in

De Garmin Virb 360 review – Robuuste 360 graden camera14 januari 2018, 00:00

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: de 360-graden camera’s. Steeds meer foto- en videografen maken gebruik van deze unieke camera’s om beelden te kunnen vastleggen, waarin je als kijker zelf het perspectief bepaalt. Wij gingen aan de slag met de Garmin Virb 360, een high-end 360-graden camera, om te kijken of deze de moeite waard is!

Wat doet een 360-graden camera?

Zoals bekend neemt een 360 graden camera in een cirkel rondom het beeld op (dit hoeft niet per se een volledige kijkhoek te zijn, 360 graden kan dus ook een horizontale panorama zijn, zonder beeld onder en boven). Dit beeld kan op verschillende manieren tot stand zijn gekomen: door een sensor met ultra-wijd objectief die in één keer een foto maakt, of het is een samengesteld beeld uit meerdere foto’s.

Momenteel zien we nog zeer kleine sensoren in dergelijke 360-graden camera’s met zeer gering dynamisch bereik, waardoor ze alleen nog kunnen worden ingezet als ‘gadget’ en niet als volwaardige camera. Brengt de Garmin hier verandering in?

Garmin Virb 360

Op de Garmin Virb 360 zitten ontzettend veel verschillende functies. Zo kun je niet alleen filmen met 30 frames per seconde in 4K, maar ook foto’s maken van maximaal 15 megapixel. Ook hoef je niet bang te zijn dat je alles in 360-graden moet schieten, je kunt er ook voor kiezen om de voor- of achtercamera te gebruiken. De camera heeft namelijk twee objectieven en deze zorgen er samen voor dat alles rondom tegelijk gefilmd of gefotografeerd wordt.

Compact en robuust

De Garmin Virb 360 is een compacte camera en heel gemakkelijk in gebruik. Bovenop de camera zitten drie knoppen waarmee je hem kunt bedienen. Je kunt in het menu instellen of je een foto of video wil opnemen en het is zelfs mogelijk om met de camera een 360-graden time-lapse te maken. Dit kun je zowel met foto’s als in video doen.

Daarnaast is de camera te gebruiken via de speciale ‘virb’-app van Garmin, waarmee je je telefoon via bluetooth of wifi kunt verbinden. Met de app kun je direct via je telefoon zien wat je opneemt, wat erg handig is.

Wat wel belangrijk is om op te letten: wil je een video opnemen, dan moet je de knop aan de zijkant van de camera verschuiven en niet de knop boven indrukken. Met de middelste knop bovenop maakt de camera namelijk een foto. Ook is het mogelijk om de camera te besturen via spraakherkenning. Door hem een commando te geven, zoals: ‘Maak een foto’, kun je hem vanaf een afstand een foto laten maken.

Beeldkwaliteit

De Virb 360 levert over het algemeen een goede beeldkwaliteit met scherpe beelden. Het is zelfs mogelijk om met de camera foto’s in RAW te schieten, zodat je deze achteraf nog veel kunt aanpassen aan witbalans of kleur. Daarnaast rekt deze mogelijkheid ook het dynamisch bereik van de camera ten opzichte van 360 graden camera’s die alleen in JPEG fotograferen; je kunt er net iets meer uithalen in de nabewerking.

De kleuren die zo uit de camera komen, ogen erg realistisch, maar zijn wel wat grauw bij weinig licht. Op sommige momenten is er wat vertekening te zien in de beelden. Het geluid wordt aan vier kanten opgenomen in 3D, wat erg goed samenwerkt met 360 graden video. Het beeld kan via de speciale software van Garmin gestabiliseerd worden, zodat je weinig last van trillende beelden hebt. Deze Garmin software is zeer makkelijk in gebruik en je kunt direct je beelden vanaf de Garmin importeren, zodat je een mooie video kunt maken.

De Garmin Virb 360 is zeker een leuke gadget om aan te schaffen als je interesse hebt in het schieten van 360-graden beelden. De camera is aan de prijzige kant, maar biedt wel raw-functionaliteit en een zeer degelijke beeldkwaliteit. Zeker voor onderwater foto- en videografen is deze camera interessant: de Garmin Virb 360 kan tot 10 meter onder water moeiteloos opnemen.

Testbeelden

Wil je zien hoe een Garmin 360-graden video eruit ziet? In de onderstaande video, gemaakt met de speciale Garmin software, zie je de testbeelden die we met de camera hebben gemaakt.

Testvideo Garmin Virb 360

Testfoto Garmin Virb 360

Prijs en beschikbaarheid

De Garmin Virb 360 is nu verkrijgbaar voor 799,- euro. Kijk op de Garmin website voor meer informatie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Omgekeerde kwadraten wet

KodakOne en KodakCoins: Gele cryptocurrency