in

De maan fotograferen – 4 belangrijke tips


12 juli 2019, 14:06

De maan is een prachtig object om te fotograferen. Je kunt er een kunst van maken om hem zo vast te leggen dat je de schaal goed ziet, bijvoorbeeld in combinatie met een skyline, hoog gebouw, rots, berg of ander fotogeniek object.

Brandpuntsafstand

Voor het fotograferen van de maan gebruik je een objectief met een zo groot mogelijke brandpuntsafstand. Hoe langer hoe beter, denk bijvoorbeeld aan 300 of zelfs 600 mm. Met een grotere brandpuntsafstand kun je de maan namelijk simpelweg groter op de foto zetten, en dan is de compressie met de voorgrond ook groter.

Gebruik hoogte en afstand

Zoek naar een fraaie kerktoren of een mooi hoog gebouw waarop je vanaf grote afstand nog zicht hebt. Kijk dan op Google Maps in de lijn van de maanopkomst (of -ondergang) voor een goede locatie om te fotograferen. We fotograferen van veraf! Hoe ver precies, dat hangt mede af van wat voor lens je gebruikt. Qua afstand moet je denken aan een halve of zelfs hele kilometer. Heb je de luxe van een 600mm-lens, dan kun je verder weg gaan dan bij een lens van 300 mm, en zal de maan naar verhouding veel groter lijken.

Albert Dros, albertdros.zoom.nl – Sony A7R II ISO – 200 – F 8 – 2 SEC – 600 MM
Deze creatieve maanfoto laat de kracht van een exacte planning goed zien.

Hele of halve maan

Het ligt het meest voor de hand om een foto van de volle maan te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld met een halve maan te doen.

Plannen

Kijk waar de maan opkomt of ondergaat ten opzichte van het gekozen object. Dit kun je nagaan via bijvoorbeeld www.mooncalc.org of met de smartphone-app PhotoPills. De maan komt van dag tot dag op een iets andere plek op gedurende het jaar, en dat geldt ook voor de plek waar de maan weer ondergaat. Als de opname die je in gedachten hebt dus niet mogelijk is op een bepaalde datum, kan het later dat jaar misschien wel.

De maan fotograferen is erg leuk om te doen, al lukt het misschien niet in één keer perfect. Maar hier leer je van. De tweede keer gaat het gegarandeerd een stuk makkelijker, en het zal je inspireren om overal uit te kijken naar mooie torens voor eventuele maanfoto’s. Houd er rekening mee dat maanfotografie verslavend kan zijn!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht en Belichting in Zoom Academy. Hierin leer je onder andere hoe je je camera goed instelt, hoe je omgaat met verschillende lichtsituaties en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De verschillende lichtmethodes in de fotografie

  • Een zeer handige uitleg over de belichtingsdriehoek

  • Alles over de beste momenten op de dag om te fotograferen

  • Creatieve manieren over hoe te spelen met licht

Bekijk hier de volledige Cursus Licht en Belichting.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon PowerShot SX70 HS

Fullframe voor E- en L-mount