in

Creatieve fotografie: zo kun je creativiteit afdwingen


24 april 2020, 08:12

Creativiteit is ‘het vermogen om iets nieuws te scheppen’. Eigenlijk is elke foto die je maakt als fotograaf het resultaat van een creatief proces. Maar zoals je ongetwijfeld al hebt gemerkt is de ene foto beter geslaagd dan de andere. Hoe komt dat? Wij denken dat geluk maakbaar is en geven je tips hoe je dit doet!

Geluk

Laten we bij het begin beginnen. ‘Geluk’ zal altijd een rol blijven spelen bij het maken van een onderscheidende en creatieve foto. Er kan altijd iets sensationeels gebeuren terwijl jij met je camera op het juiste moment op de juiste plek aanwezig bent. Maar je kunt het ook omdraaien: als je niet op die ene specifieke plek aanwezig was geweest met je camera, had je de foto niet kunnen maken.

Tip één is dus: zorg dat je veel op plekken komt waar je fraaie foto’s kunt maken én zorg dat je altijd een camera bij de hand hebt. Ongelooflijk maar waar: veel fotografen zien deze basale voorwaarde om goed foto’s te maken over het hoofd!

Een radicaal andere kijk op dingen (zoals deze loodrechte nachtfoto van Hong Kong, genomen met behulp van een drone) kan regelrecht sensationeel zijn.

Foto: Tom de Waard, tomdw1991.zoom.nl

Oefenen, oefenen, oefenen

Veel eropuit trekken met je camera leidt vrijwel automatisch tot de tweede (en misschien wel belangrijkste) tip om creatiever te gaan fotograferen: veel oefenen. Drommen enthousiastelingen denken nog steeds dat de aanschaf van een geavanceerde camera en een duur objectief automatisch leidt tot betere foto’s. Sorry dat we je uit de droom helpen: zo werkt het niet.

Alleen door veel te oefenen in alle denkbare (en vooral niet-ideale) omstandigheden, leer je de werking, de mogelijkheden en de beperkingen van je apparatuur kennen. Oefenen leidt tot betere kennis over je camera en dat leidt weer tot een beter inzicht in hoe je betere foto’s maakt. Er is geen sluiproute!

Oefen tot je je camera blind kunt bedienen. Oefen tot je de effecten van elk diafragma, elke sluitertijd en elke knop op je camera en objectief kent. Scherp je gevoel voor timing en je oog voor fotomomenten aan. Pas daarna ben je in staat zijn om op weloverwogen wijze nieuwe dingen uit te proberen en je creatieve mogelijkheden te verkennen.

Eén troost: oefenen en experimenteren zijn de leukste aspecten van fotograferen!

Soms is de herhaling van vorm en kleur voldoende voor een sterk beeld.

Foto: Francien Scheen, quistnixs.zoom.nl

Nabewerking

Ook standaard alledaagse foto’s kunnen veranderen in creatieve eindresultaten door na je fotoshoot in de (na)bewerkingsmogelijkheden op je computer te duiken. In Photoshop, Lightroom of een ander beeldbewerkingsprogramma kun je kleuren omgooien, vervangen, dempen of juist aanzetten. Je kunt gedeelten van je foto extra impact geven (of juist minder), je kunt effecten zoals beweging, blur, filters en extra diepte toevoegen. En je kunt verschillende foto’s samenvoegen tot één adembenemend nieuw exemplaar.

Bepaal zelf de mate van nabewerking en wat je wel of niet mooi vindt. Op Zoom.nl vind je in ieder geval tal van voorbeelden van zeer creatief bewerkte foto’s. Vind je het lastig om hiermee aan de slag te gaan? Op de Zoom Academy kun je een cursus Lightroom Classic CC en een cursus Photoshop CC speciaal voor fotografen volgen. Ga hiervoor naar www.zoom.nl/academy.

Zelfs de minst opvallende, standaard registratiefoto kun je in bewerkingssoftware oppeppen tot een artistiek, kleurig spektakel!

Foto: Brigitte van Krimpen, puck101259.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo houd je je camera schoon

Quiz: wat weet jij over landschapsfotografie?