in

De mooiste fotolocaties in Frankrijk

Frankrijk is een prachtig land en een populaire vakantiebestemming voor fotografen. Ook voor dit land droegen de lezers van Zoom.nl suggesties in woord en beeld aan. Aan de hand daarvan kwam deze top tien uit de bus van de mooiste fotolocaties in Frankrijk.

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Étretat

Étretat is een populair vakantiedorp in Normandië. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de regio Haute-Normandie, maar bevindt zich tamelijk noordelijk op de kaart van Frankrijk als geheel. Het historische dorpje staat voornamelijk bekend om l’Aiguille, een uitstekende krijtrots in de vorm van een olifant. Fotografen kunnen hier hun hart ophalen. De witte krijtrotsen vormen een prachtig contrast met het strand en de donkere zee. Zeker bij een donkere lucht of met een opgaande zon zijn de rotsen prachtig om te fotograferen. Vanuit het dorp lopen daar verschillende wandeltochten naartoe. Sommige daarvan gaan direct naar de top; andere met een omweg. Zo kom je op een van de wandeltochten ook langs een kleine kapel, die een mooi uitzicht biedt op de rotsen.

Buiten de krijtrotsen valt er nog veel meer te zien in Étretat. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de overdekte markthallen. Ook deze zijn enorm populair onder de toeristen, en het kan er dus best weleens druk zijn. Maar de grote houten constructie waar de hallen uit bestaan, is echt de moeite waard. Ook het Manoir de la Salamandre is een gebouw dat je niet wilt missen. Het is een kolossaal, historisch herenhuis, dat momenteel in gebruik is als hotel. De gevels en details van het gebouw zijn prachtig.

Wanneer je langs de kust rijdt van Normandië naar Bretagne, kom je de prachtigste kliffen tegen in pittoreske dorpjes. Étretat steekt erboven uit. Menig francofiel zal deze klif meteen herkennen. De foto is gemaakt met een grijsverloopfilter.

Tara Kiers (tarakiekt)
Nikon D750 · ISO 80 · F 4 · 1/500 SEC · 24 MM

Opaalkust

Eigenlijk is heel de Opaalkust mooi. Deze kust staat dan ook bekend om zijn prachtige kleuren. Vooral de zonsopkomst en zonsondergang zijn fantastisch om te zien, én om te fotograferen natuurlijk! Het gebied heeft een bepaalde ruigheid die je in Frankrijk niet zo vaak tegenkomt. De zachte kleuren van het gebied vormen een mooi contrast met die ruigheid. Het gebied heeft alles voor een fijne vakantie, van uitgestrekte stranden tot mooie natuur en hoge krijtrotsen.

Een van de leuke dorpjes langs de Opaalkust is Wissant, een schattig klein dorpje dat tussen Calais en Boulogne-sur-Mer ligt. Het is een badplaatsje dat een hoop toerisme trekt in de zomer. Niet zo gek, want het heeft prachtige historische gebouwen. Er zijn verschillende wandelroutes door de duinen en moerassen van de omgeving. Neem vooral je camera mee als je een van deze routes gaat lopen, want je komt gegarandeerd mooie plekjes tegen!

Ook Wimereux is een leuk plaatsje om aan te doen tijdens een reis langs de Opaalkust. Zodra je het dorpje binnenstapt, zet je een stap terug in de tijd. De oude gebouwen stralen de sfeer van de belle époque uit. De boulevard van het dorpje staat in de zomer vol met blauwwitte strandhuisjes, maar daarachter kun je de villa’s uit deze periode rond 1900 zien.

De Opaalkust is een prachtige locatie voor fotografie. Het licht en de luchten zijn daar heel bijzonder, en er valt van alles te zien en te fotograferen.

