in

De basis van Lightroom: alles wat je moet weten over het standaard-paneel

Het eerste uitgebreide paneel dat we tegenkomen, is het paneel Standaard. In dit paneel vind je – net als in de andere panelen – tal van schuifregelaars, die je eenvoudig kunt verstellen. We leggen je uit wat ze doen!

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023

Naast het verschuiven van de regelaars, kun je ook een andere waarde in het vakje achteraan invullen. Wil je een bepaald schuifje terugzetten naar zijn standaardwaarde, dubbelklik dan op de naam van de betreffende schuifregelaar. Deze dubbelklikfunctie om een waarde te resetten wordt bij iedere schuif in Lightroom Classic gebruikt.

Boven in het paneel kom je als eerste het woord Behandeling tegen, waarachter je kunt kiezen voor Kleur of Zwart-wit. Daaronder kun je eventueel een Profiel kiezen, waarbij Adobe Kleur de standaard is. Door te klikken op de profielbrowser, het symbool met de vier rechthoeken helemaal rechts in de balk achter Profiel, kun je bladeren door de diverse kleurprofielen. Zo zie je ook snel de onderlinge verschillen. Heb je een keuze gemaakt, klik dan op Sluiten om terug te keren naar het Standaard-paneel.

Het Standaard-paneel.

Bladeren door de verschillende kleurprofielen

Witbalans

In het Standaard-paneel kun je onder andere de witbalans ( WB) instellen. Dit kan op meerdere manieren. Allereerst door te schuiven met de regelaars bij Temperatuur en Kleurtint. Een tweede manier is door gebruik te maken van vooraf ingestelde witbalansprofielen. Achter het woord WB zie je in ons voorbeeld Als opname staan. Door daarop te klikken, krijg je een keuzemogelijkheid op basis van voorgeprogrammeerde instellingen. Kies de juiste instelling en Lightroom zal op basis van die keuze de witbalans aanpassen.

De derde en meest secure manier om de witbalans te corrigeren, is door gebruik te maken van het pipet, dat officieel Witbalans selecteren heet. Dit pipet zie je duidelijk afgebeeld staan naast de schuifjes, linksboven in je paneel. Klik op het pipet en je ziet dat het loskomt. Met het pipet kun je klikken op iets in je foto wat een neutraal grijze kleur zou moeten hebben, of op iets wits.

Als je het pipet hebt opgepakt en je gaat vervolgens ergens in je afbeelding staan, zie je een vlak met allemaal vakjes. Wat je feitelijk ziet, is een vergrootglas. De blokjes zijn de pixels van het gebied waarin je met je pipet staat. Het middelste vakje, met een kruisje erin, is waar je pipet zich daadwerkelijk bevindt. Zo kun je heel nauwkeurig op de juiste plek in je foto gaan staan. Zodra je klikt, zie je meteen dat de witbalans verandert. De kleuren zijn als het goed is nu zoals ze moeten zijn.

Kant-en-klare witbalansinstellingen zijn eenvoudig op te roepen.

Met het pipet kun je eenvoudig de witbalans aanpassen.

Tint

In het subpaneel Tint kun je aan de slag met onder andere de schuifjes bij Belichting en Contrast. De schuifregelaars Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten hebben soms een magisch effect. Heb je bijvoorbeeld een landschap gefotografeerd waarbij de lucht wat te licht is geworden, dan schroef je de Hooglichten en Witte tinten een stukje omlaag. Zo komen verdwenen details in die lichte delen van je foto weer helemaal terug. Iets vergelijkbaars kun je doen met de donkere delen in je foto, zoals dichtgelopen schaduwen. Deze kun je lichter maken met de sliders Schaduwen en Zwarte tinten.

De schuifregelaars Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten kunnen een wereld van verschil maken (rechts).

Presentie

Microcontrast is een typisch fotografisch begrip. Hiermee kunnen we structuren versterken, waarbij het soms net lijkt alsof een foto scherper wordt. Onder Presentie gebruik je de schuif bij Textuur om bijvoorbeeld een dierenvacht of andere fijne structuren sterker aan te zetten. Helderheid gebruik je daarentegen juist voor grovere structuren, zoals het karakteristieke getekende gezicht van een ouder persoon. Nevel verwijderen doet exact wat de naam impliceert. Een landschap of vergezicht kunnen we met deze schuif van nevel of lichte mist ontdoen.

Levendigheid en Verzadiging

De onderste twee schuifjes in het Standaard-paneel zijn Levendigheid en Verzadiging. Met deze twee schuifregelaars kun je de kleuren van je afbeelding sterker aanzetten of juist dempen. Als je voor het eerst met deze twee sliders aan de slag gaat, zul je wellicht denken dat er nauwelijks een verschil in werking tussen beide bestaat. Dat is niet helemaal waar. Verzadiging versterkt alle kleuren even sterk. Levendigheid daarentegen versterkt eveneens de kleuren, maar laat de overheersende kleur grotendeels buiten schot. Daardoor is Levendigheid bijvoorbeeld geschikt om de kleuren van een portret op te krikken zonder dat het rood in iemands gezicht storend wordt.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lange sluitertijden overdag: breng je beelden in beweging

Maskeren met gezichtsherkenning in Lightroom: razendsnel retoucheren