in

De eerste belevenissen met je baby: zo fotografeer je elke stap

Alles kent een eerste keer. De eerste hapjes en de eerste stapjes en alles daartussen in en daar omheen. Die momenten mag je zeker niet missen. Als het fotoalbum later nog eens doorgebladerd wordt als je baby uitgegroeid is tot een volwassen man of vrouw, dan zullen de ah- en oh-tjes rijkelijk vloeien. Zo mooi is het om terug te zien hoe het ooit allemaal begon! Je kind zal bijna smelten bij zijn of haar eigen foto’s van toen.


De eerste gelukswensen

De felicitaties vliegen je om de oren. Per mail, WhatsApp, Messenger, social media en natuurlijk via de ‘ouderwetse’ fysieke post. Als je kindje pas geboren is, komen er stapels kaarten binnen. Hoewel je die kaarten natuurlijk allemaal kunt inplakken in een los album, lenen die kaarten zich ook perfect om gefotografeerd te worden. Zet ze leuk op een tafeltje met wat leuke accessoires erbij en voilà. Of wat te denken van een slinger van kaarten die de hele woonkamer doorkruist? Hierbij kun je spelen met de scherptediepte: zo creëer je met een kleine scherptediepte (een hoge F-waardE) een zacht karakter.

Die eerste weken komt er natuurlijk erg veel op je pad wat je eigenlijk allemaal niet mag vergeten vast te leggen. Wat denk je van de luiertaart die je van vrienden hebt gekregen? Of de eerste schaal met beschuit met muisjes die de kamer rondgaat? Dat eerste schattige rompertje dat papa voor de kleine kocht? Die eerste weken houd je je camera altijd in de buurt. Iedere dag biedt wel iets!

Wat ook in met name de eerste week erg leuk kan zijn is een foto van de kleine met de kraamverzorgster. Zorg dat je camera paraat is én je accu opgeladen.

Je kunt alle kaarten los bewaren, maar ook de kaartenslinger in de woonkamer fotograferen.Tom Reuvers Exif onbekend

Voor het eerst in bad

Een echte tranentrekker voor vader en moeder: de eerste keer dat de kleine het bad ingedompeld wordt. Voor de ene baby wordt het huilen geblazen, voor de ander volgt een ontspannen reis, waarbij de kleine heerlijk lijkt te genieten van het warme water. Ook dit moment mag je niet missen. Vaak wordt dit momentje samen met de kraamzorg gedaan. Handig: dan heb je ‘een handje extra’. Stel dan de camera wel alvast zo in dat ook die foto’s lukken, bijvoorbeeld op de stand voor sluitertijdvoorkeuze.

Pas trouwens wel op met eventueel gespartel: niet iedere camera is tegen het water bestand.

Houd er rekening mee dat er in de badkamer wat weinig licht aanwezig kan zijn. Je zou een flitser kunnen gebruiken, maar meestal levert dat niet de sfeer op die je in je foto wenst, en het flitsen bij zo’n baby’tje is ook niet echt fijn. Je kunt in dit geval dus ook kiezen voor een iets hogere iso-waarde als er inderdaad te weinig licht voorhanden is. Let ook even op je witbalans-instelling als er kunstlicht aanwezig is: met de juiste witbalans-instelling voorkom je een te gele of blauwe foto. Fotografeer je in raw, dan kun je dit achteraf in de nabewerking nog wel goed aanpassen.

Het eerste broertje of zusje

Als je baby’tje niet je eerste kindje is, dan is er voor je andere kinderen ook een mijlpaal: er is een nieuw broertje of zusje geboren! Iemand van je andere kinderen is dus grote broer of zus geworden. Hoe mooi is het om die twee of meer kinderen samen vast te leggen? Probeer te zoeken naar een spontane plaat en daarbij de wisselwerking tussen de baby en de oudere broer of zus niet in scene te zetten. Juist door dat spontane spat de liefde ervan af. Vooral een mooie close-up spreekt boekdelen.

Het moment dat de oudere zus de kleine baby een kusje geeft: een mooi fotomoment.Jan HermansNikon D5 · ISO 3200 · F 3,5 · 1/2500 SEC · 60 MM

Het eerste lachje

Je kunt erop wachten, het duurt niet lang … het eerste lachje! Dat komt altijd op een onverwachts moment. Dus of je dan toevallig je camera ter hand hebt, is nog maar net de vraag. De kans is groot van niet. Maar na dat eerste lachje zullen er zeker nog vele volgen. Na de vele ‘kiekeboe’-tjes schatert je kleintje van het lachen. En op dat moment klik jij er gretig op los. Lacht je kindje nu echt lekker veel en heb je tijd genoeg om al die foto’s te maken, kijk dan even of het gezichtje van je kindje schoon is. Een snottebel wil nog weleens hinderlijk afleiden van die o zo mooie lach.

Die babylachjes zijn zo aanstekelijk!Anouk DaalNikon D810 · ISO 1100 · F 1,4 · 1/400 SEC · 50 MM

De eerste knuffel

Een baby wordt meestal overladen met knuffels: pluche-beestjes in alle soorten en maten. Maar er kon er maar één de eerste zijn. En er kan er ook maar één de favoriet zijn. Ook die eerste of favoriete knuffel mag zeker niet in het album voor later ontbreken. Maar wat doe je? Gaat die knuffel samen met je kindje op de foto? Of pak je het een keertje anders aan en leg je de glansrol van model uitsluitend voor de knuffel weg? Je kunt een leuke scene bouwen met alleen die knuffel. Je hebt lekker de tijd. Zo’n pluche beestje kent in ieder geval meer geduld dan die kleine die ‘m overal mee naar toe sleept!