Krijna van der Marel (krijna)
Nikon D750 · ISO 200 · F 8 · 1/500 SEC · 30 MM

Parijs

Parijs is natuurlijk hét toeristische centrum van Frankrijk. Niet zo gek, want de stad is schitterend. Er zijn zó veel verschillende fotogenieke plekjes in de stad dat ze moeilijk allemaal op te noemen zijn. Fotografeer je graag architectuur? Haal dan je hart op bij een van de vele mooie gebouwen, zoals het Louvre, de Eiffeltoren of de Arc de Triomphe. Helaas is de Notre-Dame in april 2019 vrijwel helemaal afgebrand. Hoewel de restauratie door de coronacrisis even stilgevallen is, hoopt de gemeente de kathedraal over een aantal jaren weer te kunnen openstellen voor publiek. Ben je meer van de foodfotografie? Ga dan langs bij een van de honderden of misschien wel duizenden patisserieën van de stad. Haal wat heerlijke, typisch Franse zoetigheden en ga aan de slag met de lekkerste Franse producten.

Ook ’s nachts is Parijs prachtig en kun je de mooiste foto’s maken. De Seine stroomt door de stad en de lichtjes die door de hele stad aangaan in de avond, zorgen voor een prachtige sfeer. Voor alle fotografiegenres is wel iets te vinden in Parijs, en het is dan ook een stad waar je zeker je camera nooit mag vergeten!

Liever de drukte een beetje ontwijken? Ga dan eens op pad in de buitenwijken van Parijs en kijk wat je daar kunt vinden. Ga op zoek naar sfeervolle pleintjes en stille steegjes om op de foto te zetten. Vraag desnoods aan een lokale bewoner waar je heen moet als je niet zo goed weet waar je moet beginnen.

Parijs maar dan anders. Deze foto is gemaakt tijdens het gouden uur. Door de pose en de omgeving krijg je een mooie symmetrie (ballerina’s: Nina van As en Loes Koenen).

Jisca Kuijpers (jiscafotografie)
Nikon D750 · ISO 250 · F 3,2 · 1/800 SEC · 24 MM

Autun

Autun is een Romeins stadje aan de rand van de heuvels van Morvan. Veel uit de Romeinse tijd is nog terug te vinden in de architectuur van het stadje. Zo zijn er nog grote delen van de oude stadsmuur te zien en kun je een bezoek brengen aan het enorme Romeinse theater dat het plaatsje vroeger had.

De kroon van Autun is de Saint-Lazarekathedraal, die boven alle gebouwen van het stadje uitsteekt. De kerk werd gebouwd in de twaalfde eeuw, maar werd pas in de twintigste eeuw in gebruik genomen als kathedraal. Rondom de kathedraal heb je oude steegjes met mooie doorkijkjes die door de stad heen kronkelen.

Autun, een plaatsje in Midden-Frankrijk, kent een rijke historie. Ook de omgeving is mooi en gevarieerd.

Lolke Bergsma (lolke)
Nikon D7200 · ISO 400 · F 11 · 1/250 SEC · 70 MM

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is niet alleen een toeristische trekpleister, maar voor velen ook een bedevaartsoort. Het dorpje is op een rotsachtig eilandje gebouwd en wordt omgeven door een baai. Oorspronkelijk was het eilandje alleen bij laagtij bereikbaar, maar inmiddels is er een smal bruggetje met een pendeldienst naar het vaste land gebouwd, zodat je altijd het eiland op en af kunt. Mont Saint-Michel is enkel voor voetgangers toegankelijk. Je auto moet je aan het begin van de dijk parkeren. Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is abdij La Merveille, die helemaal boven op het eilandje ligt.

Andere dingen om te doen bij een bezoek aan het dorpje zijn onder meer wadlopen en het oprukkende springtij aanschouwen. Iedere veertien dagen vindt dit fenomeen plaats; de vloed komt dan extra spectaculair binnenrollen. Toeristen gaan meestal naar de Tour du Nord om dit fenomeen te bewonderen, maar het terras en de tuinen van de abdij zijn misschien wel een nog betere plek.

