in

De melkweg in Nederland: de beste instellingen om de melkweg te fotograferen

22 april 2020, 08:14

Een landschap fotograferen met de Melkweg erboven is prachtig, maar best lastig voor elkaar te krijgen. Dit zijn de meest optimale instellingen van je camera om een goede foto te kunnen maken.

Camera instellen

Wat de techniek betreft: gebruik je meest lichtsterke groothoeklens, bij voorkeur met een grootste diafragmaopening van F 2,8 of nog groter. Eventueel kun je iets verkleinen tot F 4 als dat nodig is. Stel een belichtingstijd in van rond de 20-25 seconden bij een brandpuntsafstand van 16 mm. Bij een nog kortere brandpuntsafstand mag de belichtingstijd wat langer zijn, bij een langere brandpuntsafstand korter. Bij te lange belichtingstijden krijg je namelijk sterrensporen door de draaiing van de aarde. Bij de iso-waarde moet je denken aan rond de 3200 hier in Nederland. Ga je naar echt donkere plekken op de wereld, dan is iso 6400 of soms zelfs 12800 aan te raden.

Het is lastig om ruis tegen te gaan bij het fotograferen van de Melkweg, omdat je eigenlijk altijd een hoge iso-waarde gebruikt. Er zijn verschillende technieken om toch een foto te maken met beduidend minder ruis. Eén daarvan is het landschap op de voorgrond te fotograferen met een veel langere belichtingstijd op een lagere iso-waarde. Als je normaal met een iso-waarde rond de 3200 ca. 30 seconden belicht, fotografeer je bijvoorbeeld de voorgrond met iso 400 en een belichtingstijd van vier minuten. Je zult nu sterrensporen in de lucht hebben, maar je voorgrond ziet er een stuk beter uit. Vervolgens kun je in Photoshop beide foto’s over elkaar heen leggen, en de voorgrond met lagere iso-waarde combineren met de sterrenhemel met hogere iso-waarde.

De Melkweg tijdens een heldere nacht in Nederland. Hier is goed gelet op de voorgrond door het zandpatroon dat je mooi de foto in leidt. Ook de twee kleine boompjes geven de foto meer diepte.

Foto: Juriaan Moonen (juriaan1.zoom.nl)

Een andere techniek die je kunt gebruiken, is noise-stacking. Bij deze techniek maak je meerdere foto’s met de hoge iso-waarde die je normaal gebruikt voor het fotograferen van de Melkweg: bijvoorbeeld tien foto’s met iso 3200. Deze maak je direct achter elkaar. Die foto’s kun je vervolgens met software over elkaar heen leggen, waardoor het gemiddelde wordt gebruikt van elke foto, om zo de ruis uit het eindresultaat te filteren. Elke foto heeft namelijk een ander ruispatroon. Handige tools hiervoor zijn Starry Landscape Stacker (alleen voor Mac) of StarStaX.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is brandpuntsafstand?

Sterrenhemels fotograferen met de 500-regel uitgelegd