in

De beste export instellingen voor Lightroom


26 januari 2020, 09:32

Een foto die je opslaat in Lightroom, is niet direct klaar om te delen. Het is nog steeds een raw-bestand, met daarbij opgeslagen welke aanpassingen je hebt gedaan. Om je bewerkte foto’s aan anderen te kunnen laten zien, moet je ze exporteren. Dit kan naar verschillende formaten. We laten het je zien!

Het exportmenu

Je komt in het exportmenu door boven in beeld te kiezen voor Bestand en dan Exporteren. In het menu zie je aan de linkerkant een aantal voorinstellingen, zoals een handige voorinstellingen om je foto’s te verkleinen voor een mailbestand.

Als je de foto’s naar het geheugen van je pc wilt opslaan, kies je bovenaan voor Exporteren naar: Vaste schijf. In het menu daaronder kun je nu alle instellingen aanpassen, zoals de exportlocatie, de bestandsnaam en de metagegevens. Ook kun je al je foto’s van een watermerk voorzien, als je je copyright extra wilt beschermen. De belangrijkste instellingen in dit menu gaan over de bestandsindeling en de afbeeldingsgrootte.

Om je foto’s aan anderen te showen, moet je ze exporteren. Dat kan met verschillende instellingen.

JPEG

JPEG, ook wel met JPG aangeduid, is het meest populaire bestandstype om je foto’s in op te slaan. Dit komt omdat dit bestandsformaat door vrijwel alle websites en fotoprogramma’s wordt ondersteund. Ook blijven de bestanden relatief klein, omdat de beelden gecomprimeerd worden. Je kunt met behulp van de Kwaliteit en de optie Bestandsgrootte beperken tot zelf bepalen in welke mate die compressie wordt uitgevoerd. Veel compressie zorgt voor een kleiner bestand, maar ook voor een slechtere kwaliteit van je eindresultaat. Bij een jpeg-bestand kun je de compressie nooit helemaal uitschakelen.

TIFF

Er is ook een optie om je bestanden als TIFF op te slaan. Hierbij vindt er geen compressie plaats, waardoor de kwaliteit van de foto onaangetast blijft. Het nadeel daarvan is dat je met enorme bestanden komt te zitten, die veel ruimte innemen op de harde schijf van je computer. Het is dan ook aan te raden om niet standaard je volledige serie in het tiff-formaat te exporteren, maar slechts enkele topfoto’s.

DNG

DNG is een Adobe Raw-bestand. Hierin kun je niet alleen alle informatie van het normale raw-bestand opslaan, zoals alle kleurinformatie en metagegevens, maar ook alle bewerkingen die je in Lightroom hierop hebt losgelaten. Dit type bestand is vooral handig als je later je bewerking opnieuw wilt oppakken, of wanneer je als fotograaf bestanden uitwisselt met een andere fotograaf die jouw bewerking voortzet.

Exporteren voor Instagram

Heb je een foto bewerkt om deze vervolgens op Instagram te uploaden? Dan kun je daar tijdens je export al rekening mee houden.

Tegenwoordig hoeven foto’s op Instagram niet meer vierkant van formaat te zijn. Wat wel belangrijk is, bij zowel de landschaps- als portretformaat foto’s, is dat de maximale breedte van je beelden 1080 pixels is. Als je foto die maximale breedte overschrijdt, dan gaat Instagram de foto resizen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en dat houd je dus liever zelf in de hand.

Kies bij je exportinstellingen daarom voor een breedte van precies 1080 pixels. De hoogte van je foto mag daarbij dan tussen de 566 en 1350 pixels liggen. Als het gaat om een foto in landschapsformaat, dan stel je de ‘lange kant’ in op 1080. Gaat het om een portretformaat, dan kies je voor de korte kant op 1080.

Omdat Instagram alsnog te grote bestandsformaten zelf verkleint om opslagruimte te besparen, kun je het best ook je kwaliteit een stukje lager zetten. Rond de 75 procent is meestal prima. Zo houd je de totale compressie zoveel mogelijk in eigen hand en past Instagram nog zo min mogelijk aan.


Voor het publiceren van onze foto’s op Instagram beperken we de liggende zijde tot 1080 pixels.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
Panorama van het Dunrobin Castle in Schotland

Hoe maak je een goede panoramafoto?

Zo gebruik je helderheidsmaskers in Photoshop