in

De beste voorbereiding voor het fotograferen van zonsondergangen


11 mei 2020, 08:09

Waarom fotograferen we eigenlijk zo graag zonsondergangen, en waarom vaak ook aan het strand? We leggen je uit hoe je dit het beste kunt voorbereiden!

Warme kleuren

Waarschijnlijk heeft het te maken met het totaalplaatje. De ondergaande zon dompelt het hele landschap in een mooi rood, oranje of paars licht en dat zijn warme kleuren die we associëren met warmte, passie en spanning. De zee fungeert bovendien als een spiegel en verdubbelt letterlijk dit visuele feest. Het strand en de zee zijn overzichtelijke, weidse omgevingen zonder al te veel storende elementen, waardoor je een rustige compositie krijgt. En: less is more!

Veel mensen fotograferen zonsondergangen tijdens hun vakantie. Ze hebben dan immers alle tijd, zijn veel buiten op een mooie locatie en willen hun gelukzalige vakantiegevoel vastleggen voor het thuisfront. Tenslotte staan zon, zee en strand voor romantiek en de drang naar avontuur. Kortom: de zonsondergang is een geheid fotosucces.

Foto: Wim Denijs (wimdenijs.zoom.nl)

Waar moet je zijn?

Voor het maken van een mooie en onderscheidende zonsondergangsfoto moet je eerst goed nadenken over je locatie, de compositie en de belichting.

Je bent zelden toevallig op de juiste locatie. Een paar praktische tips:

  • Bedenk vooraf al waar je wilt gaan fotograferen en analyseer die locatie goed.
  • Bepaal waar de zon onder zal gaan (gebruik een zonnestand-app) en visualiseer hoe de locatie eruit zal zien tijdens de zonsondergang.
  • Kies vervolgens enkele punten vanaf waar je kunt gaan fotograferen. Zorg daarbij dat je iets herkenbaars op de voorgrond kunt plaatsen, zoals een pier, vissersboten, een windmolen, een kronkelende weg, een omgewaaide boom, een groep watervogels, een rij duinen of een bergketen. Deze elementen geven je foto diepte, maken de compositie interessanter en brengen je scène tot leven.
  • Een locatie met vrij zicht op de horizon, veel interessante details, een waterpartij en duidelijk herkenbare objecten die je als silhouet kunt fotograferen werken het best. Denk aan molens, een weiland met koeien of schapen of een vuurtoren.
  • Kies bovendien een rustige plek, want een zonsondergang met een dampende file, wandelende mensen, spelende honden of een ijscokar wil niemand aan de muur.

Een lange sluitertijd legt de neonkleuren prachtig vast en geeft de beweging in de wolken mooi weer.

Foto: Georgios Kossieris (gkossieris.zoom.nl)

Zonnestand-app

Wil je heel precies zien waar de zon op welk moment staat? Of hoe laat de zon opkomt of ondergaat op de door jou gekozen locatie? Er bestaan tientallen speciale weer- en foto-apps voor je mobieltje die je exact laten zien hoe laat en waar de zon opkomt of ondergaat. Waar je ook bent op de wereld: superhandig! Photographer’s Ephemeris is de bekendste en meest uitgebreide app, maar kost geld. Magic Hour, Best Photo Times, Golden Hour, Helios en Golden Light zijn gratis apps die hetzelfde doen. Onderzoek zelf welke app jij het prettigst vindt werken voordat je op op pad gaat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 fotografie films en series die je eens moet kijken

Het ideale plaatje: storende elementen verwijderen uit je foto