in

De mooiste herfstkleuren5 oktober 2015, 10:00

De herfstkleuren worden in hoge mate door het weer bepaald. Maar het is zeker niet de enige factor die voor bladverkleuring zorgt.

Berken

De herfstkleuring begint vaak als eerste bij de berken. Al in augustus worden de eerste bladeren geel. Bij de verkleuring spelen daglengte en lichtintensiteit een grote rol. Dit effect is goed te zien bij berken, die in de buurt van een straatlantaarn staan. Net rond de lamp blijven de bladeren veel langer groen. Ook populieren en lindes beginnen vroeg met bladverkleuring en bladval, terwijl beuken en zomereiken wat langer op zich laten wachten.

Foto: michelgeven

Momenteel optimaal weer

Tijdens helder weer kan er in deze tijd van het jaar sprake zijn van een grote dagelijkse gang: ’s Nachts lage temperaturen en overdag juist zacht weer. Als daarbij ook de zon volop schijnt, zijn de omstandigheden voor het verkleuringproces optimaal. En met dit weer hebben we juist de afgelopen dagen, nu en de eerstkomende paar dagen te maken.

Foto: egonzitter

Langs de oostkust van de Verenigde Staten komen deze ideale omstandigheden voor de bladverkleuring tijdens het najaar veel voor en worden er natuurreizen georganiseerd om de gekleurde esdoorns en Amerikaanse eiken in de staat Virginia te bewonderen (Peak Folliage). Hoe dit alles precies doorwerkt op de ontwikkeling is niet helemaal duidelijk. Het moment waarop bladeren verkleuren en van de bomen vallen, wordt door de wetenschap nog steeds niet goed begrepen en blijft moeilijk te voorspellen.

Foto: antonz

Chlorofyl

Bladeren van loofbomen bevatten chlorofyl. Dit is de groene bladkleurstof van planten. Het chlorofyl zorgt voor de energievoorziening van de plant; het kan met behulp van zonlicht organische stoffen zoals suikers en zetmeel maken uit koolstofdioxide en water. Daarbij komt zuurstof vrij. Het chlorofyl absorbeert het gehele zichtbare spectrum van het zonlicht, behalve groen. Het groene licht wordt teruggekaatst, zodat wij de planten als groen waarnemen. Chlorofyl wordt tijdens het groeiseizoen continu aangemaakt en weer opgebruikt. Wanneer in het najaar de intensiteit van de zon afneemt, wordt er ook minder chlorofyl aangemaakt door de boom. Voordat het blad uiteindelijk afsterft, zal de plant die stof terugtrekken uit de bladeren en in de takken opslaan.

Foto: punciegraphics

En andere pigmenten

Naast chlorofyl bevat het blad ook andere pigmenten. Deze stoffen worden zichtbaar nadat het chlorofyl is verdwenen uit het blad. Anthocyaan is rood van kleur, xantofyl is geel en caroteen oranje. Deze verschillende kleurstoffen bepalen samen de kleur van de herfstbladeren. De mate van bladverkleuring verschilt per soort, maar ook de plek waar de boom staat en het weer spelen hierbij een rol. Anthocyaan wordt na eerste nachtvorst vaak versterkt aangemaakt in het blad. Bomen van harder hout, zoals eik, beuk, iep en esdoorn vertonen vaak meer bladverkleuring dan andere bomen: van bruin tot geel, oranje en rood.

Bronnen: De Natuurkalender, KNMI, MeteoGroup.

Tips voor herfstfotografie

Zoom.nl geeft je graag tips om optimaal gebruik te maken van de warme kleurenpracht in oktober.

Dit artikel is een herplaatsing van een artikel geschreven door Jordi Bloem van MeteoGroup.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 tips om paddenstoelen te fotograferen

Fotodokter Fashion fotografie