onderwerp voor nodig. Dat kan bijvoorbeeld een zonsondergang zijn waarin je het prachtige kleurverloop laat zien of een landschap waarbij je de donkere regenwolken ziet overtrekken.

Compositie

Zet je camera op statief en bepaal je compositie. Let op dat die in alle omstandigheden die je vast gaat leggen goed moet zijn. Zoek dus alvast uit waar de zon ondergaat, en zorg dat je daarop je standpunt en kader baseert.

Instellingen

Voor de perfecte timelapse schakel je alle automatische instellingen uit. Zo voorkom je dat er tussen de verschillende opnames andere keuzes worden gemaakt. Die veranderingen zie je namelijk goed terug bij het afspelen van de timelapse. Sluitertijd en diafragma, witbalans en de iso-waarde stel je allemaal met de hand in. Nadat je hebt scherpgesteld, zet je ook de autofocus uit.

Interval

Je hebt iets nodig om ervoor te zorgen dat de camera automatisch elke paar seconden een foto maakt. Bij sommige camera’s kun je dit in het menu regelen, maar bij de meeste heb je een aparte intervaltimer nodig. Zo’n intervaltimer zit ingebouwd in een geavanceerde afstandsbediening of in een ’triggertrap’.

Als je alles hebt ingesteld, is het een kwestie van de intervaltimer instellen en activeren. Daarna kun je gerust iets te drinken nemen en achterover leunen. Het blijft tenslotte vakantie!

Opladen

Voor een timelapse heb je veel foto’s nodig: voor een filmpje van een minuut algauw 1.500. Begin daarom met een volle accu en een lege geheugenkaart. Om niet al te veel geheugenruimte te gebruiken, kun je de camera op een kleinere jpg instellen. Voor een full-hd-video is een grootte van 1920 pixels aan de lange zijde al voldoende.

Monteren

Er zijn veel programma’s die de afzonderlijke beelden kunnen omzetten in een filmpje. De meeste bewerkingsprogramma’s voor video hebben deze mogelijkheid. Voorbeelden van gratis software hiervoor zijn Photolapse en Videomach.

Timeslice

Je kunt van de gemaakte beelden misschien ook wel één foto maken in de nabewerking: een timeslice. Zo’n foto zie je hier afgebeeld. Dat is niet eenvoudig, maar oefening baart kunst. Je hebt dan minder foto’s nodig.

Het is niet eenvoudig, maar het geeft een supermooi resultaat: dit zijn 50 losse foto’s gecombineerd tot één foto.

Foto: Robert Riewald, texelrob.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een virtuele kopie van je foto in Lightroom

Top 10 locaties in Nederland voor een dagje uit + fotografie