in , , , , ,

De Lightroom 2022 update: dit is er nieuwe in Lightroom en Lightroom Classic

Zojuist zijn de jaarlijkse grote updates voor Adobe-software verschenen. Ook Lightroom Classic en Lightroom kwamen aan de beurt. In dit artikel bespreken we de voornaamste vernieuwingen vergeleken met de voorgaande versies.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022 in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de nieuwe functies van het fotobewerkingsprogramma.

Voor Lightroom en Lightroom Classic worden voortdurend updates uitgebracht, althans voor de versies die binnen de Creative Cloud-abonnementsvormen vallen. De ene keer is zo’n update klein, met slechts bescheiden aanpassingen plus de ondersteuning van nieuwe camera’s. Maar op gezette tijden worden ook nieuwe functionaliteiten en grote verbeteringen ingevoerd. Zo kenden ook de updates van juni en oktober 2021 een paar hele toffe verbeteringen.

Veel van die veranderingen hebben één grootste gemene deler. Ook binnen Lightroom en Lightroom Classic heeft kunstmatige oftewel artificiële intelligentie (AI) haar definitieve intrede gedaan, waarbij het programma taken die het uitvoert, voortdurend zelf verbetert op basis van door de software zelf vergaarde informatie. In navolging van andere programma’s, zoals Adobe Photoshop, Luminar of Topaz, omarmen ook de actuele Lightroom-versies deze techniek steeds meer, en passen ze kunstmatige intelligentie toe om de functionaliteiten steeds verder op detailniveau te verbeteren.

Wat is er nieuw?

Tal van verbeteringen en nieuwe functies hebben de laatste tijd hun intrede gedaan. Sommige zijn gebaseerd op die eerdergenoemde kunstmatige intelligentie en andere niet. Hieronder sommen we de belangrijkste nieuwe functies en verbeteringen voor je op.

Superresolutie

Superresolutie is een geweldige nieuwe tool binnen Adobe Lightroom Classic, die is overgenomen uit het bewerkingsprogramma Adobe Photoshop. Het doel van deze functie is om de kwaliteit van foto’s op basis van kunstmatige intelligentie te verbeteren én om de beelden qua resolutie te kunnen vergroten. Handig voor als je oude of kleinere fotobestanden groot wilt afdrukken of extra details uit opnames naar voren wilt halen.

Met Superresolutie wordt je foto maar liefst viermaal zo groot, doordat de breedte en hoogte allebei worden verdubbeld. Deze functie is niet alleen toepasbaar op raw-bestanden, maar kan ook overweg met de meeste andere bestandsformaten, zoals jpeg en tiff. De functie Superresolutie valt onder het menu-item Verbeteren en is oproepbaar in zowel de Bibliotheek-module als in de module Ontwikkelen.

Superresolutie binnen het menu-item Verbeteren legt nieuwe details bloot en vergroot je resolutie.

Live View-tethering

Sommige studio- of productfotografen omarmen de mogelijkheid van tethering. Hiermee kun je tijdens het fotograferen je beelden direct automatisch inladen in de Bibliotheek van Lightroom Classic door je camera met je computer te verbinden. Voor enkele Nikon-camera’s is nu ook Live View-tethering beschikbaar. Hiermee zie je in Lightroom zelf het livebeeld van wat je gaat fotograferen. Een functie dus voor een hele specifieke groep gebruikers, maar voor hen uiterst handig.

Lucht selecteren

Een van de allernieuwste mogelijkheden in Lightroom Classic: met één druk op de knop een complete lucht selecteren. Of juist de voorgrond. Dit is een uiterst krachtige tool. Wilde je voorheen de lucht selecteren in een afbeelding, dan maakte je gebruik van het Gegradueerd filter, waarmee je complete vlakken kon (en kunt) selecteren. Dit is dus ook inzetbaar voor een luchtpartij. Maar als die lucht onderbroken wordt door bijvoorbeeld de takken van een boom of de spijlen van een brug, dan is het een hele klus om op deze manier de selectie van die lucht tot in de puntjes voor elkaar te krijgen.

Voortaan is een lucht selecteren een fluitje van een cent. Met één druk op de knop is het voor elkaar. Hiervoor is de nieuwe functie Selecteer de lucht beschikbaar.

Selecteren van een wolkenlucht was nog nooit zo makkelijk.