Voor het wadlopen vertrekken er dagelijks een hoop tochten. Deze zijn natuurlijk afhankelijk van het getij. Kies voor een wandeling die naar het onbewoonde rotseiland Tombelaine gaat. Onderweg heb je een grote kans om zeehonden en zeevogels tegen te komen. Daarbij heb je een prachtig zicht op Mont Saint-Michel zelf. Ga er absoluut niet zelfstandig op uit: het is niet verboden, maar levensgevaarlijk. Het tij kan razendsnel veranderen, er zijn geulen met snelstromend water en bovendien is er drijfzand. Kies dus voor de veiligheid van een begeleide tocht.

Mont Saint-Michel, in plaats van het geijkte plaatje gefotografeerd onder een schitterende lucht door een glazen bol.

Harold van Wunnik (haroldvanwunnik)
Sony A77 · ISO 100 · F 11 · 1/50 SEC · 55 MM

Jura

De Jura is een schitterend gebied in het oosten van Frankrijk. Je vindt er zoutmijnen, kathedralen en een heleboel gezellige dorpjes en stadjes met thermale baden om heerlijk in te relaxen. Het Juragebergte ligt aan de Frans-Zwitserse grens. Dit is dan ook waar het nationale natuurgebied Parc Naturel Régional du Haut-Jura zich bevindt. Het gebergte is in 1986 aangewezen als natuurgebied om de biodiversiteit in het park te kunnen beschermen.

Het park zit bomvol prachtige, groene natuur. Imposante watervallen, hoge bergtoppen, kabbelende beekjes en uitgestrekte bossen … noem het maar op. Het park wemelt van de wandelroutes, die zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden. Dé perfecte manier om de natuur van het park op je gemak te ontdekken.

In de gehele Jura kun je veel watervallen vinden, maar de watervallen van Hérisson staan bekend als een van de mooiste van de regio. Langs de loop van de gelijknamige rivier vind je zeven watervallen, die stuk voor stuk prachtig zijn. Het stadje Baume-les-Messieurs ligt in het noordwesten van Jura. Hier vind je een kloof die is uitgesleten in een kalkplateau en wordt omringd door drie steile wanden. Zoiets noem je een keteldal. De Reculée de Baume is een heel mooi voorbeeld van zo’n keteldal. Bij het stadje vind je ook een zeer indrukwekkende grot. De Dura, een rivier die door de grot heen stroomt, heeft een groot aantal bijzondere vormen uit de grot gesleten.

De Haut-Jura is heel divers, en er is veel te ontdekken. Deze foto is bij een van de vele watervallen gemaakt. De fotograaf stuitte op een omgevallen boom en gebruikte de wortels als omlijsting.

Dennis Mulder (dennismulder55)
Sony A6300 · ISO 100 · F 11 · 1 SEC · 22 MM

Corsica

Corsica is een eiland dat bij Frankrijk hoort, maar geografisch gezien dichter bij Italië ligt. Het eiland wordt ook wel Île de Beauté (eiland der schoonheid) genoemd en heeft een heel andere sfeer dan het Franse vasteland. Voornamelijk de ruige natuur is een ‘must-see’. In het westen van Corsica vind je het regionale park met het natuurreservaat Scandola, dat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een van de bekendste langeafstandsroutes ter wereld loopt door dit park. Hiervoor is echter wel wat training vereist, aangezien de route dwars door het hooggebergte heen loopt en dus niet het makkelijkste wandelpad is. Aan de andere kant zijn de uitzichten die je te zien krijgt onbetaalbaar.

Een andere aanrader is een bezoek aan de bergen Monte Cinto en Col de Bevalla. Verder zijn er nog veel andere bergen die zeker de moeite waard zijn om te beklimmen. Een tip: zet de wekker heel vroeg, zodat je de zonsopkomst vanuit het gebergte kunt fotograferen. Dat levert geheid een paar schitterende beelden op. Het spreekt vanzelf dat je altijd voorzichtig moet zijn bij beklimmingen.

