in

De basis van belichting corrigeren | Lightroom Quick Tip


4 december 2017, 17:00

Leer in deze korte quick tip de basisstappen van het corrigeren van je belichting in Lightroom!

De video

De bewerking

In deze korte QuickTip gaan we in Lightroom aan de slag met de basisinstellingen om je belichting te corrigeren. Hiervoor gebruiken we deze foto, gemaakt door Tom Kruissink.

tom-kruissink

De meest gebruikte slider om je belichting te corrigeren, heeft de logsiche naam: belichting. Hiermee kan je in het totale beeld de belichting verhogen of verlagen. In deze foto werkt dit niet, omdat er sprake is van grote contrastverschillen. De belichting verhogen zorgt vrijwel direct voor overbelichting in de lucht en de belichting verlagen zorgt voor onderbelichting in de bomen. Het verhogen van het contrast werkt hier dus ook niet.

Wat je in dit geval veel beter kan doen, is het aanpassen van de hooglichten. In het histogram kan je terugzien dat je hiermee een groot gedeelte van de overbelichting kan afzwakken. Hetzelfde geldt voor de schaduwen, waarmee je direct de onderbelichting aanpakt.

Met de witte tinten en de zwarte tinten pak je de uiterste punten van het histogram aan. Dit is maar een klein gedeelte van de foto en vaak geeft het net iets meer pit als de uiterste zwarte tinten echt zwart zijn en de uiterste witte delen écht wit. Als je hierin doorslaat, krijg je grote dichtgelopen gebieden.

Met de slider voor de helderheid zorgen we voor iets meer contrast in de middendelen van de foto en met de levendigheid en verzadiging voegen we in dit geval wat meer kleur toe.

Het resultaat

Bekijk Tom’s eigen bewerking hier

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Julia’s Zoom.nl Vlog (11) – Zelfportret maken in huis!

Drie last-minute Sinterklaascadeaus waar je elke fotografieliefhebber blij mee maakt!