in

De 6 fotogenieke dorpen op Texel


7 augustus 2013, 14:24

Texel, een eiland waar je je dagen en misschien wel weken kunt uitleven met een camera. Stefan Hage verklapt de mooiste plekken en gebieden.

6 fotogenieke dorpen op Texel

De 6 fotogenieke dorpen op Texel

1. Den Hoorn
Wanneer je van de boot af komt kan je in de veerhaven van Texel al gelijk een fiets huren. Het witte kerkje van Den Hoorn is het meest gefotografeerde object van heel Texel. Toch raad ik zeker aan een bezoekje te brengen aan Den Hoorn, met ook het witte kerkje.

Het witte kerkje in Den Hoorn is het meest gefotografeerde object van Texel. Als je toch een foto wilt van dit mooie kerkje, ga hier creatief mee om!

2. Den Burg
Met ruim 7000 inwoners is Den Burg het grootste dorp van Texel. Het dorpje beschikt over een ruim aanbod van winkels. Den Burg valt op door haar ronde stratenpatronen. Het fotograferen waard is ook de kerk van het dorpje. De kerk stamt uit het jaar 1452. De historische straatjes en de kerk maken Den Burg ook een fotogeniek dorpje.

3. De Koog
De Koog is de badplaats van Texel. Het strand ligt op steenworp afstand van de zee. Het dorp beschikt over heerlijke eetgelegenheden en leuke winkeltjes. Wanneer je wil gaan overnachten in een hotel op Texel, is door de centrale ligging De Koog de beste optie. Midden in de winkelstraat staat een klein wit kerkje. Op het strand van De Koog staan strandhuisjes die zich ideaal lenen voor een foto. Wanneer je ‘klaar’ bent met fotograferen kan je de zon zien zakken in de zee.

Vanaf het strand van De Koog heb je schitterend zicht op de ondergaande zon.

4. De Cocksdorp
De Cocksdorp zelf is niet zo heel bijzonder qua bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden vind je net buiten De Cocksdorp, met in het bijzonder de vuurtoren. Na de kerk in Den Hoorn is vermoedelijk de vuurtoren het meest gefotografeerde object van Texel. De vuurtoren is toegankelijk, maar moet je voor het mooie uitzicht wel een aantal steile trappen beklimmen. Het is de moeite waard. Bij helder weer heb je uitzicht over de zee en over een groot deel van Texel. In de vuurtoren geven borden informatie over de geschiedenis van de vuurtoren.


De Cocksdorp. De kleur van de lucht is bijna hetzelfde als die van het water.

5. Oudeschild
Oudeschild mag je als fotograaf niet missen. Vissersboten leggen hier aan en vanuit de haven kan er gekozen worden om een rondvaart te maken. Bij slecht weer kan je mooie foto’s schieten in Ecomare. Hier worden zeehonden opgevangen die ziek zijn of om een andere reden hulp nodig hebben.

Wanneer je zeehonden in het echt wilt zien raad ik de 1 uur-durende rondvaart aan van ’t Sop.
Het niet al te grote bootje brengt je heel dicht bij de zeehonden. Wel moet je bij eb gaan, dan liggen de zeehonden op een rij en kan het fotograferen echt beginnen. Na lang genoeg stil te hebben gelegen worden de meeuwen gevoerd. Ruim je camera wel weer op tijd op, want het laatste stukje van de zogenoemde robbentocht wordt op volle snelheid gevaren.

Met de boot naar de zeehonden, kan je het beste doen wanneer het eb is.

6. Oosterend
Oosterend staat bekend om de huizen met oude gevels. De tijd lijkt soms even stil te staan in dit dorpje. Het oogt er soms verlaten en stil, wat ook wel weer een bijzondere sfeer geeft. De meeste inwoners van dit dorp werken in de landbouw en visserij. In Oosterend is de Maartenskerk te vinden. Dit is een van de oudste kerken van Nederland en stamt uit het jaar 1206.

De Slufter

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Instagram: tips en trics

Panorama maken met Photoshop Elements