Zin om totaal andere beelden te maken? Neem dan een onderwatercamera mee en ga duiken! Het water bij Corsica is vaak prachtig blauw en kan dan ook voor hele mooie foto’s zorgen. Om nog een stapje verder te gaan, kun je een model meenemen en portretfoto’s onder water proberen te maken. Verder is Porto-Vecchio een stad die je eigenlijk niet mag missen. Het is een van de populairste steden van Corsica, met een levendige jachthaven en een bruisend stadscentrum. Een heerlijk stadje om uren in rond te struinen en te genieten van een lekkere cocktail op een van de vele terrasjes.

Bij Frankrijk denkt menigeen meteen aan Parijs, maar het land heeft véél meer te bieden. Zoals dit schitterende berglandschap op Corsica. Je moet er wel een flinke beklimming voor overhebben!

Maaike van Tol (passepardoes)
Nikon D750 · ISO 100 · F 8 · 1/30 SEC · 29 MM

Beauville

Beauville is een gemeente in het zuiden van Frankrijk. Het is de perfecte locatie om te genieten van de rust en natuur. Die natuur is gevarieerd, met bossen, meren, rivieren en heuvels.

Als je je wilt bekwamen in landschapsfotografie, is dit de perfecte plek om te oefenen. Pak je camera en een groothoeklens in en ga op pad. Beklim een van de vele heuvels en fotografeer een overzicht van de schitterende natuur en landerijen, of focus je op de eenzame, kleine weggetjes. Maak handig gebruik van de zonsopkomst of zonsondergang en leg de mooiste kleuren vast. Wat een heuvellandschap vaak extra mooi maakt, is strijklicht. Dit geeft wat extra diepte en contrast aan het landschap en trekt de blik van de kijker de foto door. Maak bijvoorbeeld gebruik van de gulden snede of de gulden spiraal: compositieregels die je helpen om een interessantere foto te maken.

Een foto gemaakt tijdens een mistige zonsopkomst in het plaatsje Beauville in Zuid-Frankrijk, met een prachtig uitzicht over het nevelige dal.

Melvin Jonker (melvin-jonker)
Sony A7 II · ISO 100 · F 11 · 1/100 SEC · 44 MM

Compositiehulpmiddelen

Je hebt vast weleens van de regel van derden gehoord, waarbij je het beeld in negen gelijke vlakken verdeelt met behulp van twee horizontale en twee verticale lijnen. De belangrijkste onderdelen van een foto worden dan op een kruispunt van die lijnen geplaatst. De zogenaamde gulden snede is hier een variant op, waarbij de vlakken niet allemaal even groot zijn. De zogenaamde gulden spiraal is weer een variant op de gulden snede. Omdat niet iedereen zulke denkbeeldige lijnen uit het blote hoofd kan visualiseren, kun je vaak zulke compositiehulpmiddelen laten weergeven in de zoeker of op het scherm. Een andere optie is dat je ze in een programma als Lightroom of Photoshop gebruikt om je beeld achteraf op een esthetisch verantwoorde manier bij te snijden.

Regel van derden vs. gulden snede

Champagne & Bourgogne

Er is natuurlijk één ding waar de champagnestreek om bekend staat. De champagne die in deze streek gevinificeerd wordt, is over de hele wereld enorm populair. De regio ten zuiden daarvan wordt ook wel Bourgondië genoemd en staat ook wel bekend als dé regio voor levensgenieters. Maar de wijnvelden vol druivenplanten zijn ook een prachtig onderwerp om te fotograferen. Maak gebruik van de lijnen in die wijnvelden en trek zo de kijker je beeld in.

