in

De leukste straatjes van Deventer: 3x inspiratie en tips!

De stad Deventer ligt in Overijssel, en staat bekend om z’n mooie kleine straatjes, perfect geschikt voor architectuurfotografie in de avond. Het is één van de oudste steden van Nederland, met een charmante sfeer en veel historische gebouwen. Wandel tijdens je bezoek eerst eens door de kleine straatjes en steegjes, waar je veel mooie oude huizen en winkels kunt vinden. Bepaal al wandelend wat jij mooi vindt aan de binnenstad en dus wilt vastleggen.

De fotografen leggen bij hun foto uit waarom ze deze locatie, compositie en standpunt kozen. Ook vertellen ze over hun instellingen, de bewerking en geeft elk van hen jou een tip als je hier ook wilt gaan fotograferen.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Herman de Raaf (Two Towers)

Herman de Raaf (hermanderaaf)
Canon R5 · ISO 100 · F 10 · HDR van 5 opnames · 20 mm

Locatie

Ik had deze foto van tevoren wel zo’n beetje in gedachten omdat het een mooi beeld geeft van de twee kerktorens. Het tijdstip heb ik gekozen omdat ik in het blauwe uurtje en even daarna graag foto’s maak. Die geven veel sfeer.

Ik ken Deventer, maar in andere gevallen zoek ik op Google Maps naar straten en stegen. Deze steeg was mij al wel bekend, maar ter plaatse bleek er een container in de steeg te staan, waardoor ik minder afstand kon nemen dan gepland. Daarom heb ik gekozen voor een vertorama: twee landscape foto’s boven elkaar als panorama samengevoegd.

Instellingen

De foto’s zijn genomen met een Canon R5 met daarop de Tamron SP 15-30mm F 2,8, op de 20mm-stand. Ik fotografeerde met iso 100 en F 10 en maakte twee keer vijf foto’s vanaf statief. Ik maak mijn foto’s altijd in HDR, om zo veel mogelijk lichte en donkere details goed weer te geven en de lantaarns een mooie doortekening te geven. In dit geval met het vertorama waren het dus 2 keer 5 opnames.

Bewerking

De panorama en HDR heb ik samengevoegd en rechtgetrokken in Lightroom. Houd wel rekening met genoeg ruimte in de originele composities om dit rechttrekken succesvol te laten verlopen! Met een tilt-shift-lens kun je die vertekening trouwens voorkomen. De uiteindelijke bewerking van de foto heb ik gedaan in Lightroom en Nik-collection.

Niels Dam

Niels dam (niels_dam)
Nikon D850 · ISO 64 · F 8 · HDR, tussen de 1/8 en 30 SEC · 38 MM

Locatie

Dit standpunt op de Wilhelminabrug geeft een mooi overzicht over de skyline van Deventer. In deze compositie heb ik ervoor gekozen om de lichtsporen van het verkeer als leading line (inleidende lijn de foto in) te gebruiken. Ik heb de foto vooraf gepland, want ik wilde dit beeld graag tijdens het blauwe uur maken met de laatste kleuren van de zonsondergang op de achtergrond.

Instellingen

De gebruikte apparatuur: Nikon D850 met Nikkor 24-120 F 4 en het statief Leofoto LQ-324C. De Nikon D850 is een fullframe-camera, en ik fotografeerde op 38 mm met iso 64 en F 11. Het is een HDR-opname met sluitertijden tussen de 1/8 en 30 seconde. Daarnaast maakte ik nog zes lange opnames van 30 seconden voor het vastleggen van de lichtsporen op de kade.

Bewerking

Ik heb de foto nabewerkt in Lightroom en Photoshop. Voor het samenvoegen van de lichtsporen op de kade heb ik tijdens de nabewerking de extra opnames geblend in het HDR bestand.

Tip voor andere fotografen

Deventer is een perfecte stad voor avondfotografie. Naast het uitzicht op de skyline zijn er ook vele oude straatjes!

Egbert Mol (Deventer in HDR)

Egbert Mol (egbertmol)
Canon 6D II · ISO 100 · F 8 · 5 opnames

Locatie

Ik heb gekozen om deze locatie in Deventer te fotograferen omdat dit een heel mooi gerestaureerd hotel is, en erg authentiek. Ik heb geprobeerd om het hotel in z’n omgeving vast te leggen, en kwam daardoor op deze compositie. Ik wilde zo veel mogelijk van de omringende gebouwen ook op de foto krijgen, maar wel op die manier dat het hotel in het middelpunt blijft.

De foto is vooraf gepland want ik wilde graag een regenachtige avond. Dit omdat tijdens een beetje regenachtige avond de straat(klinkers) de foto nog een extra dementie en meer glamour geven.

Instellingen

De foto is gemaakt met een Canon 6D II en een 16-35mm-objectief op een statief. Ik heb geen filters gebruikt, om lensflare te vermijden. Ik fotografeerde in de M-stand en stelde de camera in op iso 100 en diafragma F 8, en schakelde de stabilisatie op het objectief uit omdat ik op statief fotografeerde. Ik maakte vijf foto’s met verschillende sluitertijden om hier een HDR van te kunnen maken.

Bewerking

De vijf foto’s zijn eerst samengevoegd tot HDR met Aurora HDR van Skylum. Daarna heb ik de samengevoegde foto’s verder bewerkt in Luminar NEO.

Tips voor andere fotografen

  • Let altijd op het verkeer, je staat soms toch gedeeltelijk op straat.
  • Loop ook even een paar keer heen en weer op je eigen standpunt te bepalen, zoom eens in en uit als je een plekje gevonden hebt.
  • En als laatste tip: ze hebben bij Finch overheerlijke koffie! Hier kun je tussendoor je foto’s even bekijken. En geniet van de stad Deventer, fantastische stad.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur
  • Veel tips uit de praktijk
  • Kijken naar voorbeelden van anderen
  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met de kleurverlopen in Lightroom: een hele workflow!

Bijzondere techniek: fotograferen met een telescoop