in

De do’s en don’ts van drones


30 december 2016, 10:00

De populariteit van drones zal niemand zijn ontgaan. Regelmatig zijn de kleine vliegmachientjes in het nieuws. Helaas zelden positief. Er gebeuren nogal wat ongelukjes door minder bedreven brokkenpiloten. Wat kan wel en wat niet met drones? En hoe schiet je er unieke beelden mee?

Ondanks de negatieve associatie is de drone natuurlijk bovenal een apparaatje waarmee je de prachtigste beelden – foto’s en video’s – vanuit de lucht maakt. En dat voor een bedrag dat je een paar jaar geleden voor onmogelijk hield. Niet voor niets is de drone zo populair.

jaccovanderzwan

Ready to fly

De drone is grofweg in twee categorieën te verdelen: de drone die je zelf samenstelt en bouwt, en de Ready to Fly (RTF). De laatste categorie is de meest gebruikte en voor de hobbyist de meest toegankelijke. Zo’n RTF-drone koop je op de hoek van de straat vanaf 700 euro, inclusief camera. Thuis haal je hem uit de doos, je laadt de accu op en een uurtje later ga je ermee vliegen. Een kind kan de was doen. Diploma of opleiding? Niet nodig.

Maar in het gemak waarmee je een drone aanschaft en kunt laten vliegen schuilt ook het grootste gevaar. Al ben je nog zo lomp, a-technisch of onhandig, zonder ervaring laat je in no time een grasmaaier de lucht in gaan. Een grasmaaier met razendsnel draaiende propellers die flinke sneden in een huid kunnen maken. Een vliegende grasmaaier die meer dan een kilo weegt en die verrassend veel schade kan aanrichten.

Regels

Het is dan ook terecht dat er steeds meer wetten en regels voor drones bijkomen. De meest recente regels dateren van 1 juli dit jaar. En er komen nog meer veranderingen aan. Bezit je een drone of wil je er een aanschaffen, zorg dan dat je op de hoogte bent én blijft van de wetten en regels.

jorisbrouwer

De regels die op dit moment gelden, verschillen per gebruik. Voor professioneel gebruik (en dat is al als je een foto verkoopt) gelden andere regels dan voor iemand die voor de lol met een drone vliegt. De belangrijkste regels voor recreatief vliegen zijn:

– De drone mag maximaal 25 kg wegen.
– Er moet voorrang worden gegeven aan alle andere luchtverkeer. Als er ander luchtverkeer nadert (denk aan een trauma- of politiehelikopter) moet de landing onmiddellijk worden ingezet.
– Je moet tijdens de vlucht altijd de drone kunnen blijven zien. Je mag dus niet achter obstakels of in de mist vliegen.
– Je mag alleen tijdens daglicht vliegen.
– De maximale vlieghoogte is 120 meter.
– Je mag niet vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, kunstwerken, havengebieden, industriegebieden, spoorlijnen, wegen, autowegen en autosnelwegen.
– Uitzondering zijn de wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom.
– Je mag niet binnen 3 km van ongecontroleerde vliegvelden vliegen.
– Je mag (zonder waarnemer) niet in militaire en civiele laagvlieggebieden vliegen.
– Je mag alleen vliegen in het luchtruim klasse G. Dit is het luchtruim zonder verdere classificatie. Wellicht weet je niet welke classificatie het weiland achter jouw woning heeft. Op de website http://www.drone.aeret.nl kun je globaal zien welke gebieden een classificatie hebben. Dat zijn er nogal wat!

De wet- en regelgeving vertelt je wat er wel en niet mag. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het gezond verstand dat een belangrijke rol speelt in het veilig vliegen. Zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van gevaarlijke obstakels als hoogspanningskabels. Oefen vaak, heel vaak, op open terrein waar een foutje geen directe gevolgen heeft. Je zult er niet alleen veiliger door vliegen, je raakt ook bedreven met de besturing. Hierdoor zul je uiteindelijk betere foto’s maken.

royzzz

Foto’s

Als je de regels goed kent (en toepast) en goed geoefend bent, is het tijd voor de fun! Dan ben je klaar om foto’s te maken met de drone. Maar waar maak je foto’s van? Dat is in eerste instantie een uitdaging. Zomaar een beeld van een weiland is natuurlijk niet spannend.

Je zult op een andere manier moeten denken en een beetje verbeeldingskracht moeten hebben om te bepalen of een locatie een mooi shot kan opleveren vanaf een hoogte.
Wil je een mooie foto of video met een drone maken, bedenk dan dat net als bij traditionele fotografie licht enorm belangrijk is. Met saai licht maak je saaie beelden, mooi licht maakt je beelden beter. Net als bij normale fotografie is een mooie zonsopkomst of -ondergang ideaal. Maak gebruik van die fantastische Hollandse luchten in het gouden of het blauwe uurtje. Is er ochtendmist voorspeld? Begin dan meteen met het opladen van de accu’s!

