in

De beste onderwerpen om te oefenen met symmetrie!10 juli 2017, 13:00

Je onderwerp precies in het midden van het beeld zetten, is vaak not-done in de fotografie. Maar wat nou als dit perfecte symmetrie in je foto oplevert? Met de volgende onderwerpen kun jij oefenen met het werken met symmetrie!

Architectuur
Architectuur is hét onderwerp voor symmetrie. Met gebouwen, bruggen en interieur kun je perfect-symmetrische-foto’s maken. Ga op stap met je camera en kijk eens naar de architectuur om je heen. Probeer goed te kijken en de symmetrische plekjes en gedeeltes van gebouwen op te zoeken.

Wilmjan

Triple-t

Mensen
Het hebben van een symmetrisch gezicht wordt vaak als schoonheid gezien. Ook bij het portretteren van mensen kun je hier dus bewust mee werken. Ondanks dat lang niet iedereen een perfect symmetrisch gezicht heeft, kun je hier wel een leuke oefening mee doen.

Joyce31

Fotografeer iemands gezicht en open deze foto in Adobe Photoshop. Dupliceer de laag van de foto en spiegel deze verticaal. Wanneer je van beide foto’s een helft pakt en deze tegen elkaar aanplakt, zie je precies twee dezelfde helften van het gezicht. Levert dit het perfecte gezicht op en is deze persoon nu mooier dan op de natuurlijke foto? Doe de test met jouw model!


EvelyDuis

Insecten
Het fotograferen van insecten kan ook voor een mooie vorm van symmetrie zorgen, vooral met macrofotografie! Duizendmaal uitvergroot zien insecten er prachtig uit en deze kleine diertjes zijn vaak mooi symmetrisch qua lichaam en kleur. Vlinders en libellen zijn ook zeer geschikt om te oefenen met symmetrie. Kijk maar eens naar deze foto’s:

Lescatalpas

MoniquePI

Design of objecten
Voor het oefenen van symmetrie kun je het jezelf in het begin ook makkelijk maken. Zoek een voorwerp uit, bijvoorbeeld een vaas, en fotografeer deze precies in het midden van het raster op je camerascherm. Zo kun je oefenen met talloze objecten of voorwerpen (zie hieronder de paraplu).

Melik

Natuur
Ook in de natuur is symmetrie overal terug te vinden. Denk hierbij aan bloemen, bladeren en bomen. Ben je dichtbij water? Gebruik de weerspiegeling en reflectie in het water dan voor het werken met symmetrie. Je kan je beeld natuurlijk ook horizontaal spiegelen! Je moet met dit onderwerp alleen wel goed blijven kijken. Één wolkje in de lucht kan namelijk het evenwicht in je foto al verpesten.
Deshamer

Lees hier nog meer Zoom.nl-tips over het werken met symmetrie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor bruiloftsfotografie

Veelgemaakte fouten bij de aanschaf van een camera