in

De beginnende fotograaf – Autofocus

Marije Scheening

Het gebeurt ons allemaal weleens: Heb je voor je gevoel een prachtige foto gemaakt, zie je achteraf dat de camera per ongeluk op het verkeerde punt scherp heeft gesteld. Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de autofocus. Maar wanneer gebruiken we die nou beter wel, of niet? En moet je nou juist AF-C, AF-S of MF gebruiken?

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Een camera is een prachtig stukje techniek; hij kan van alles en regelt vaak al automatisch alle instellingen voor een juiste belichting, zonder dat je er ook maar iets aan hoeft te doen.

De meestgebruikte van al deze automatische functies, is misschien wel de autofocus. De autofocus heeft verschillende standen, die passen bij verschillende onderwerpen.

Deze foto’s zijn volledig hetzelfde. Enkel de focus ligt ergens anders.

De focus standen

AF-S (Nikon) / One shot (Canon)
Auto Focus Single of (enkelvoudige Autofocus in het Nederlands). Deze stand is handig als je vooral stilstaande onderwerpen fotografeert. Als je de ontspanknop half indrukt in deze stand, stelt je camera eenmalig scherp op het onderwerp en houdt deze scherpte vervolgens vast. Ook als je nu je beeld aanpast, blijft hij deze scherpte behouden. Zo hoef je dus niet steeds opnieuw scherp te stellen als je de foto wilt herkaderen.

AF-C (Nikon) / AI servo (Canon)
Auto Focus Continous is vooral handig als je een bewegend onderwerp hebt, aangezien je camera continu blijft scherpstellen. Na half indrukken van de ontspanknop kiest je camera het onderwerp uit (bijvoorbeeld een rennende hond) en blijft deze scherp houden terwijl de hond mogelijk beweegt in het kader. Dit werkt ook als de hond ineens dichter of verder van je vandaan loopt. Dit maakt deze instellingen ideaal voor sportfotografie, waarbij het onderwerp soms pijlsnel door het beeld beweegt.

AF-A (Nikon) / AI focus (Canon)
Auto Focus Automatisch. Hierbij kiest de camera zelf welke van bovenstaande AF standen van toepassing is. Na half indrukken van de ontspanknop start de camera gewoon met enkelvoudige AF, maar als het onderwerp vervolgens ineens beweegt, gaat de camera over op continue AF. Zodra het onderwerp weer stilstaat wordt de focus wederom vastgezet in enkelvoudige AF. Dit is ook de stand waarin je camera automatisch staat, tenzij je de focus-instellingen aanpast.

Foto door Peter-d-

Nadelen van autofocus

De autofocus is in veel situaties heel handig, maar niet altijd. Je camera kiest namelijk niet altijd het onderwerp dat jij wilt vastleggen. Zo kan het zijn dat, wanneer je bijvoorbeeld een hert in het struikgewas wilt fotograferen, de camera op het struikgewas scherpstelt, omdat deze meer op de voorgrond ligt. Een ander probleem kan zijn dat, wanneer je een bloem wilt fotograferen, de camera juist de muur erachter scherp fotografeert, omdat deze duidelijker aanwezig is. Aangezien veel camera’s gebruikmaken van een contrastdetectie om scherp te stellen, zijn ook situaties met weinig contrast vaak problematisch.

TIP: om de autofocus wat te helpen kun je het gekozen scherpstelpunt richten op een contrastrijk punt bijvoorbeeld de overgang van licht naar donker.

Manual focus

Manual Focus (handmatig scherpstellen). Deze stand geeft je de optie zelf scherp te stellen. Kijk wel uit dat er bij sommige camera’s of objectieven ook nog een extra knopje op de zijkant kan zitten om deze functie te (de) activeren. Om de problemen met autofocus te voorkomen, kun je kiezen voor Manual Focus. Manual focus heeft ook nog andere voordelen. Het is bijvoorbeeld erg handig te gebruiken als je heel precies een deel van je foto scherp wilt hebben, of scherp wilt stellen op iets ongebruikelijks.

Bij autofocus is de camera geneigd om op een contrastvol punt scherp te stellen, waarbij in sommige modi voor het hele onderwerp wordt gekozen. Door handmatig scherp te stellen kun je bijvoorbeeld ook heel precies om een klein deel scherpstellen. Dit is dan ook een reden dat handmatig scherpstellen vaak voor macrofotografie gebruikt wordt: je kunt heel specifiek de aandacht naar één punt leiden, zonder dat de camera zich ermee bemoeit.Natuurlijk is dit wel een stukje moeilijker, maar zoals bij alles geldt ook hier, oefening baart kunst.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Instagram voor fotografen – Zo krijg je volgers en bouw je een portfolio op

[liveblog] de beste cameradeals tijdens de Amazon Prime Days 2020