Onderwerp selecteren

Heb je een toffe foto gemaakt van je huisdier, en wil je alleen je huisdier nog een beetje bijwerken qua belichting, maar niet de omgeving? Of heb je je kinderen op het strand gefotografeerd en wil je hen wat extra verzadiging meegeven, of de felle kleuren juist dempen? Maak dan gebruik van de nieuwe optie Onderwerp selecteren. Net als bij de luchtpartijen is het met één druk op de knop gedaan. Ook deze functie zal je zeeën aan tijd besparen en je nog meer regie geven over het onderwerp in jouw foto’s.

Ook een onderwerp selecteer je nu met één muisklik.

Zowel bij de functie Selecteer de lucht als bij Onderwerp selecteren heb je de mogelijkheid om de gemaakte selectie om te keren of aan te passen. Lightroom Classic maakt automatisch een masker aan, dat dus handmatig te finetunen is. Ook zijn de verschillende maskers eenvoudig te combineren. Zo kun je dus ook een onderwerp én de lucht tegelijkertijd selecteren. De variaties van deze nieuwe functies blijken eindeloos en brengen de mogelijkheden van Lightroom Classic naar nieuwe hoogtes.

Een gemaakt masker laat zich eenvoudig aanpassen.

Metagegevens

Metagegevens is een handige tool in je Bibliotheek binnen Adobe Lightroom Classic, die een verzameling omvat van al je gegevens over een bepaalde foto. Zo vind je daar bijvoorbeeld zaken als bestandsnaam, opnametijdstip, classificatie, enzovoort, enzovoort. Het is een hele waslijst. En juist omdat het zo’n waslijst is, was het paneel Metagegevens in het verleden niet het meest overzichtelijke paneel.

Gelukkig is het sinds de laatste update mogelijk om het paneel naar wens aan te passen. Zo kun je zelf aangeven welke items je wel en welke aanduidingen je niet in dit paneel opgenomen wilt hebben.

Kies nu zelf welke informatie je wel of niet wilt zien bij Metagegevens.

Voorinstellingen en Aanbevolen voorinstellingen

Voorinstellingen of presets zijn kant-en-klare bewerkingen die met één muisklik toe te passen zijn op je foto. Zo kun je met een zelfgemaakte voorinstelling of een voorinstelling van iemand anders een landschapsfoto verbeteren of een straatfoto omzetten naar zwart-wit. In de meest recente versie van Lightroom Classic vind je zo’n 75 nieuwe Voorinstellingen. Deze premium-voorinstellingen zijn onderverdeeld in retro, eten, landschap, lifestyle, reizen II, stedelijke architectuur, filmisch II en zwart-wit.

De cloudgebaseerde versie van Lightroom komt zelfs met iets volledig nieuws: Aanbevolen voorinstellingen. Een landschapsfoto vraagt om een andere bewerking dan een portretfoto, is de gedachte. Lightroom kan nu op basis van jouw foto bepalen in welk fotografiegenre jouw foto valt, en op basis van die gegevens specifieke voorinstellingen aanbevelen. Handig voor als je het zelf even niet meer weet, zodat je een voorinstelling kunt gebruiken die nauwkeurig aansluit bij jouw onderwerp en opnameomstandigheden.

Een nieuwe set voorinstellingen is beschikbaar.

Community Remix

De cloudgebaseerde Lightroom-versie wordt, in tegenstelling tot de Classic-versie, steeds meer gebouwd op basis van een community: een club fotografen die elkaar graag inspireren en van elkaar leren. Die basis brengt functionaliteiten met zich mee die de gebruikersgroep verstevigen en verbinden.

Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe Community Remix. Je kunt, indien je dat wilt, jouw foto beschikbaar stellen aan de grote Lightroom-gebruikersgroep. Zij kunnen jouw bewerkte foto zoeken en vinden. Tegelijkertijd kunnen die gebruikers jouw foto voorzien van een ‘remix’. Dat wil niets anders zeggen dan dat gebruikers jouw foto gaan bewerken, net zoals jij met foto’s van anderen aan de slag kunt. Ieder op zijn of haar eigen manier. Die bewerkingen kun je van elkaar bekijken. Zo zie je dus welke ingrepen en skills iemand anders heeft ingezet op jouw foto en wat voor resultaat dat geeft. Wellicht leer je op deze manier van anderen of krijg je extra inspiratie om jouw foto’s naar een nóg hoger niveau te tillen.

Zoom Academy

Wil je meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een bijzondere wildlife foto in Nederland – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 9

Aan de slag in de studio: alles wat je moet weten over studioflitsers