in

De eerste stap: zo werkt importeren in Lightroom Classic

Om je foto’s met Lightroom Classic te kunnen bewerken, moet je ze aan de collectie toevoegen. Dat doe je door je beelden te importeren. We leren je hoe je dit op de slimste manier aanpakt.

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Adobe Lightroom Classic is software om je gehele workflow te beheersen: van het overbrengen van je foto’s vanaf een door jou gekozen bron, het beheren van je collectie, het bewerken van de foto’s tot een beter resultaat en het publiceren van je foto’s op internet, in een boek of digitaal op een harde schijf.

Het totale proces begint uiteraard bij het importeren van je foto’s, waarmee je je foto’s en video’s toevoegt aan jouw bibliotheek van beelden. Deze bibliotheek omvat jouw totale verzameling van beelden, waarbinnen je uiteindelijk snel en efficiënt je foto’s en video’s kunt terugvinden, rangschikken, voorzien van tags en nog heel veel meer. Binnen die kakafonie van foto’s kun je structuur aanbrengen door gebruik te maken van mappen en verzamelingen.

Als je eenmaal foto’s aan je catalogus hebt toegevoegd, kun je ze op een overzichtelijke manier raadplegen.

Maar alles begint bij het importeren. Dus daar gaan we eerst mee aan de slag. Eigenlijk is het importeren niets anders dan het toevoegen van foto’s en video’s aan jouw bibliotheek en het eventueel verplaatsen of kopiëren van je bestanden naar nieuwe bestemmingen.

Wat is importeren?

Hoewel we bij fotosoftware al snel spreken over de mogelijkheden van het bewerken, is juist de bibliotheek één van de grote toegevoegde waardes van Adobe Lightroom Classic. Hiermee ontstaat namelijk een duidelijke en gestructureerde database. Het importeren vraagt daarom ook om de juiste keuzes, zodat je een doordacht systeem opbouwt, wat overzichtelijk blijft, zelfs wanneer het aantal beelden langzamerhand zal oplopen tot duizenden of tienduizenden foto’s.

Als je consequent leert werken met mappen, verzamelingen, trefwoorden en andere mogelijkheden, zul je in feite die ene foto die je járen geleden gemaakt hebt, met één druk op de knop terug kunnen vinden. Handig dus als je specifiek naar iets op zoek bent.

Catalogus

De eerste stap is dus simpelweg het importeren van onze foto’s. Die term leidt nog weleens tot verwarring. De Lightroom-catalogus is niets anders dan een database, een soort van notitieboekje. In dat boekje staat waar zich de originele foto zich bevindt, welke trefwoorden eraan hangen, hoe goed je de betreffende foto vindt en welke bewerkingen je erop hebt losgelaten. Een foto importeren betekent dan ook niet dat die foto’s fysiek in de catalogus worden opgeborgen, maar alleen dat de gegevens van die betreffende foto’s worden opgenomen in de catalogus.

De foto’s zelf worden elders op een harde schijf bewaard. Of op een NAS. Of op welke andere locatie dan ook. Het plaatsen van de foto’s op die specifieke locatie kan Lightroom wel voor je kunnen regelen, maar het hart van Adobe Lightroom blijft het notitieboekje in de vorm van de catalogus.

Import-venster

Start Adobe Lightroom Classic op. Het importeren in Lightroom gebeurt in de module Bibliotheek. Deze module kun je boven in je scherm kiezen en aanklikken. Kies via het menu Bestand voor de optie Importeren. Je kunt ook links onderin het scherm op de knop Importeren klikken als je in de module Bibliotheek zit. Er zal zich vervolgens een nieuw scherm openen, met alle mogelijkheden die het importeren omhelzen.

Dit is het importscherm van Lightroom Classic.

Bron

Het importscherm is in feite op te delen in drie elementen. Als je bovenaan in je scherm kijkt, zie je links Bron staan, met daaronder de mappen van je pc, je externe harde schijf of je geheugenkaart. Je kiest hier simpelweg de bron waar vandaan je wilt importeren.

Heb je net je SD-kaart in de pc gestoken? Dan zal Lightroom deze vanzelf herkennen en als bron kiezen. Zet in dat geval ook even een vinkje bij Automatisch uitwerpen. Zodra je import straks gereed is, wordt je SD-kaart veilig ontkoppeld van je pc en kun je hem zonder problemen weer uit de pc verwijderen.

Methode

Bovenaan in het midden van je scherm zie je de opties Kopieren als DNG, Kopieren, Verplaatsen en Toevoegen. Daar maak je de keuze wat er moet gebeuren met de te importeren foto’s en video’s. De opties die je daar kunt kiezen, verschilt per bron. Zo zul je, als je foto’s vanaf een geheugenkaart importeert, verplicht zijn de foto’s te kopiëren naar de harde schijf of een andere bestemming. Je kunt er eventueel voor kiezen om de foto meteen om te zetten naar het DNG-formaat, een eigen raw-formaat van Adobe, maar dat hoeft niet. Het voordeel van het DNG-formaat is dat dit in vrijwel ieder Adobe-programma te gebruiken is.

Importeer je bijvoorbeeld foto’s die al op een harde schijf staan, dan heeft Lightroom ook de mogelijkheid de foto’s te verplaatsen, zodat je ze in een nieuwe mappenstructuur kunt opbergen die Lightroom voor je aanmaakt. Of je kunt de foto’s laten staan waar ze staan en alleen die verwijzing opnemen in de catalogus (oftewel alleen in het notitieblokje, waar we eerder over spraken). Er moet dus bij een import een duidelijke keuze gemaakt worden voor Kopiëren, Verplaatsen of Toevoegen.

Kies wat je met de foto’s wilt doen tijdens het importeren.

Naar

Kijk je verder in het importscherm, dan zie je rechts bovenin het woord Naar staan. Als je klikt op dat woord, dan kun je in het submenu dat zich opent een Bestemming kiezen waar je foto’s naartoe gekopieerd of verplaatst mogen worden.

Verder zie je aan de rechterzijde nog een aantal panelen waarmee we nog een hoop extra instellingen kunnen doen, waarmee we bepalen wat er met de te importeren foto’s moet gebeuren. We gaan daar straks op in.

De basis blijft Links je bron te kiezen, in het midden aan te geven wat er met de betreffende foto’s moet gebeuren en rechts als laatste wat de bestemming van de te importeren foto’s is.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuw – Fujifilm GFX100 II

Starten met architectuurfotografie: de eerste stappen