Hoe lager de zon, hoe langer de schaduwen. Bij drones is dat een voordeel: lange schaduwen zijn beter zichtbaar en kunnen daardoor fantastische beelden opleveren. Bij een laagstaande zon worden structuren en andere onderwerpen, zoals bomen, in een landschap beter zichtbaar.

aerialsolutionsnederland

Je kunt met je drone plaatjes schieten onder een hoek, waarbij de horizon en een deel van de lucht zichtbaar zijn. Je kunt ook recht naar beneden fotograferen: de arendsoog-blik. Dat levert bijzondere beelden op. Het toverwoord bij zulke foto’s is vaak ‘eenvoud’. Denk aan abstracte beelden door lijnen en vlakverdelingen. Bijvoorbeeld velden die worden doorsneden door wegen. Of akkers die worden omgeploegd door een landbouwer. Deze lijnen en vlakken kunnen een mooi grafisch beeld maken.

Mocht je ooit in de buurt zijn van een gebied waar dagbouw bedreven wordt (een vorm van mijnbouw waarbij men de oppervlakte afgraaft), aarzel dan niet om daar een drone met camera de lucht in te jagen.

Vanuit het arendsoog kan een herhaling ook goed werken. Zoek naar gebieden waar je herhalingen vindt. Dit zou ook weer in wegen en lijnen kunnen zijn, maar denk ook eens aan kerkhoven of plekken waar heel veel auto’s staan (mits de regels dit toelaten uiteraard). Of een strand met veel paaltjes of met veel lege bedden en parasols.

Andere onderwerpen waar je aan kunt denken zijn de onderwerpen die wij vanuit ons dagelijks perspectief goed kennen, maar die er van boven helemaal anders uitzien. Denk maar eens aan mensen of aan dieren; onderwerpen die iedereen zich met de ogen dicht voor de geest kan halen. Juist bij die onderwerpen kan het vervreemdend werken als je die vanuit het vogelperspectief fotografeert en deze onderwerpen in beeld zet zoals ze je normaal nooit zou kunnen zien. Als je dit combineert met een laagstaande zon, waarbij de schaduw de hoofdrol speelt, kun je de prachtigste platen maken.

Compositie bij dronefotografie

Als je onder een hoek een video of foto maakt, dan is een mooie skyline van een stad een goed onderwerp. Houd hier rekening met de compositie. Net als bij een normale landschapsfoto is het goed om inleidende lijnen in het beeld op te nemen. Hiervoor kun je rivieren of wegen gebruiken. Zeker als deze ook nog kronkelende lijnen hebben. Neem deze zo in beeld dat het oog van de kijker via deze lijn naar het onderwerp wordt geleid.
Deze lijnen geven de kijker ook een gevoel van afstand en grootte, elementen die bij hoogtefotografie belangrijk kunnen zijn. Een andere manier om dit perspectief duidelijk te maken is het in de voorgrond opnemen van een herkenbaar object zoals een (wind)molen of een (vuur)toren.

Maak met een drone ook eens gebruik van de mogelijkheid om op plekken te komen waar je nooit zou kunnen fotograferen. Eén van die plekken is boven water. Hier zou je nooit een statief neer kunnen zetten, laat staan op grotere hoogte. Is er een meer, rivier of een haventje in de buurt, bedenk dan of er een mooie hoogtefoto in zit. Steigers, bootjes, palen in het water en zwemmers. Allemaal onderwerpen die er van bovenaf heel anders uitzien dan vanaf de grond.

Je zult dus een beetje fantasie moeten hebben om je voor te stellen hoe iets er vanaf een hoogte uitziet. Als je dat combineert met een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de beelden van boven, dan ben je al een heel eind. Je kunt het jezelf al een stuk eenvoudiger maken door met Google Earth alvast een inschatting te maken hoe een bepaald landschap er vanuit een vogelperspectief uitziet.

droneflyer

Iedereen die voor het eerst met een drone vliegt, heeft de neiging om dat ding heel hoog de lucht in te laten gaan. Voor de mooiste foto’s is dat niet nodig. Sterker nog: de beste beelden worden vaak niet op grote hoogte gemaakt. Experimenteer met de hoogte, maar vergeet niet om ook beelden op lagere hoogtes te maken.

Video met een drone

Bij het maken van een video kun je uiteraard ook al deze tips toepassen. Maar bij bewegende beelden komen er nog een paar punten van aandacht bij. Als eerste heb je een drone nodig met een goede gimbal, om stabiele en vloeiende opnames te kunnen maken. Bij het maken van een video is het ook belangrijk om langzame, zelfs zeer langzame, bewegingen te maken. Hoe langzamer en rechter de beweging, des te beter de opname.

Bij video heb je veel afwisseling in beeld nodig. Beelden van veraf en op grote hoogte, combineer je met beelden vanuit vogelperspectief, met beelden met langzame vloeiende bewegingen van links naar rechts en van boven naar beneden of andersom. Bedenk dat in het eindresultaat vaak alleen maar stukjes van vijf seconden zitten (anders wordt het snel saai), dus maak veel afwisselende en vooral vloeiende opnames.

Zoomer Peter Glabbeek laat je twijfelen aan de Nederlandse natuur. Je waant je haast in Afrika in deze prachtige dronevideo hoog boven de heide in Malpie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

In de stijl van Angela Dekens – Romantische portretten

Nauwkeuriger en ergonomisch met de Wacom Intuos Pro tekentablet