in

De beste tips voor het maken van een lenteportret

Het is volop lente! Dit is dan ook hét moment om aan de slag te gaan met het maken van een lenteportret. Duik tussen alle prachtige lentebloeiers en ga aan de slag met een prachtig, vrolijk lenteportret vol kleur. Hoe? In dit artikel geven we je een paar handige tips!

De lente is een geweldige tijd om aan de slag te gaan met het maken van portretten. Het is nog niet te warm en alles krijgt mooie, frisse kleuren. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

Let op de weersomstandigheden

Het weer kan best lastig zijn in de lente. Het ene moment krijg je te maken met een flinke bui, het andere moment straalt de zon. Bedenk van te voren goed wat voor foto je wil maken en wat voor weersomstandigheden daarbij horen. Vervolgens is het een kwestie van het in de gaten houden van de weerberichten. Let hier goed op, zodat je niet tijdens je shoot verrast wordt door een onweersbui.

lenteportret

Foto: MaryaPamaLuiten – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/400s · 70mm

Ga voor heldere kleuren in je lenteportret

De lente staat voor kleur, je ziet het overal in de natuur nu. Breng dus ook lekker wat kleur in je beeld en ga voor een knalfoto. Zo straalt je foto ook echt de lente uit. Let er hierbij op dat je voor lentekleuren kiest. Je kunt ook nog aan de slag met spelen met kleurcontrasten. Zo geef je je foto echt een interessante uitstraling.

De juiste locatie

De juiste locatie voor je lentefoto is belangrijk. Kies bijvoorbeeld een stuk bos waar het frisse, groene blad net doorkomt, of ga op zoek naar een tulpenveld. Belangrijk is dan wel dat je ook om toestemming vraagt om te mogen fotograferen op een tulpenveld. Ook de blauwe regen staat rond deze periode in bloei en er zijn nog verschillende fruitbomen die momenteel bloeien. Er zijn dus enorm veel locaties te vinden om je lenteportret te fotograferen.

lenteportret

foto: rieneke-de-raaf

Werken met hard of zacht licht

In de lente krijg je te maken met allerlei soorten weersomstandigheden en dus ook met verschillende soorten licht. Dat maakt dat je overal op ingesteld moet zijn. Wil je fotograferen met hard licht, dan is het natuurlijk top als de zon fel aan het schijnen is. Wil je echter liever fotograferen met zacht licht, dan moet je wachten op een bewolkte dag, of op zoek naar een mooi plekje in de schaduw. Door om te leren gaan met natuurlijk licht, kun je ervoor zorgen dat je foto echt goed lukt.

lenteportret

Foto: ChristinePandel – ISO 100 · ƒ/3.5 · 1/400s · 50mm

Speel met je instellingen

Je instellingen hangen natuurlijk volledig af van wat je precies wil fotograferen en ze zijn ook nog eens afhankelijk van je locatie en de lichtomstandigheden. Experimenteer tijdens het fotograferen daarom eens met je instellingen om te kijken wat het best bij je beeld en bij de omstandigheden past. Zo weet je zeker dat je de mooist mogelijke foto kunt maken.

lenteportret

Foto: weimaraan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips – Werken met Adobe Lightroom

Sigma- en Tamron-objectieven met RF-S-vatting