in ,

De 5 belangrijkste tips voor baby-fotografie

Wil je bezig met het fotograferen van baby’s, dan moet je heel secuur te werk gaan. We geven je de vijf belangrijkste tips voor newbornfotografie!

Geduld

Als je de eer hebt om een baby tot 1 jaar te fotograferen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Met stip op 1: een baby luistert niet naar jouw aanwijzingen! Geduld en inlevingsvermogen zijn dus een absolute vereiste.

Voorbereiding

Denk vooraf goed na over wat je wilt fotograferen, hoe je dit wilt fotograferen, wat je hiervoor nodig hebt en wat je plan B is. Als je dit namelijk pas tijdens de shoot gaat doen, is de kans groot dat je te laat bent en het moment al voorbij is voor je er erg in hebt, of dat het kind halverwege je shoot te moe is omdat het te lang duurt. De aandachtspanne is op deze leeftijd namelijk erg kort.

Ontwikkeling

Verdiep je vooraf in de ontwikkeling van een baby tijdens zijn of haar eerste jaar. Zo weet je wat een baby al kan en wat je dus mag verwachten. En alleen als een baby zich veilig en comfortabel voelt, krijg je mooie foto’s. Een baby kan bijvoorbeeld pas zitten op zijn vroegst vanaf een half jaar, vaak zelfs pas wat later. Dan heeft het weinig zin een baby wiebelig op een stoeltje te zetten met krampachtige foto’s als resultaat.

Een ander voorbeeld is dat veel baby’s vanaf een half jaar eenkennig beginnen te worden. Dus zorg altijd dat er een vertrouwd gezicht in de buurt is en besef dat een studio met grote lampen, een camera gericht op hun snoetje en flitslicht erg spannend kan zijn voor een kindje! Er is dan dus tijd nodig om te ontdooien.

Om deze reden fotografeer ik vanaf deze leeftijd overigens liever buiten, daar voelen kindjes zich vaak een stuk vrijer. Helemaal als ik gebruikmaak van een telelens en op ‘veilige’ afstand blijf.

Zorg dat er een vertrouwd gezicht in de buurt is zodat het kindje zich op z’n gemak voelt.

Anouk Meijer
Sony A7 II · ISO 250 · F 1,8 · 1/320 SEC · 85 MM

Instellingen van je camera

Hoe ouder een baby wordt, des te sneller deze gaat voortbewegen. Waar je bij een slapende newborn jezelf nog kan permitteren te zoeken naar de juiste instellingen, is deze kans bij een oudere baby er helaas meestal niet meer. Meestal zijn ze dan al lang en breed uit je beeldveld verdwenen. Zorg dus dat je je toestel tijdens het fotograferen blindelings kunt bedienen. Maak sowieso gebruik van een snelle sluitertijd (1/500) en een zo groot mogelijk diafragma (afhankelijk van je lens rond de F 2,8). Is dit niet voldoende of is de ruimte donker, kies dan bij voorkeur voor een hogere iso-waarde en niet voor een lange sluitertijd.

Verder is het handig om je camera zo in te stellen dat deze continu opnamen maakt in plaats van slechts één foto per keer. Op die manier heb je de grootste kans net dat ene vlugge lachje vast te leggen.

Standpunt

Wie mij tijdens mijn werktijd tegen het lijf loopt, zou zich zomaar kunnen afvragen waarom ik er toch altijd bijloop als zo’n stoffig of modderig mens. Dit heeft te maken met mijn standpunt. Als je kleine persoontjes fotografeert, is het het allermooist als je het standpunt aanneemt van een klein persoontje. Concreet betekent dit dat je vooral veel op de grond zit, ligt en manoeuvreert voor de beste beelden. Laat die mooie jurk dus maar in de kast! Want het is niet leuk als op elke foto van een baby de baby omhoog kijkt. Op die manier gaan er ook veel details verloren. Dit is ook een stukje inlevingsvermogen: voor de mooiste foto’s van je baby is het prachtig als je de wereld bekijkt vanuit het standpunt van de baby.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tamron 18-300mm F/3.5-6.3 Di III-A VC VXD

Felle hooglichten en diepe schaduwen: zo bewerk je een nachtfoto in Lightroom