in

De beste fotografie tips voor Halloween

Halloween staat weer voor de deur en dat is voor ons een goede aanleiding om ons eens te richten op wat spannende en enge fotoshoot tips! Natuurlijk kun je een Halloween shoot op ieder moment van het jaar doen. Wil je de shoot echter buiten doen, dan is de herfst daar wel het perfecte moment voor.

Het organiseren van een fotoshoot met een Halloween thema is hartstikke leuk. Je kunt even echt creatief bezig zijn en het is weer eens wat anders dan normaal. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

Spannende Halloween locaties

Goed, om een shoot te doen, heb je natuurlijk eerst een mooie locatie nodig. Natuurlijk kun je op heel veel plekken terecht voor een Halloween shoot, zo ook in de studio. Wij schreven echter al eerder een artikel over mooie fotolocaties voor Halloween. Benieuwd bij welke locaties wij kippenvel kregen? Je leest het hier.

Halloween

Foto: 01-Njs

De juiste sfeer

Een van de sleutels tot een geslaagde Halloween fotoshoot is het creëren van de juiste sfeer. Denk aan het gebruik van gedimd licht, kaarsen, pompoenen en andere spookachtige decoraties om een enge maar toch uitnodigende sfeer te creëren die perfect past bij het thema. Je locatie kan je hier goed bij helpen. Zo kun je bijvoorbeeld mist of een donker stuk bos gebruiken om de sfeer een extra zetje in de rug te geven. 

Halloween

Foto: KunstartVlaanderen – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/100s · 50mm

Houd het echt

Bij een Halloween shoot gebeurt het al snel dat foto’s er wat overdreven en klunzig uitzien. Ze lijken niet ‘echt’ genoeg en zijn zó overdreven dat ze niet meer spannend zijn. Probeer dat te voorkomen. Let op de details en laat je niet helemaal meeslepen door de gekte van de themashoot. Zo blijft je foto stijlvol en wordt hij ook echt spannend.

Halloween

Foto: girlgamer_zoom

Werk met een team

Zoals we bij het punt hierboven al aangaven, is het echt lastig om een goede, spannende Halloween foto te maken. Het kan een flinke uitdaging zijn. Door met een goed team te werken, is de kans een stuk groter dat je een geslaagde shoot neerzet. Werk bijvoorbeeld met een stylist en make-up artiest. Op die manier heb je professionals naast je staan die op een totaal andere manier naar beeld kijken en dat kan enorm handig zijn. Hetzelfde geldt overigens voor accessoires. Die kunnen erg gaaf zijn om te gebruiken, maar wel alleen als ze een doel hebben.

Halloween

Foto: cindystegeman

Enge belichting voor Halloween

Als fotograaf weet je inmiddels wel dat belichting een enorme invloed heeft op je foto’s. Het is dan ook goed om eens te spelen met je belichting en om te kijken wat dit voor je foto doet. Gebruik bijvoorbeeld zacht zijlicht om schaduwen te creëren en de enge kenmerken van de kostuums te accentueren. Overweeg ook het gebruik van gekleurde lampen om een spookachtige sfeer te versterken. Als laatste zijn ook patronen in je licht een toffe manier om nog wat extra’s toe te voegen aan je foto’s.

Halloween

Foto: eveliendrenthen – ISO 640 · ƒ/2.8 · 1/160s · 155mm

Aan de slag in de nabewerking

De nabewerking maakt waarschijnlijk een groot deel uit van je Halloween foto. Door je foto goed te bewerken in Lightroom en Photoshop kun je van een redelijk simpele foto een gruwelijk enge Halloween foto maken. Hoe ver je daarin gaat is natuurlijk helemaal aan jou. Of je nu alleen de belichting wat aanpast, of je foto nog volledig aanpast in Photoshop, als het bij jouw visie past, is het goed. Fotografeer wel altijd in RAW, zodat je altijd de mogelijkheid hebt om je foto goed te bewerken.

Halloween

Foto: sannevanbergenh


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo fotografeer je de gedeeltelijke maansverduistering zaterdag

Vanuit Lightroom direct publiceren naar een website