in

De beste locaties in Nederland om de sterrenhemel te fotograferen

De sterrenhemel is adembenemend mooi. Helaas kun je deze ’s nachts niet altijd waarnemen, laat staan fotograferen. Wij geven je locaties in Nederland waar je de schitterende sterrenhemel wel op z’n mooist kunt zien. Zo kom je met de meest waanzinnige sterrenfoto’s thuis!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Om de sterrenhemel goed te kunnen zien moet het heel donker zijn. Daarom is bij het fotograferen van de sterrenhemel van belang om naar een locatie te gaan waar zo min mogelijk lichtvervuiling is. In Nederland zijn er plekken waar je de sterrenhemel goed kunt fotograferen, maar dat is wel even zoeken.

Hoeveel luchtvervuiling er op verschillende plaatsen is, kun je hier bekijken. Zo kun je zelf bepalen wat de ideale locatie bij jou in de buurt is om de sterrenhemel vast te leggen.

Om je alvast op weg te helpen, geven we hieronder locaties in Nederland waar je prachtige foto’s kunt maken van de sterrenhemel!

Friesland

In Friesland zijn er heel wat plekken waar je de sterrenhemel goed kunt zien. Alleen moet je maar net weten waar je dat het beste kunt doen.

Zwarte Haan
Omdat de Nieuwe Bildtdijk begint bij de Zwarte Haan, wordt het lokaal ook wel het begin van de wereld genoemd. Deze oude buurtschap in de gemeente Waadhoeke ligt in Friesland.

Op deze geweldige foto van Ingemarije9955 is te zien hoe mooi de sterrenhemel hier kan zijn.

Moddergat
Moddergat is een oud vissersdorp dat ook bij Friesland hoort.
Bij Moddergat kun je heel goed heldere foto’s maken van de sterrenhemel en kun je ook nog eens mooi uitkijken over de Waddeneilanden!

Op deze bijzondere foto van Lando zie je niet alleen de sterrenhemel, maar ook het Noorderlicht. Je moet geluk hebben maar het is dus mogelijk het Noorderlicht hier te zien.

Appelscha
Appelscha is een bosrijke omgeving in Friesland met hoge landschappen. Dit gebied heeft twee Nationale Parken. Een prachtig gebied om overdag en in de nacht foto’s te maken.

In Appelscha heeft A2JPhotography deze sterrenhemel gefotografeerd.

Lauwersmeer
Lauwersmeer is een Nationaal Park in Friesland. Het is een Nationaal Park geworden vanwege de bijzondere natuur in het gebied. Sinds 2016 is het park officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit betekend dat het gebied donker is en deze duisternis ook behouden wordt. Perfect voor het observeren van de sterrenhemel! S’nachts zijn bezoekers hier welkom en kun je dus bijzondere sterrenfoto’s maken.

Deze foto van Ronaldvanderkloet is gemaakt bij het Lauwersmeer. Een fotogenieke plek!

Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden (Friesland) is de bevolkingsdichtheid een stuk lager dan op de meeste plekken in Nederland. Hierdoor is de lichtvervuiling op de eilanden een stuk minder. Als je wat verder van de grotere dorpjes op de eilanden af gaat, dan kun je op veel plekken de sterrenhemel goed bekijken!

Terschelling
Net als op de rest van de Waddeneilanden is er op Terschelling veel natuur te vinden die heel kenmerkend is voor het eiland. Terschelling bestaat voor tachtig procent uit natuur. Hoe verder je het pad naar het oosten volgt hoe rustiger het eiland wordt. Daar kun je de mooie natuur aanschouwen en in de nacht de prachtige sterrenhemel fotograferen.

Deze foto van ArjanSijtsma is gemaakt op Oosterend Terschelling. Zoals je ziet kun je hier heel goed de Melkweg fotograferen!

Texel
Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en een van de weinige plekken in Nederland waar je nog hele heldere foto’s kunt maken van de sterrenhemel.

Deze foto van ArjanSijtsma is gemaakt op Oosterend Terschelling. Zoals je ziet kun je hier heel goed de Melkweg fotograferen!

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is de gemeente met de laagste bevolkingsdichtheid in Nederland. Hierdoor is er ook een stuk minder lichtvervuiling en kun je dus op heel wat plekken een geweldig mooie sterrenhemel bewonderen.

Op deze foto van corvee1r zie je hoe duidelijk de sterren en zelfs de melkweg te zien zijn.

Ook op de andere Waddeneilanden zijn plekken te vinden waar je de sterrenhemel kunt fotograferen. Je moet vooral zoeken op plekken verder van de drukste dorpjes af. Het strand is vaak een mooie plek om sterrenhemel foto’s te maken.

Groningen

In het centrum en in de grotere dorpen van Groningen wordt het moeilijk om een heldere sterrenhemel te fotograferen. Wat verder van deze plekken af kun je in sommige kleine dorpjes en weilanden wel prachtige sterrenfoto’s maken.

Nieuwe Statenzijl
Nieuwe Statenzijl is een gehucht in Groningen naast de grens van Duitsland. In dit gehucht staan ongeveer vijf huizen. Een rustig plekje dus, waar nauwelijks lichtvervuiling is.

Melvin-Jonker heeft deze foto in Nieuwe Statenzijl gemaakt.

Winsum
Het dorp Winsum in Groningen bestaat uit veel vlakke weilanden. Het dorp heeft twee fotogenieke molens. In de nacht kan het vooral in de weilanden zelf heel donker zijn. Dit maakt het gunstig om bijzondere sterrenhemel foto’s te maken.

Ronaldvanderkloet heeft deze vallende sterren weten te fotograferen in Winsum.

Drenthe

In Drenthe zijn er een aantal onbebouwde stukken. Hier heb je dus geen last van lichtvervuiling en kun je prachtige foto’s maken van de sterrenhemel!

Westerbork
In Westerbork kun je de sterrenhemel heel duidelijk zien. In de tweede wereldoorlog was Westerbork een doorgangskamp waar veel Joden heen werden vervoerd. Nu is het een herinneringscentrum geworden. Dus niet alleen s’nachts maar ook overdag kan het interessant zijn om hier een kijkje te nemen.

eddy-reynecke

Noord-Holland

Het is veel lastiger om de sterren in het westen van het land te fotograferen vanwege de grote hoeveelheid lichtvervuiling.

Petten
Petten is een dorp dat ligt aan de Noordzee in Noord-Holland. Aan deze kust is het donker en kun je met helder weer een prachtige sterrenhemel zien.

Op deze foto van supercanon bij de Pettense duinen is te zien hoe mooi de sterrenhemel hier kan zijn

Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland zijn is de heldere sterrenhemel nog wel eens te zien.

Vuile Gat
Het Vuile Gat is een stuk water in Zuid-Holland. Je kunt hier varen met een veerdienst naar het natuureiland Tiengemeten.

Deze mooie sterrenhemel is door Jgroeneweg gemaakt in het Vuile Gat.

Gelderland

Arnhem.
De laatste locatie die we geven is Arnhem in Gelderland. Op het meest donkere stuk kun je de beste sterrenhemel foto’s maken.

Juriaan1 heeft deze prachtige sterren en de melkweg in Arnhem op de foto gezet.

Op deze locaties heb je dus grote kans om sterren te spotten. Met een beetje geluk is het een heldere nacht en kun je geweldige foto’s maken van de sterrenhemel!

Doe inspiratie op voor het maken van de meest prachtige foto’s van de sterrenhemel met deze collectie:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Snelheid in beeld: pannen bij sportfotografie

Spelen met licht: bokeh