9 februari 2020, 11:47
Naast een goede camera is het voor portretfotografie handig om een goed objectief te hebben! Het objectief bepaalt in grote mate de esthetische kwaliteiten van een portret: wil je een close-up van de ogen, of juist het hele lichaam in beeld? Wil je alleen zeer onscherpe achtergrond en een vlijmscherp model? Dat kun je allemaal regelen met het juiste objectief!
Zoom vs vast brandpunt
Afhankelijk van de portretfoto’s die je gaat maken, zijn er twee soorten objectieven die je kunt aanschaffen: een objectief met een vast brandpunt (ook wel ‘prime’ genoemd) of een zoom-objectief. Laatstgenoemde zit vaak standaard bij de camera als kitlens, en heeft dan een bereik van groothoek tot lichte tele. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Links: groothoeklens – midden: standaard zoomlens – rechts: telelens
Het belang van lichtsterkte (diafragma)
Waarschijnlijk herken je een ‘professioneel’ portret meteen: de achtergrond is prachtig zacht en onscherp, terwijl het model juist zo mooi scherp in beeld staat. Niet alleen zorgt dit effect ervoor dat je als toeschouwer niet wordt afgeleid van het onderwerp, maar het geeft de foto enorm veel diepte.
Om dit effect te bereiken, heb je een objectief nodig met een grote lichtsterkte, oftewel een grote lensopening. Dit wordt ook het diafragma genoemd. Een objectief met een grote diafragma-opening biedt de mogelijkheid om die mooie onscherpte te creëren.
Door een zeer grote diafragma-opening zijn echt alleen de ogen scherp, de rest loopt vloeiend weg naar de onscherpe achtergrond.
Foto: Jos Einmahl (jeinmahl.zoom.nl)
Door de kleinere diafragma-opening zie je veel van de achtergrond scherp op de foto.
Foto: Roy Frohma (royfroma.zoom.nl)
Laag F-getal
Later in de cursus komen we hier nog uitgebreid op terug. Voor nu belangrijk om te onthouden: wil je die mooie onscherpe achtergrond, dan is het belangrijk om een objectief te kiezen met een grote diafragma-opening.
Dat wordt uitgedrukt in het zogeheten F-getal. Aangezien het F-getal is gebaseerd op een breuk, betekent een klein F-getal een grote opening. Vanaf F 2,8 tot 1,2 noemen we dan ook lichtsterke objectieven; door de grote opening laten ze veel licht door.
De Canon 50mm F1.8 STM is een bekend voorbeeld van een betaalbaar en zeer geschikt portretobjectief, met een lichtsterkte tot zelfs F 1,8. Op een aps-c-sensor met cropfactor 1,5x (de meeste instap-spiegelfreflexcamera’s) heb je dan een 75 mm; ideaal voor een portret!
Het ideale objectief voor portretfotografie
Het is moeilijk om één ideaal objectief aan te wijzen voor portretfotografie. Het hangt af van het soort portret dat je wilt maken. Ga je voor een ‘standaardportret’, dan zijn de volgende kwaliteiten belangrijk:
- Niet te veel groothoek (dit zorgt voor vertekeningen in het gezicht, zoals een grote neus en een klein hoofd) – Tussen 50 mm tot 200 mm is ideaal voor portret.
- Een lichtsterk objectief voor een mooie onscherpe achtergrond. Dit accentueert het model in de foto en brengt er een gevoel van diepte in.
Om te beginnen met portretfotografie en hier het meest uit te halen raden we aan om een 50 mm F 1,8 (75 mm op aps-c) aan te schaffen in combinatie met je systeem- of spiegelreflexcamera, ongeacht het merk. Deze objectieven zijn vaak zeer betaalbaar, prachtig lichtsterk en qua brandpunt uitermate geschikt voor een portret. Het maakt daarbij niet uit of je een fullframe- of aps-c-sensor hebt. Ook een 85 mm F 1,8 (127 mm op aps-c) is zeer geschikt voor portretfotografie.