in

De juiste camera-instellingen voor sportwedstrijden

Eline Sips

Bij sportfotografie draait het om timing, emotie en snelheid. Vooral bij wedstrijden wil je er zeker van zijn dat je achteraf hét moment hebt vastgelegd. Je wil die uithaal voor de goal, de ontlading bij de finish of de teleurstelling in de ring kunnen herbeleven in je foto’s. Welke instellingen kan je het beste gebruiken om daarvoor te zorgen? We geven je een aantal tips!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Naast de juiste instellingen zijn er nog veel meer dingen om rekening mee te houden. Je leert er alles over in de basiscursus sportfotografie.

Autofocus

Een goede autofocus is een van de belangrijkste camera-eigenschappen bij sportfotografie. Ook al ben je enorm bedreven in het bedienen van je manual focus, je redt het waarschijnlijk niet om snel genoeg scherp te stellen. Met continu focus zorg je ervoor dat je camera, ook na het indrukken van de sluiter, nog blijft scherpstellen. Dat is ideaal bij sporten waarbij de richting en afstand tot jou als fotograaf, op ieder moment kan veranderen. De verschillende autofocusfuncties worden bij alle cameramerken telkens anders aangeduid. In dit artikel worden de verschillende benamingen uitgelegd.

Naast het type autofocus, is ook het aantal focuspunten van belang. Een camera met meer autofocuspunten kan een onderwerp gemakkelijker volgen. Als die focuspunten ook nog eens geavanceerder zijn (kruissensoren), dan is de scherpstelling ook een stukje nauwkeuriger.

marcokniesfotografie

Sluitertijd

Als je onderwerp dankzij de autofocus scherp in beeld is, wil je het liefst ook dat er geen bewegingsonscherpte optreedt. Een korte sluitertijd is dus noodzakelijk. Dit is ook de reden dat veel sportfotografen investeren in lichtsterke objectieven, want door het grote diafragma kan je eenvoudiger met een korte sluitertijd fotograferen. De meeste sportactiviteiten vinden gelukkig buiten, bij daglicht of op locaties met flinke stadionverlichting plaats. Er is dan voldoende licht om je sluitertijd te verkorten. Ga je echter een indoorsport fotograferen bij moeilijke lichtomstandigheden? Dan zal je je iso-waarde omhoog moeten gooien of even na moeten vragen of je op de locatie flitslicht mag gebruiken.

kpphotography

Burst-mode

Door je camera in te stellen op burst-mode, kan je razendsnel meerdere foto’s achter elkaar maken. Met burst-mode vergroot je de kans dat je de actie op het juiste moment vastlegt, zonder dat er een arm in de weg zit of dat de uitdrukking op het gezicht nog niet helemaal goed is. De meeste camera’s kunnen ongeveer zes foto’s per seconde maken en daar zit meestal wel iets moois tussen. De camera’s die de meeste sportfotografen gebruiken, zoals de Nikon D5 (en straks ook de nieuwe Sony A9) kunnen 12 tot zelfs 20 foto’s per seconde maken! In combinatie met een goed statief en lichtsterke telelenzen vormen ze dan ook de perfecte uitrusting voor de sportfotograaf.

Als je zoveel foto’s per seconde wilt maken, is het wel belangrijk dat je ook investeert in een aantal snelle geheugenkaarten. Je hebt er namelijk niks aan als je camera heel erg snel is, maar vervolgens de foto’s niet snel genoeg kan wegschrijven.

woli

JPEG of RAW?

In 99% van de gevallen kan je het beste in RAW fotograferen, omdat je achteraf meer mogelijkheden hebt om je foto’s na te bewerken. Sportfotografie is echter voor veel fotografen een belangrijke uitzondering. JPEG foto’s zijn namelijk sneller weg te schrijven op je geheugenkaart en nemen ook minder ruimte in. Dat scheelt, want als sportfotograaf maak je flink wat foto’s tijdens één wedstrijd! Je kan met jpeg-bestanden meer foto’s per seconde maken en kan de beelden bovendien na de wedstrijd sneller verwerken en doorsturen naar je opdracht-gevers. Bij sportfotografie draait het dus niet alleen om snelheid tijdens de wedstrijd, maar ook erna moeten de professionele fotografen razendsnel hun beelden kunnen verwerken, uploaden en doorsturen.

Ga je geen actiefoto’s, maar teamfoto’s maken van sporters? Tino van Dam legt in deze blog uit hoe je dat moet aanpakken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Basiscursus: basisinstellingen van je camera

9 fotolocaties voor architectuurfotografie