in

De grote resolutie-verwarring – Zoom.nl

Je hebt vast weleens meegemaakt dat de termen resolutie, pixels, dpi, ppi en megapixels door elkaar heen werden gebruikt in een artikel. Vaak zie je dan door de bomen het bos niet meer. Hoe zit het precies?

Er ontstaat al snel verwarring als het gaat om resolutie, pixels en dpi, met name als digitale weergave en een fysieke afdruk door elkaar heen gaan lopen in een gesprek. Het is dus met name belangrijk om die twee uit elkaar te houden.

Wat zeggen resolutie en pixels?

Als het over de resolutie van je beelden en over pixels gaat, dan gaat het om hoeveel pixels er in de breedte en hoogte in je beeld bevinden. Daarmee hebben die beeldpunten natuurlijk rechtstreeks effect op hoeveel megapixel je camera schiet. 6000 x 4000 pixels is dus 24 miljoen pixels en dus 24 megapixel. Het maakt daarbij niet uit hoe groot je sensor precies is: zowel een aps-c-variant als een fullframesensor heeft 24 megapixel als de beelden 6000 x 4000 pixels groot zijn. Alleen de grootte van de pixels verschilt in dat geval.

Wat zegt het aantal megapixels?

Het aantal megapixels is vaak een heet hangijzer, maar het belang wordt vaak overdreven. Als je een afbeelding groot af wilt drukken is een flink aantal megapixels van belang, maar ook met bijvoorbeeld 24 megapixel-beelden kun je al een flinke afdruk maken. Daarnaast: ook een afbeelding die met een camera met weinig megapixels gemaakt is kan prima groot afgedrukt worden – mits deze dan van grote afstand bekeken wordt. Een sensor die beelden maakt met vijftig megapixels of zelfs meer is – zeker voor een amateurfotograaf – in de meeste gevallen overkill. Je kunt er lekker diep in duiken tijdens het bewerken en als je een keer een groot spandoek moet maken is het handig, maar er zijn ook nadelen. Beelden met een enorm grote resolutie zijn natuurlijk ook groot qua bestandsgrootte. Je computer en workflow moet daarop aangepast zijn.

Wat is dpi?

De term dpi gaat over de hoeveelheid dots (beeldpunten) per inch en is enkel van belang als het gaat om afdrukken. Een afgedrukt beeld bestaat namelijk uit kleine puntjes. De term zegt dus hoeveel beeldpunten er feitelijk in één inch zitten. Voor drukwerk wordt vaak aangeraden om met 300 dpi te werken voor een scherpe weergave van je beelden. De fysieke afmetingen van je afdruk én de resolutie van je beelden hebben allemaal invloed op hoe groot je afbeelding scherp afgedrukt kan worden. Ook een afbeelding met een lage resolutie kan dus met 300 dpi afgedrukt worden, maar zal dan erg klein worden.

Wat is ppi?

Ppi lijkt qua naam op dpi, maar zegt toch iets heel anders. De term ppi zegt iets over het aantal pixels per inch en is daarmee een term die alleen van toepassing is als je beeld digitaal weergegeven wordt. Met hoeveel ppi je afbeelding wordt weergegeven heeft te maken met de fysieke afmetingen van je scherm. In principe heb je er als fotograaf niet veel aan, want het aantal ppi heeft dus geen invloed op hoe je afbeelding afgebeeld wordt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Rood is niet rood: krijg je kleuren onder controle

7 fotolocaties om stations te fotograferen