De Bourgogne is een gebied vol pracht en praal. Ook hier is het landschap zeer gevarieerd, met heuvels, meren, landerijen en bossen. De streek zit vol met mooie, pittoreske dorpjes, waar je je hart kunt ophalen aan straat- en architectuurfotografie. Een paar populaire en mooie steden zijn Dijon, Beaune en Sens. Dijon is de hoofdstad van de regio Bourgogne-Franche-Comté. In de stad is een route uitgezet waarbij je in 22 stappen langs alle bezienswaardigheden van de stad kunt lopen: het Parcours de la Chouette.

Beaune is de wijnhoofdstad van de Bourgogne, en hier kun je je dus ook tegoed doen aan de lekkerste wijnen van de streek. Afgezien van de wijn is de stad ook bekend om het Hôtel-Dieu, dat momenteel een museum is. Vroeger was dit echter een ziekenhuis voor de armen en het heeft een prachtige architectuur. De kathedraal Saint-Étienne in Sens is hét middelpunt van de stad. Maar ook het stadsmuseum in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis is zeker de moeite waard om te bezoeken. Net zoals vele andere steden in Frankrijk heeft ook Sens prachtige oude architectuur.

De Champagne/Bourgogne is een charmante regio, en het is de kunst om die sfeer in je foto’s over te brengen. Denk ook eens buiten de lijntjes en organiseer bijvoorbeeld een fotoshoot midden op zo’n wijnveld, met champagne en al. De streek staat bekend om zijn verfijnde eten, en dus is het ook zeker de moeite waard om even te oefenen met je foodfotografie. Om daarna al het lekkers op te peuzelen, natuurlijk!

De Champagne en de Bourgogne staan bekend als een rustige, rustieke en karakteristieke streek waar landschapsfotografen zich kunnen uitleven.

Peter Tulner (petertulner)
Nikon D750 · ISO 200 · F 9 · 0,8 SEC · 24 MM

Mont Blanc

De Mont Blanc behoeft als berg geen introductie meer. Het is de hoogste bergtop van de Alpen en een populaire bestemming voor toeristen. De Mont Blanc is vanuit een flink deel van Frankrijk te zien en ligt in een schitterend berggebied, dat nog veel meer moois heeft te bieden. Beklim de Mont Blanc zelf of een van de vele andere bergen. Je kunt ook een trektocht om de berg heen maken om zoveel mogelijk van het hele gebied te ontdekken.

Maak je in ieder geval klaar voor een flinke wandelvakantie als je besluit de Mont Blanc te gaan fotograferen. Ga licht bepakt en neem geen onnodige apparatuur mee. Zorg voor stevige schoenen en wat klimervaring, zodat je nog voldoende energie overhebt om een paar prachtige foto’s te maken. Ook de gletsjer van de Mont Blanc is heel fotogeniek. Het is echter wel even opletten of je daarop mag. In 2019 stond een deel van deze gletsjer namelijk op instorten.

Heb je geen behoefte om de Mont Blanc te beklimmen maar wil je wel een tocht door de Alpen maken? Neem dan ook zeker een telelens mee voor wat wildlifefotografie. Met een beetje geluk kom je namelijk ook een paar wilde dieren tegen. Zo kun je de gems, de steenbok, de alpenmarmot, de moeflon en zelfs met héél erg veel geluk de wolf spotten. Natuurlijk leven er nog veel meer dieren in de Alpen. Zoek online welke dieren je kunt tegenkomen en vraag aan lokale natuurbeheerders waar je de grootste kans hebt om ze te spotten.

Bij warm weer is het hoog in de bergen aangenaam vertoeven, omdat de temperatuur daar een stuk lager ligt. Vaak ben je helemaal alleen en kun je genieten van prachtige vergezichten, kabbelende beekjes, majestueuze toppen en indrukwekkende gletsjers.

Frans Kooiker (fkooiker)
Canon 5D II · ISO 100 · F 8 · 1/800 SEC · 105 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma- en Tamron-objectieven met RF-S-vatting

Een simpele high-key Macro foto maken!