in

De beste instellingen voor het fotograferen van huisdieren

Je huisdier mooi op de foto zetten is een leuke bezigheid, al brengt het beweeglijke en onrustige karakter van je dier al snel moeilijkheden met zich mee. Hoe pak je dat nu aan op het gebied van je instellingen?

Buiten dat je natuurlijk op zoek kunt gaan naar een leuke of verrassende compositie of pose is het fotograferen van je huisdier ook technisch een uitdagende zaak. Er kan behoorlijk wat fout gaan, meestal door het dynamische en wispelturige karakter van je hond, kat of andersoortig huisdier. Hoe zorg je ervoor dat je huisdier je niet te snel af is en je met mooie scherpe beelden eindigt?

Snelheid

Een huisdier is vaak niet zo geduldig als dat je als fotograaf graag zou willen zien. Daarom is het verstandig om met een zo kort mogelijke sluitertijd te werken om de bewegingen van je huisdier op te kunnen vangen. Op die manier kom je dus met scherpe beelden thuis, want onscherpte ligt op de loer als je een te korte sluitertijd zou gebruiken. Het ligt natuurlijk aan de situatie en aan je apparatuur, maar we zouden in ieder geval een sluitertijd van 1/100 of korter gebruiken. Onthoud: hoe korter, hoe beter. 

Scherpte

Als je graag een écht dierenportret wilt maken en de nadruk op het hoofd en de ogen van je huisdier wilt leggen, dan kun je dat doen door met een groot diafragma te werken. Zoals je weet heeft een groot diafragma een klein f-getal, bijvoorbeeld f/1.8. Als je zo’n grote opening gebruikt komt er veel licht binnen en kun je dus ook in uitdagende lichtomstandigheden mooie beelden maken. Ook krijg je te maken met een snel verloop van scherpte en dus is het extra belangrijk om je focus precies goed te leggen. Een klein beetje verkeerd kan er namelijk al voor zorgen dat je de ogen of het hoofd van je huisdier mist en je dus met een mislukte foto eindigt. Goed gebruik van zo’n mooi groot diafragma zorgt altijd voor interessante en aantrekkelijke beelden. Daarmee is het dus een goede manier om je beelden net dat beetje extra te geven dat je huisdier verdient. Een groot diafragma gebruiken is daarnaast een manier om je sluitertijd zo kort mogelijk te kunnen houden. Hoe meer licht er binnenkomt, hoe korter die sluitertijd kan zijn. 

Balans

Zoek – zoals in veel andere genres – naar een goede balans tussen de drie basisingrediënten van je belichting: de sluitertijd, het diafragma en de iso-waarde. Bij het fotograferen van beweeglijke huisdieren is het echter goed om duidelijk voor ogen te houden dat de sluitertijd een zeer belangrijke factor is en dat je die dus als laatste zou moeten verlengen. Denk eerder aan het vergroten van je diafragma (met de eerder genoemde risico’s) en het verhogen van je iso-waarde. Een scherpte foto met wat ruis is immers beter dan een onscherp beeld zonder ruis. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO

Zo krijg je boterzachte bokeh: bloemen en insecten fotograferen