in

Creatieve fotografie voor thuis: zo geef je een vorm aan bokeh


24 november 2020, 07:18

De lichte punten in een onscherpe achtergrond nemen de vorm van het diafragma aan, waardoor er van die fraaie lichtbolletjes in de foto ontstaan. Het grappige is dat je de vorm van deze lichtvlekken zelf kunt beïnvloeden door een tweede diafragma te maken van papier. We leggen je uit hoe je dit doet!

Dit ‘diafragma’ is niets anders dan een vel zwart papier met een gat erin, uiteraard met een andere vorm dan een rondje. Het enige dat je nodig hebt, is stevig zwart papier, elastiek, een hobbymes, potlood en een schaar.

Sterretjes en hartjes

Knip het zwarte papier uit op een maat van ongeveer 20 x 20 cm en teken in het midden een cirkel ter grootte van de voorkant van de lens. Gebruik de lensdop als mal. Teken vervolgens een kruis en twee diagonale lijnen en knip deze uit tot aan de cirkel. Je hebt dan een cirkel die op de voorkant van de lens past en acht flappen die je om de lens vouwt en met het elastiek vastzet.

In het midden van de cirkel teken je een vierkant van 3 x 3 cm, die je uitsnijdt met het hobbymes. Dit is de opening waar je verschillende figuurtjes voor kunt plaatsen.

Knip verschillende vierkantjes van 4 x 4 cm uit en teken daar een leuk figuurtje op (een ster, een hartje, een letter, etc). Deze figuurtjes knip of snijd je uit en bevestig je met een stukje plakband op het gat in de cirkel. Je hebt nu je eigen ‘diafragma’ gemaakt in een andere vorm dan een cirkel.


De rechte en schuine lijnen knip je tot aan de cirkel door.


Teken de vormpjes die je wilt uitsnijden eerst uit op vierkante stukjes papier.


Plaats je zelfgemaakte diafragma zo dicht mogelijk tegen de lens aan.

Bind de flappen met elastiek rond je objectief.


Plak een vierkantje met je zelfontworpen vorm op de plek van het vierkanten gat.

Goed aandrukken

Om met dit zelfgemaakte diafragma te fotograferen kun je het beste:

– Een lens gebruiken met een standaard- tot telebereik. Dus een brandpuntsafstand van 50 mm of meer.
– Werken met een groot diafragma (klein getal)
– Een achtergrond kiezen met duidelijke, kleine lichtpuntjes. Bij voorkeur lichtpuntjes die zich relatief ver achter het onderwerp bevinden.
– De lichte punten in de achtergrond nemen de vorm van het uitgeknipte figuurtje het duidelijkst aan als dit figuurtje dicht tegen de lens aan zit. Druk eventueel tijdens het fotograferen het papier nog even extra goed aan tegen de voorkant van de lens.

Als de figuurtjes niet duidelijk zichtbaar zijn, probeer dan de afstand tussen onderwerp en achtergrond aan te passen of kruip wat dichter op je onderwerp. Soms kan een kleiner uitgesneden figuurtje een beter resultaat geven.

Met een zelfgemaakt ‘diafragma’, een stervormig gat voor de lens, werd hier een mooi effect bereikt.

Bert Nijholt, bertnijholt.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Achtergrond weg

Verander de vorm van je bokeh