in

De basis van Photoshop: dit zijn aanpassingslagen

Met aanpassingslagen kun je op non-destructieve en flexibele wijze aanpassingen maken. We gebruiken ze over het algemeen om licht en kleur aan te passen. Maar er zijn ook veelzijdige creatieve toepassingen mee mogelijk.

Voordelen

Aanpassingslagen komen als aparte, bovenliggende lagen in een Photoshop-document te staan. Zoals gezegd brengen ze geen permanente wijzigingen in het beeld aan. Daarnaast zijn ze gebaseerd op maskers, waardoor ze zeer flexibel kunnen worden ingezet om op specifieke gebieden van onze afbeeldingen aanpassingen te doen. Ook kun je de aanpassingslagen nog op elk moment wijzigen, waarmee je een stuk flexibeler bent dan met andere manieren van het uitvoeren van aanpassingen.

Het paneel Aanpassingen

Het paneel Aanpassingen vind je rechts in beeld in de interface Als dit paneel niet in beeld staat kunnen we het openen via het menu Venster / Aanpassingen.

Wanneer we aanpassingslagen toevoegen, worden de instellingen daarvan ingevoerd in het paneel Eigenschappen. Deze twee worden in de standaard layout van de Photoshop-panelen echter niet tegelijk in beeld getoond.

Het is daarom handiger om de positie van het paneel Eigenschappen aan te passen. We zetten dit paneel in de lange verticale kolom links van de panelengroepen.

Rechts zie je het paneel Aanpassingen, links Eigenschappen, die we hebben verplaatst.

Pictogrammen

Wanneer we met de muis bewegen over de verschillende items in het paneel Aanpassingen, krijgen we de naam te zien van de aanpassing. Kijk dit even goed door en probeer te onthouden welke icoontjes bij welke aanpassingen horen. Dan kun je ze in het vervolg makkelijk en snel terugvinden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen met je telefoon: dit zijn de voor- en nadelen

Newborns fotograferen? Zo hou je het beste rekening met de veiligheid