in

De beste locaties voor Nederlandse wildlife!

Wandelen door de natuur doen we graag in Nederland en dat wandelen is altijd nét wat leuker als je onderweg wat wildlife tegenkomt. Wat zijn de beste locaties in Nederland om dieren te fotograferen? We zetten het voor je op een rij!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie!

Rolf Hendriks schreef eerder een uitgebreid artikel over dierenfotografie dicht bij huis!

Vossen

Vossen kom je in principe in bossen en natuurgebieden in heel Nederland tegen. De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en Oostvaardersplassen zijn echter de meest populaire plekken om ze te fotograferen. Vooral in de AWD zijn de dieren heel erg benaderbaar (ze zijn zelfs vrij tam) en ook prima zonder telelens te fotograferen.

mvandijk

Wilde grazers

Wilde paarden en runderen, meestal Konikpaarden, Schotse hooglanders en Gallowayrunderen, zijn door natuurbeheer naar Nederland gehaald om de natuurgebieden te begrazen. In meer dan 500 natuurgebieden kan je deze enorme dieren tegen het lijf lopen. Op de websites van Staatsbosbeheer en Natuur-monumenten kan je per natuurgebied vinden welke runderen er rondlopen. Officieel zijn het wilde dieren, maar ze zijn wel goed benaderbaar omdat ze gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen. Wees wel altijd voorzichtig als je ze benadert en wees extra voorzichtig in het vroege voorjaar, wanneer de jongen geboren worden. Met name de Konikpaarden met veulens zijn dan vaak wat minder vriendelijk.

tekstvaart

Edelherten

Het edelhert is een van de meest indrukwekkende wilde diersoorten van Nederland. Je komt ze alleen in de uitgestrektere natuurgebieden tegen, zoals de Veluwe en de Oostvaardersplassen. September is het meest spectaculaire moment om de dieren te fotograferen, omdat dan de ‘bronst’ start. De herten gaan dan hun territorium verdedigen, beginnen met burlen en ze strijden om de vrouwtjes.

gladiola

Bevers

Wie dacht dat de Bever alleen in de Biesbosch in Nederland voorkwam, heeft ongelijk. Daar leeft natuurlijk wel een grote groep, maar in verschillende natuurgebieden langs de Maas en bij de oevers van de Rijn en Waal achter Nijmegen, zijn ook flinke populaties te vinden. De dieren zijn vooral tijdens de schemer-uurtjes actief, maar overdag zijn er meer dan genoeg sporen te zien.

k9nick

Houd tijdens het fotograferen van wilde dieren altijd deze 10 regels aan:

  • Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.
  • Vang of verontrust geen dieren.
  • Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.
  • Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.
  • Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.
  • Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.
  • Natuurfoto’s zijn niet geënsceneerd en gemanipuleerd.
  • Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.
  • Betreed geen verboden terrein.
  • Laat geen afval achter.

IJsvogels

De ijsvogel is ongetwijfeld de meest fotogenieke vogel die in Nederland leeft. Ze zijn in heel Nederland terug te vinden, met name rond beken en rivieren. De Vogelbescherming heeft een kaart waarop de laatste bezichtigingen op terug te vinden zijn. De dieren zijn erg schichtig, dus wees voorzichtig in je benadering. Werk met een telelens en maak gebruik van eventueel aanwezige schuilhutten.

cliffginkel

Reeën

Het ree is een kleinere hertensoort die in de bossen leeft en graast op de open velden. In vrijwel alle grotere bossen is ze terug te vinden. Rond de avondschemering laten de dieren zich meestal langs de bosrand zien. De bronsttijd valt in juli/augustus, waarna er pas in juni jongen geboren worden.

harrfoalph

Zeehonden

De grootste kans om in Nederland zeehonden tegen te komen, is op de Waddeneilanden. Daar leeft namelijk de grootste populatie. Ook in Zeeland, bij de Ooster- en de Westerschelde leven verschillende kleinere populaties. Ondanks hun redelijke omvang zijn de dieren lang niet altijd makkelijk te spotten. Boven het water is alleen hun hoofd zichtbaar en op het land worden ze vaak voor een rots aangezien.

rwillemsen

Damherten

Damherten zijn ook grotere herten, die qua formaat tussen de ree en het edelhert invallen. Op de Veluwe bij het Deelerwoud en in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ze vrij makkelijk om te vinden en te benaderen. De bronst valt in Oktober en november, waarbij de dieren dus ook het meest actief zijn.

dehaas1972

Wilde zwijnen

In de bossen van de Veluwe en in natuurgebied ‘de Mijnweg’ in Limburg zijn wilde zwijnen te vinden. Ze zijn vanwege hun schutkleur vaak erg lastig te zien, dus je zal vooral op je oren moeten vertrouwens om ze te vinden! Zoals de meeste dieren zijn ze vooral in de vroege ochtend en rond de avondschemering actief. Wees voorzichtig: als de zeugen jongen hebben (meestal rond april) dan kunnen ze behoorlijk agressief zijn!

freak

Lees eerst onze volledige basiscursus dierenfotografie voordat je aan de slag gaat!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 lensfouten en wat je er aan kunt doen

De gevoeligheid van iso: digitaal wisselen van film