in

De maansverduistering fotograferen – Zo doe je dat!17 januari 2019, 15:34

De maansverduistering laat zich dit jaar twee keer zien: op 21 januari en 16 juli. Het spectaculaire verschijnsel leent zich dit keer goed voor prachtige foto’s, omdat het om een totale verduistering gaat. Met deze tips schiet je het perfecte plaatje van dit spektakel!

De maansverduistering is in de nacht van zondag op maandag 21 januari tussen 05:41 en 06:44 uur waar te nemen. Het begin en het maximum van de eclips zijn zichtbaar. De weersverwachtingen zijn redelijk positief: voornamelijk opklaringen, maar er komen ook wat wolkenvelden voor. Het hoogtepunt van deze ‘bloedmaan’ zal rond 06:12 uur zijn. De zon komt pas om 08:40 uur op, dus het licht zal geen roet in het eten gooien.

Kies de juiste lens

Het beste resultaat krijg je met een (super)teleobjectief. Voor een goede foto is het handig als de minimale brandpuntsafstand 200 millimeter is. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter de maan in beeld is. Gebruik geen filters voor je object, maar zet de zonnekap er wel op om ongewenste lichtinval te voorkomen. Heb je geen telelens? Dan kun je ook werken met digiscoping. Hierbij maak je een foto door een telescoop heen. Lees meer over astrofotografie en digiscoping.


foto: queeste

Pas op voor bewegingen

Bij het werken met een telelens wordt iedere trilling in je camera uitvergroot. Gebruik daarom een goed statief of een stevige ondergrond. Het is ook raadzaam om een draadontspanner of afstandsbediening te gebruiken zodat er geen trillingen ontstaan door het indrukken van de ontspanknop. Heb je dit niet? Werk dan met de zelfontspanner, maar zet de timer dan zo lang mogelijk zodat de trillingen van het indrukken van de knop zo veel mogelijk weg zijn.


foto: jlinnenkamp · X-T20 (FUJIFILM) · ISO 400 · F 4.8 · 1 SEC · 200 MM

Experimenteer met de omgeving

Om de foto nog interessanter te maken kun je spelen met de omgeving. Maak gebruik van de natuur of silhouetten van gebouwen om de foto aantrekkelijker te maken. Denk ook aan de compositie van je foto. Als de maan nog laag staat dan kun je die bijvoorbeeld mooi opnemen in het landschap.


foto: laanscapes · Nikon D750 · ISO 400 · F 14.0 · 30 SEC · 14 MM

Kies je eigen instellingen

Het kan soms lastig zijn, maar je krijgt het beste resultaat als je alles handmatig doet. De automatische stand kan namelijk niet goed omgaan met grote donkere oppervlaktes. De foto wordt dan lichter gemaakt waardoor de details van de maan niet goed naar voren komen. Ook het scherpstellen kun je het beste handmatig doen.

Weet je niet zo goed welke instellingen je moet gebruiken? Dan zou je voor de Looney 11 rule kunnen gaan. Deze methode is bedacht om de hoeveelheid licht te schatten zonder een lichtmeter. Met deze vuistregel zet je het diafragma op F/11 en de sluitertijd op 1/ISO-waarde. Bijvoorbeeld: diafragma F/11, ISO-waarde 200 en sluitertijd 1/200 seconde. Als de maan zo te donker is, dan kun je de sluitertijd langer maken. Bij een te lichte maan kun je de sluitertijd juist verkorten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste fotolocaties in Utrecht!

Landschapsfotografie: de basisregels