in

De beste tips voor het maken van een winterportret

Hoewel de dagen al langer en warmer worden, is het nog steeds winter. Regen en zacht, koud licht spelen deze dagen de hoofdrol en je kunt dan ook nog prima aan de slag met het maken van een winterportret. In dit artikel geven we je daar een aantal handige tips voor, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de winter leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de winter!

De weersomstandigheden

Ohjee, daar heb je het al; de weersomstandigheden. Op een paar dagen na, is het deze winter gewoon niet echt winters weer geweest. Dat is ook helemaal niet erg. Natuurlijk is het leuk als je in de sneeuw of met een laagje vorst op pad kunt, maar ook zonder die weersomstandigheden kun je een prachtige winterfoto maken. Het belangrijkste is dat je te maken hebt met zacht en het liefst wat koeler licht. Zo kun je die echte wintersfeer creëren. Ga dus bijvoorbeeld op een wat bewolkte dag op pad, of zoek een plekje in de schaduw als je gaat fotograferen. Zit het weer écht niet mee, dan kun je natuurlijk ook nog de studio in duiken!

winterportret

Foto: iamshootingportraits – ISO 640 · ƒ/3.2 · 1/250s · 50mm

De juiste kleuren voor je winterportret

In een winterportret is kleur erg belangrijk. Kies voor koele of neutrale tinten in de achtergrond, waardoor het winterse gevoel versterkt wordt. Zelfs als het niet gevroren of gesneeuwd heeft, kun je zo echt het wintergevoel wekken in je foto. Als je je model vervolgens aankleedt met felle kleuren, knalt hij of zij uit de foto en krijgt de foto toch een wat warme sfeer. Geef je model ook een sjaal of een muts en natuurlijk een dikke trui of jas aan, zodat de kou echt van de foto straalt.

Het juiste moment

Het moment waarop je de foto gaat maken, is erg belangrijk voor de sfeer van je foto. Ga je vroeg in de ochtend, dan is het nog wat kouder en is de kans groot dat de adem van je model wolkjes vormt in de lucht. Dat kan een mooi effect zijn op de foto en de kou van je winterfoto nog eens extra benadrukken. Daarbij heb je in de ochtend vaak te maken met prachtig zacht licht, dat perfect is om in te fotograferen.

winterportret

Foto: MajelPieterse

Verwarm je model

Zeker als je met een model met een erg bleke huid werkt, kan je model wat wittig uitslaan. Dat komt omdat er gewoon weinig warmte in het licht en dus ook in de foto zit. Je wil natuurlijk wel dat je foto er wat levendig uitziet, dus het is goed om je model een wat warmere gloed te geven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een goudkleurig reflectiescherm te gebruiken en daarmee het gezicht wat meer uit te lichten. Zo krijg je een warme en natuurlijke gloed, zonder dat je de koele tint van de foto verliest.

winterportret

Foto: eliane00 – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/640s · 125mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop – Van zwart naar wit

Een formele foto maken van een kind