De favoriete knuffel kun je gebruiken als stand-alone fotomodel.Tom ReuversFujifilm X-T3 · ISO 2000 · F 4 · 1/60 SEC · 38 MM

Voor het eerst kruipen

Het is zover! De kleine tijgert over de grond. Hij of zij leert al aardig meters maken. Vanaf vandaag is niets meer veilig: geen accessoire op de kast blijft onberoerd en geen kastje zal ongeopend blijven. Weet dan ook wat je daar hebt liggen en zet alles goed weg wat gevaarlijk is voor je kleintje. Denk aan schoonmaakmiddelen, een strijkbout en stopcontacten: weet waar de gevaren liggen.

Het kruipen van je kindje is een mooi fenomeen. Als je fotografeert, ga dan ook zelf ook op de grond liggen. Neem een zo laag mogelijk standpunt in. Dat levert een indringende foto op, waarbij je kleine man of meid krachtig en sterk naar voren komt. Gaat je kindje echt steeds sneller alle kanten op, denk dan even aan de juiste instelling voor het scherpstellen. Misschien doet Continu AF of AF Servo je beelden goed. Handig is ook om je camera op de repeterende stand zetten, waarbij de camera meerdere foto’s per seconde maakt. Zo pik je veel makkelijker het juist moment eruit!

Kruipen en spelen: een mooie levensfase. Kindje Rishaan gefotografeerd tijdens het spelen. De spiegeling is een bewerking.Lisette van PeenenCanon 5DS R · ISO 100 · F 2,8 · 1/800 SEC · 100 MM

De eerste stapjes

Iets waar iedere ouder zich op verheugt: die eerste aarzelende stapjes. Je kindje kan lopen! Hoewel we graag alles met onze fotocamera vastleggen, is dat bij die eerste stapjes een lastig iets. Een kindje dat loopt, wordt op de foto een stilstaand mensje. Niets minder schattig, maar de beweging is eruit en het dekt daarmee de lading van het moment niet. Het aarzelende … het vallen en opstaan. Misschien moet je zelfs overwegen om die eerste stapjes maar niet te fotograferen, maar juist te filmen. Ook die functie is natuurlijk op alle recente spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s aanwezig. Wil je toch gaan voor die ultieme foto? Probeer dan de blik te vangen van je kindje. Die trots. Dat het lukt. Die blik is onbetaalbaar.

De eerste feestdag

Het zal voor je kindje een allereerste keer Pasen zijn, of Sinterklaas, het Suikerfeest of Kerstmis. Allemaal mooie gelegenheden om eens extra uit te pakken. Misschien draagt je kindje wel heel bijzondere kleding die dag. Of staat de boom er in de decembermaand als een mooie extra dimensie bij. En wat te denken van de cadeautjes die schreeuwen om opengemaakt te worden? Ook op dit soort dagen heb je weer belangrijke keuzes te maken bij het vervaardigen van jouw mooiste foto’s. Leg je de gehele entourage vast of focus je juist op die pretoogjes. Zorg wel dat er in zo’n geval iets van de entourage altijd zichtbaar is. Anders straalt de associatie met die bijzondere dag later niet meer van je foto’s af.

Ook leuk kan het zijn om rond zo’n feestdag een thema-foto te maken, iets dat je volledig in scene zet, maar juist die bewuste feestdag heel duidelijk weergeeft. Je kindje als paashaas zittend met een mandje met eitjes in het gras. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt hele toffe dingen maken! In hoofdstuk 7 van deze cursus komen we hier nog even op terug.

Prachtig in scène gezet met een overduidelijk thema.Stefan GritSony A7 II · ISO 800 · F 6,3 · 1/125 SEC · 552 MM

De eerste.. nog heel veel meer

Er zijn zoveel eerste belevenissen die eerste 12 à 18 maanden, en ook daarna natuurlijk nog. Zo komt er een dag dat je kind naar school gaat, met het rugtasje nonchalant op de rug. En zo komen er nog veel meer unieke momenten. Maar het aantal ‘eerste-momenten’ is toch het grootste in de baby-periode.

Denk van te voren eens na wat je nu echt niet zou mogen missen in de eerste anderhalf jaar. Bouw in je hoofd alvast figuurlijk een foto-album op en beslis wat er absoluut in moet. Wat we zeggen: er is zoveel, niet alles hoeft!

We noemen er nog een paar ter inspiratie: het eerste tandje, flesje, hapje, de eerste vakantie of stranddag. Of de eerste keer op het potje, in het kinderzitje, op de camping of naar de dierentuin. De eerste anderhalf jaar zijn fantastisch. Geniet!

De eerste keer … jezelf verwonderen. Het vlindertje is in de nabewerking toegevoegd. Tijdens de shoot heeft de fotografe de ouders gevraagd de aandacht van het kind te trekken.Brenda RoosCanon 5D IV · ISO 100 · F 2,5 · 1/640 SEC · 135 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 fotolocaties om stations te fotograferen

Je eigen thuisstudio voor een laag budget: zo begin je